E-sąd - czasy oczekiwania

• Autor wątku Autor wątku boromir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boromir

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Witam wszystkich.

Jaki jest obecnie czas oczekiwania na stwierdzenie prawomocności i na klauzulę wykonalności w E-sądzie? W lutym złożyłem kilka pozwów, nakazy zostały wydane w połowie kwietnia, ale żaden nie jest jeszcze prawomocny. W aktach sprawy nic nowego się nie pojawiło od czasu wydania nakazu.

Być może druga strona się odwołała od postanowienia i dlatego tak długo to trwa. Należałoby skontaktować się z sądem w którym było wydane postanowienie czy jest prawomocne czy może druga strona się odwołała i wtedy bedzie wszystko jasne. Mój mąż czekał na postanowienie ok 1.5mies i teraz musi minąć 14dni na uprawomocnienie się postanowienia i jeżeli się uprawomocni jeśli oczywiście nikt w międzyczasie się nie odwołał to potem tylko należy napisać wniosek o wydanie odpisu wyroku tylko nie wiem czy sąd wyśle wyrok czy bedzie trzeba osobiście odebrać.

Ok 2 miesiące, czasem dłużej. Z tego co widzę mają dużą inercję w skanowaniu zwrotek.

Dzięki. A klauzula wykonalności jest nadawana od razu po uzyskaniu prawomocności, czy trzeba na nią dodatkowo czekać?

W naszym przypadku było tak że w kwietniu 20012 złożyliśmy do sądu wniosek o przywrocenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty oraz zażalenie na wydane postanowienie ze względu na fakt iż roszczenie było przedawnione. W połowie maja dostaliśmy zarządemie a następnego już dnia otrzymaliśmy postanowienie o uchyleniu nakazu zapłaty oraz klauzuli wykonalności. Komornik to samo dostał i od tego dnia ma 14dni na odwołanie się. Jeśli już dostałeś postanowienie i minęło 14dni to tak jak wcześniej pisałam należy skontaktować się z sądem czy wierzyciel się odwołał czy postanowienie jest prawomocne. Jeśli jest prawomocne to prawdopodobnie będziesz musiał napisać wniosek o wydanie odpisu tego postanowienia bo nie wiem czy sami wysla ponieważ kiedyś słyszałam że jeśli chodzi o sprawy cywilne to nie wysyłają odpisu wyroku tylko trzeba do nich wniosek pisać

@farba81: wybacz, ale piszesz nie na temat. To ja tu jestem wierzycielem i ja składam pozwy. Pytam tylko o czas oczekiwania na klauzulę. W aktach nie ma sprzeciwu, więc nie jest to przyczyną oczekiwania.

Ostatnia edycja:
Pisałem już o czasie oczekiwania na klauzulę, który ostatnio, z uwagi na kwestię "skanowania zwrotek" uległ wydłużeniu. Obecnie jest to od około 7-8 tygodni do 11-13 tygodni. Oczywiście zawsze liczymy od dnia DORĘCZENIA pozwanemu (a nie wydania nakazu, bo to nie ma znaczenia).

Natomiast "przyśpieszono" z wydawaniem nakazów. Coraz więcej nakazów jest wydawanych w okolicy 1-2 tygodni od dnia złożenia pozwu i nadania sygnatury.

Ale to bez znaczenia czy jesteś wierzycielem czy też osoba pozwana bo jedna i druga strona dostaje od sądu pismo dot sprawy. Ja pisałam akurat o uchyleniu ze względu na przedawnienie a jak już wcześniej wspomniałam we wcześniejszych postach ok 1.5mies czeka się na postanowienie sądu ale oczywiście może to potrwać dłużej to zależy od sądu kiedy dane postanowienie wydadzą bo wiadome jest że najpierw sędzia bierze do rozpatrzenia a to trwa zwykle do dwoch tyg bynajmniej w naszym przypadku tak było:-)a dopiero wydawana jest decyzja. Najpierw nakaz zapłaty ponieważ dłużnik ma prawo się odwołać jeśli jednak tego nie zrobi dopiero później jest wydawane postanowienie. W naszych dokumentach wynika z tego że między jednym a drugim różnica była 2mies.

Sory ale w swoim pytaniu nie określiłes czy jesteś wierzycielem czy dłużnikiem stąd taka odp na Twoje pytanie:-)

Powrót