e-kancelaria - pismo z windykacji

• Autor wątku Autor wątku Marta N.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jerry23 napisał:
Wyrok karny za abonament telefoniczny?
Nie rozumiesz? Dziewczynka brała kolejne telefony za złotówkę, sprzedawała je (zapewne drożej) i hulaj dusza. Nic jej nie obchodziły jakieś głupie rachunki. Wyłudzenie jak ...

jerry23 wiem, że sama sobie jestem winna. Zastanawiam sie teraz czy mam poczekać aż firma windykacyjna skontaktuje się ze mną powtórnie czy prbować się z nimi kontaktować.
Czytałam, że jest w trakcie rozmowy która jest nagrywana zasugeruje że przyznaje się do tego długo, jest to równoznaczne z pójściem na ugode i okres przedawnienia jest naliczony od nowa. Nie chcę popełnić kolejnego błędu. Bardzo dziękuję za porady

Robilee zostałam nieświadomie wciągnięta w tą sprawę z abonamentem. Nic z tego nie miałam i nie sprzedawałam żadnych telefonów, byłam współwłaścicielem firmy...i wpakowałam się w bagno. Jeśli mogę uzyskać od Was jeszcze jakąś poradę proszę o pomoc, jeśli nie- dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Gosia5959 napisał:
Czytałam, że jest w trakcie rozmowy która jest nagrywana zasugeruje że przyznaje się do tego długo, jest to równoznaczne z pójściem na ugode i okres przedawnienia jest naliczony od nowa.
To nie tak. Dotyczy wyłącznie należności, które nie są przedawnione. Rozumiesz? Dług ma się przedawnić np. za 2 miesiące i dojdzie do ugody. Wtedy faktycznie przedawnienie, od zawarcia ugody, będzie biegło od nowa, czyli teraz dług się już nie przedawni za 2 miesiące, tylko np. za 3 lata. Jednak jak dług już się przedawnił, to już będzie do końca świata przedawniony.
Wracając do konkretnej sprawy. Jeśli wyrokowi nie została nadana klauzula wykonalności po dniu 5 lipca 2004 r., to należności nim zasądzone uległy przedawnieniu (jerry miał rację).
Co powinnaś robić, gdy już zyskasz pewność (sprawdzić w sądzie), że doszło do przedawnienia? Napisać do wierzyciela pismo z informacją, że uchylasz się od spełnienia ich żądania zapłaty, gdyż spłaciłaś należność w 2003 r. a ponadto zdajesz sobie sprawę, że kwoty zasądzone w wyroku (takim a takim) uległy przedawnieniu. Dodaj, że w przypadku wszczęcia przeciwko Tobie postępowania egzekucyjnego, wystąpisz z pozwem opozycyjnym na podstawie art. 840 kpc.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Pójdę do sądu i sprawdzę wszystko.

Powrót