E-maile do sławnych osób

• Autor wątku Autor wątku redhair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redhair

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zamierzam napisać ebooka do sprzedawania o sukcesie w życiu zawodowym. Chciałabym zamieścić w nim rady sławnych osób(np. aktorów) dla moich przyszłych czytelników.

1 Czy mogę wysyłać tym osobom e-maile z zapytaniem czy zgodzą się w kilku słowach powiedzieć coś na ten temat?
2 Jak taki e-mail powinien wyglądać?
3 Muszę zaznaczyć, że nie otrzymają za to pieniędzy?
4 I jeśli użyję adresów e-mail z oficjalnych stron internetowych sławnych osób, mogę mieć pewność, że to naprawdę oni je odbiorą? Bo jeśli strona okaże się nieprawdziwa i ktoś inny odpowie w imieniu, a ja umieszczę tą opinię podpisaną nazwiskiem znanej osoby, to co może się stać?

1. Możesz. Podanie kontaktowego adresu e-mail na stronie domowej, dla mnie, jest jednoznaczne z chęcią odpowiedzi na ewentualne pytania internautów.
2. Przejrzyście, napisany poprawnym językiem, na wysokim poziomie merytorycznym. Myśle, że dobrym wyborem była by forma wywiadu. Dokładnie sprecyzuj wszystkie nurtujące Cię pytania i zawrzyj je w treści.
3. Nie musisz, ale dobrze by było zawrzeć taką informację we wstępie wiadomości.
4. Stronę internetową może założyć każdy, jedyną pewnością jest "żywa" rozmowa. Nikt z forum nie potwierdzi Ci danych osoby, z którą korespondujesz.

Czytając Twój post przeszła mnie pewna myśl, a właściwie pytanie. Czy zbogacanie się poprzez sprzedaż książki elektronicznej, kosztem darmowych wypowiedzi znanych ludzi jest zgodne z moralnością?

sebekpl napisał:
Czytając Twój post przeszła mnie pewna myśl, a właściwie pytanie. Czy zbogacanie się poprzez sprzedaż książki elektronicznej, kosztem darmowych wypowiedzi znanych ludzi jest zgodne z moralnością?
Uważam, że jeśli znana osoba wyrazi zgodę na umieszczenie swojej wypowiedzi w takim ebooku, nie jest to niemoralne. Zwłaszcza, że mój ebook nie będzie oparty jedynie na tych radach. Będzie to po prostu taki dodatek do całości.

A jeśli na rozdaniu jakichś nagród np. aktorom, dziennikarze przy wejściu zdają im pytania przed kamerami i potem to pokazują w telewizji, to to też jest niemoralne? Bo przecież im nie płacą, a w końcu na tym zarabiają, prawda?
Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.

Powrót