E-sąd, a nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku maggidemb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maggidemb

Użytkownik
Odpowiedzi
243
Witam, mam dług z 2004r z telefonii komórkowej.
Z tego co się orientuję dług ten uległ przedawnieniu.
Na początku 2011r dostałam wezwanie do zapłaty, lecz zignorowałam je w związku z tym, że dług uległ przedawnieniu.
Dziś dostałam kolejną informację od firmy windykacyjnej, że jeżeli nie ureguluję długu to wniosą pozew elektronicznie do E-sądu, po wydanie nakazu zapłaty.
Moje pytanie czy jako pozwana będę poinformowana przez Sąd o toczącym się przeciwko mnie postępowaniu, czy będę mogła wnieść sprzeciw o oddalenie postępowania , lub sprzeciw od nakazu zapłaty z uwagi na to iż dług uległ przedawnieniu.

Roczny staż na forum, 70 postów i nie umiesz korzystać z wyszukiwarki? Co 3-4 post na forum jest o przedawnieniu.

Zostaniesz poinformowany o tym że sprawa trafiła do e -sądu.Otrzymasz pozew i musisz w ciągu 14 dni złożyć sprzeciw co to tego nakazu.Prawidłowo złozony sprzeciw,automatycznie wstrzymuje nakaz zapłaty.Ja właśnie takie postanowienie otrzymałam,o przyjeciu skargi i anulowaniu nakazy zapłaty.Jeżeli firma windyfikacyja w ciągu 14 dni uzupełni pozew o dowody że dług jest wymagalny i uiści opłatę sprawa trafi do sądu rejonowego właściwego dla Twojej miejscowości.
Można jeszcze złożyć zażalenie na postanowienie e sądu co do wstrzymania nakazu zapłaty oraz o przekazanie sprawy do sądu rejonowego ale czy to cos do nie wiem,sama próbuję się tego dowiedzieć w innym poście.A może ktoś umie nam pomóc.Dziękuję.

Co to są e -sądy? Cuda na kiju... Czego nie wymyślą, umowa na sąsiada, alimenty od dzielnicowego...?

pytajaca555 napisał:
Co to są e -sądy? Cuda na kiju... Czego nie wymyślą, umowa na sąsiada, alimenty od dzielnicowego...?

Hipotetycznie. Czyż dzielnicowy nie może być wyposażony w cudny kij do majstrowania dzieci? Ech życie.:D

adriannas napisał:
Zostaniesz poinformowany o tym że sprawa trafiła do e -sądu.Otrzymasz pozew i musisz w ciągu 14 dni złożyć sprzeciw co to tego nakazu.Prawidłowo złozony sprzeciw,automatycznie wstrzymuje nakaz zapłaty.Ja właśnie takie postanowienie otrzymałam,o przyjeciu skargi i anulowaniu nakazy zapłaty.Jeżeli firma windyfikacyja w ciągu 14 dni uzupełni pozew o dowody że dług jest wymagalny i uiści opłatę sprawa trafi do sądu rejonowego właściwego dla Twojej miejscowości.
Można jeszcze złożyć zażalenie na postanowienie e sądu co do wstrzymania nakazu zapłaty oraz o przekazanie sprawy do sądu rejonowego ale czy to cos do nie wiem,sama próbuję się tego dowiedzieć w innym poście.A może ktoś umie nam pomóc.Dziękuję.

Nakaz zapłaty w momencie wniesienia sprzeciwu UPADA z MOCY PRAWA!!!

adriannas napisał:
Zostaniesz poinformowany o tym że sprawa trafiła do e -sądu.Otrzymasz pozew i musisz w ciągu 14 dni złożyć sprzeciw co to tego nakazu.

Mam cos podobnego ale tylko "straszak" niepolecony od "windyka"...

1. Rozumiem ze inny sposob poinformowania, niz polecony z sadu to mozna wykorzystac do rozpalenia grila? ;) Poinformowany o sprawie prezez kogo? Sad rozumiem? Bo negocjacji zadnych z "windykami" nie bylo i nie bedzie i poleconych od "windykow" tez nie bedzie odbieranych, bo nie negocjuje sie z "terrorystami" jak sa na przegranej pozycji ;)

2. Pozew rowniez oczywiscie z sadu i tylko poleconym moze byc mi dostarczony?-tylko jakiego-tego Rejonowego wlasciwego dla miejsca zamieszkania?

4. nakaz zaplaty nawet z e-sadu to tez poleconym powinien sad mi dostarczyc???

3. Przebywam za granica (ustanowilem pelnomocnictwo pocztowe) a "pewna firma In*um usiluje " wyludzic ode mnie pieniadze za faktury-po 9iu latach nawet jak byly zaplacone to dowody wplat i tak juz dawno sa w koszu-a ostanio jak zablokowalem im mozliwosc dzwonienia z zastrzezonych numerow (bezplatna usluga w sieciach komorkowych,powinna byc udostepniona przez operatorow do konca 2010 roku) oraz aplikacja w telefonie automatycznie kasuje ich spam SMSowy, probuja straszyc e-sadem spamujac poczta i sugerujac ugode i wplate 30% -podaja nr. konta, ale nie ma zadnej kwoty i (nie pisze na tym wezwanie do zaplaty)-ewidentna proba nawiazania kontaktu w celu przerwania przedawnienia-
Nie ma podanych zadnych kwot-nie mozna na tej podstawie zarzadac od prokuratury zaprzestania spamowania mojej poczty, tym bardziej ze ktos podaje numer konta do wplat, a nie ma czego to dotyczy i jakiej faktiry (tylkojakis ich smieszny wewnetrzny numer DS.....) ??? Polecone z sadu i innych kilku urzedow beda odbierane wedlug pelnomocnictwa pocztowego.
Posiadam dowod wymeldowania czasowego na pobyt za granica....

Pozdr.

Ostatnia edycja:
szan napisał:
Mam cos podobnego ale tylko "straszak" niepolecony od "windyka"...

1. Rozumiem ze inny sposob poinformowania, niz polecony z sadu to mozna wykorzystac do rozpalenia grila? ;) Poinformowany o sprawie prezez kogo? Sad rozumiem? Bo negocjacji zadnych z "windykami" nie bylo i nie bedzie i poleconych od "windykow" tez nie bedzie odbieranych, bo nie negocjuje sie z "terrorystami" jak sa na przegranej pozycji ;)

2. Pozew rowniez oczywiscie z sadu i tylko poleconym moze byc mi dostarczony?-tylko jakiego-tego Rejonowego wlasciwego dla miejsca zamieszkania?

4. nakaz zaplaty nawet z e-sadu to tez poleconym powinien sad mi dostarczyc???

3. Przebywam za granica (ustanowilem pelnomocnictwo pocztowe) a "pewna firma In*um usiluje " wyludzic ode mnie pieniadze za faktury-po 9iu latach nawet jak byly zaplacone to dowody wplat i tak juz dawno sa w koszu-a ostanio jak zablokowalem im mozliwosc dzwonienia z zastrzezonych numerow (bezplatna usluga w sieciach komorkowych,powinna byc udostepniona przez operatorow do konca 2010 roku) oraz aplikacja w telefonie automatycznie kasuje ich spam SMSowy, probuja straszyc e-sadem spamujac poczta i sugerujac ugode i wplate 30% -podaja nr. konta, ale nie ma zadnej kwoty i (nie pisze na tym wezwanie do zaplaty)-ewidentna proba nawiazania kontaktu w celu przerwania przedawnienia-
Nie ma podanych zadnych kwot-nie mozna na tej podstawie zarzadac od prokuratury zaprzestania spamowania mojej poczty, tym bardziej ze ktos podaje numer konta do wplat, a nie ma czego to dotyczy i jakiej faktiry (tylkojakis ich smieszny wewnetrzny numer DS.....) ??? Polecone z sadu i innych kilku urzedow beda odbierane wedlug pelnomocnictwa pocztowego.
Posiadam dowod wymeldowania czasowego na pobyt za granica....

Pozdr.

1.tak tylko polecony
2. sąd w lublinie-to sąd który prowadzi sprawy w postępowaniu elektronicznym dla całej Polski
3.tak
4.teoretycznie sprawa może trafic do e sądu bo tam wierzyciel nie przedstawia żadnych dowodów.Trzeba wtedy szybko złozyć sprzeciw chyba w ciągu 14 dni.i nakaz upada z mocy prawa:)

Napiszcie mi co jeżeli przegapiłam termin 14 dniowy na wniesienie sprzeciwu do e-sądu? Co teraz mogę zrobić żeby? Gdzie mogę się bronić i udowadniać że nie istnieje takie zadłużenie?
POMOCY
Okazuje się że w e-sądach jeśli nie przypilnuje się terminu to łatwo zostaje się ofiarą czyjejś intrygi

Wyjaśnij to drugie zdanie. Jakiej intrygi?? Dlaczego nie "znalazłaś czasu" na wysłanie prostego pisma??

Firma windykacyjna kupiła mój dług który już nie istnieje ale mają to gdzieś.

Wyrobiłam się w terminie tylko niestety ze zdenerwowania zamiast do Sądu to wysłałam do tej firmy windykacyjnej:-(
Kompletny kotlet, tekiej gafy to nawet małe dziecko by niezrobiło...dlatego mój mąż do tej pory się ze mnie śmieje.
Pisałam do e-sądu jak się zorientowałam co zrobiłam z kopią powtierdzenia w terminie wysłanego pisma do tej firmy windykacyjnej ale e-sąd nie uznał tego. Okazuje się że termin to termin a sprawiedliwość się nieliczy!
Porażka!!!

Termin zawity, to zawity. Nic nie poradzimy na zachowania z klasycznych dowcipów o "blondynce".

Mery_1 napisał:
Firma windykacyjna kupiła mój dług który już nie istnieje ale mają to gdzieś.

Jeśli dług rzeczywiście nie istnieje - został spłacony, można wnosić o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego.

Chyba, że nie istnieje, ale tylko w pani mniemaniu - jest przedawniony.

Jeśli nie jest zapłacone to dlaczego nie przedstawili dowodów? Dlaczego nie złożyli sprawy do normalnego Sądu z dokumentami potwierdzającymi moje zadłużenie, jakie i skąd mają moje dane osobowe?!
Dlatego że w e-sądach tego nie wymagają. A to dowód na to że te e-sądy to dobre dla wyłudzaczy jeśli ktoś da taką plamę jak ja!
Minęło 2 miesiące od stwierdzenia przez e-sąd że firma windykacjyna ma ,,rację". Kiedy mogę spodziewać się tytułu wykonawczego? Jaki mają termin na przedstawienie mi tytułu wykonawczego? Czy też może będą czekać rok żeby odsteki narosły?!

P.S. KORF przydałoby Ci się trochę pokory i jak nie umiesz odnieść się do przedstawionego tematu Merytorycznie to zajmij się czymś pożytecznym w Twoim przypadku np. dłubaniem w nosie.!

Działanie firm windykacyjnych polega na skupowaniu wierzytelności masowo, najczęściej w formie umowy i załącznika, dopiero konieczność występowania do sądu, powoduje, że dołączają dokumenty. W e-sądzie nie dołączają dokumentów, tylko je wskazują, ale jeśli pani nie zaniedbałaby swojej sprawy, to trafiłaby ona do sądu najbliższego pani miejscu zamieszkania, a powód przedstawiłby dokumenty.

Natomiast pani pisze, że dług nie istnieje, z treści wypowiedzi wynika jednak co innego. Dług istnieje, tylko, pani zdaniem powód nie ma na to dowodów, a to dwie różne sprawy. Bo powód ma dowody, tylko że w tym postępowaniu nie musiał ich fizycznie dołączyć.

Jeśli dług rzeczywiście nie istnieje, to napisałem powyżej rozwiązanie.

Poza tym przyłączam się do opinii kolegi powyżej, pani popełniła dziecinny błąd, a teraz szuka winnych. Nawet pani mąż to zauważa, a pani nie umie się z tym pogodzić.

Klauzula będzie zapewne po około półtora miesiąca od pierwotnego doręczenia pani nakazu. Radzę jednak zapłacić wcześniej, bo przywilej zapłaty za pośrednictwem komornika, to dodatkowa opłata - około 300 zł.

Merytorycznie. Niedotrzymanie terminu skutkuje oddaleniem. Nie obrażaj. Twoje zachowanie było takie, a nie inne. Tak się kojarzy. Zapewniam nie tylko mnie...
!. E Sad nie wymaga dołączenia dowodów, wymienia się, je...
2. E-Sąd to "normalny" sąd. Przyspiesza postępowanie.( inną kwestią jest to, czy firmy windykacyjne nie nadużywają?.....ale to oddzielny temat)
3. Dane wędrują z długiem.
4. Nie rzucaj oszczerstw. Przez Twój błąd nakaz uprawomocnił się.
5. Zawiadomienie o wszczęciu postępowania doręczy ci poprzez pocztę doręczy komornik. Jak otrzyma od wierzyciela tytuł z klauzula i wniosek. Trudno podać termin i czas.
6. Tak jak napisał Rafał jeśli dług, nie istnieje-spłacony. Przeczysz. Przysługuje Ci powództwo przeciw egzekucyjne art 840 kpc

We mnie jest pokora wobec Prawa! Raczej poszukaj jej w sobie... Popełniasz kardynalny błąd. Miłe, że przyznajesz się do niego. Jednak rozgoryczenia, złość, żal są złymi doradcami. Trzeba zaczynać od własnego podwórka.
I najważniejsze, używam chusteczek higienicznych....

Poza tym przyłączam się do opinii kolegi powyżej, pani popełniła dziecinny błąd, a teraz szuka winnych. Nawet pani mąż to zauważa, a pani nie umie się z tym pogodzić.

Nie szukam winnych tylko rozwiązania z fatalnej gafy do której w przeciwieństwie do Was męskie safanduły :-D umiem się przyznać!

Radzę jednak zapłacić wcześniej, bo przywilej zapłaty za pośrednictwem komornika, to dodatkowa opłata - około 300 zł.

Co mam zapłacić jak nie wiem o do dokładnie chodzi. Może do nich wystąpić o co im chodzi i żeby przedstawili jakieś dowody?

Hmmmm.....albo poczekam bo skoro wszystko było regulowane na bieżąco..

Przysługuje Ci powództwo przeciw egzekucyjne art 840 kpc

P.S. Oj chłopaki, chłopaki.......ciekawe czy komentowalibyście jakby Mery_1 byłaby facetem?

Nie pisz, że tego też nie rozumiesz...

Tego też?? Co masz na myśli?
Jeżeli mam dowody wpłat z faktur na które się powołują to Twoim zdaniem mam poprostu zapłacić to co jest w nakazie?!

Jak tak wszystkim doradzasz to teraz widzimy gdzie jesteśmy w tej Polsce!

Powrót