e-kruk

• Autor wątku Autor wątku sebastian7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastian7777

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Mam dwie sprawy. Dziś znikł podgląd stanu zadłużenia. Coś kombinują? Co to oznacza?

Było oddalenie powództwa?

było wycofanie pozwu

Bez zrzeczenia się roszczenia? To może ci napiszą że umarzają i ci wyślą PIT-8C...

Bez zrzeczenia. chyba że spróbują drugi raz w sądzie

amelia2013 napisał:
Bez zrzeczenia się roszczenia? To może ci napiszą że umarzają i ci wyślą PIT-8C...

A to jest ciekawe :) A jak długo np w ogolę nie było i taka firma go rzekomo "umorzy" i wystawi PIT-8C to jak to odkręcić? Jakiś wyjaśnienia w US?

rafmik napisał:
A to jest ciekawe :) A jak długo np w ogolę nie było i taka firma go rzekomo "umorzy" i wystawi PIT-8C to jak to odkręcić? Jakiś wyjaśnienia w US?
Zapewne art. 189 k.p.c. trzeba będzie uruchomić

Amelia nie bardzo rozumiem co to znaczy możesz wyjaśnić?

sebastian7777 napisał:
nie bardzo rozumiem co to znaczy możesz wyjaśnić?

podpowiem:
Art. 189. Powód może żądać ustalenia przez sąd istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa, gdy ma w tym interes prawny.

Art. 1891. Uprawnienie, o którym mowa w art. 189, przysługuje również, w toku prowadzonego postępowania, organowi podatkowemu lub organowi kontroli skarbowej, jeżeli ustalenie istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa jest niezbędne dla oceny skutków podatkowych.

Nie odbierz tego źle ale to znalazłem w internecie nie wiem tylko co to może znaczyć dla mnie

To znaczy dla ciebie, że jeśli ci Kruk umorzy i wysle PiT 8C to będziesz musiał zapłacić podatek. Aby go uniknąc, będziesz musiał wykazać iż roszczenie było bezzasadne

teraz rozumiem. czyli zrzeknie się roszczenia tak?

Tak. Umorzenie oznacza zrzeknięcie się. Wówczas albo płacisz podatek, albo wykazujesz że zrzekli się czegoś bezzasadnego.

Zawsze można na Ciebie liczyć . Dzięki

Powrót