E-mail reklamowy (?) i ujawnianie danych

• Autor wątku Autor wątku Maksymus007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maksymus007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Niedawno dostalem e-mail od jeden z pan z biura mojej uczelni informujący, ze jakastam firma prowadzi rekrutacje i ze mozna sie zglaszac pod podanym adresem www. Dodatkowo mail ten zostal wyslany do paruset innych osob - w sposob taki,ze cala dluuuga lista odbiorcow dotarla do mnie - jak i do kazdego innego odbiory.
Nie przypominam sobie, bym zgadzal sie na wysylke tresci marketingowych - a na takie wyglada ta wysylka, zawiera nazwe i adresy firmy, typowo komercyjnego podmiotu.

Probowalem znalesc w tekscie ustawy o swiadczeniu uslug elektroniczych punkt o informacji o zgodzie, ale znalazlem tylko
Przepis prawny:
2. Usługodawca wykazuje uzyskanie zgody, o której mowa w ust. 1, dla celów dowodowych.
. Nie wykluczam,ze w procesie ksztalcenia gdzies w ktoryms miejscu wyrazilem mniej lub bardziej swiadomie taka zgode - czy jest podstawa prawna umozliwiajaca mi dowiedzenie sie czy i kiedy taka zgode wyrazilem.
Jesli nie - gdzie powinienem zglosic taka sprawe?

Kolejnym problemem jest ujawnienie moich danych osobowych w postaci adresu email - czy jest to faktycznie naruszenie prawa?

Ustawa o ochronie danych osobowych - mozesz wyrazic sprzeciw, i zadac zaprzestania przetwarzania twoich danych osobowych. Jednakze, skoro mowisz, ze "spam" rozsyla uczelnia, wybralbym sie najpierw do dziekanatu i sprobowal polubownie zalatwic sprawe.. :)

i tak planuje, tylko chcialbym najpierw miec jakies argumenty. Generalnie nie chodzi mi o zaprzestanie przetwarzania (no bo to jest niemozliwe jesli dalej studiuje) tylko ew. pokazanie paragrafow typu 'kto ujawnia dane osobowe podlega karze bla bla bla'. Jesli sa one zasadne, oczywiscie.

Mozliwe jest zaprzestanie przetwarzania w celach marketingowych. Chodzi tu wlasnie o rozsylanie roznego rodzaju reklam, ofert itp. I jest to mozliwe mimo ze dalej studiujesz.

Powrót