E-sąd czekanie na doręczenie nakazu

• Autor wątku Autor wątku Sonko100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sonko100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
w dniu 13-09-2012 otrzymałam z esądu pismo o wydanie nakazu zapłaty. Mam pytanie jaki okres czasu muszę czekać aby ten nakaz został doręczony mojemu dłużnikowi? Gdyż od 13.09 nic się niedzieje w mojej sprawie. Czy nie powinna być informacja o doręczeniu tego nakazu?

Spokojnie czekaj, u mnie w aktach sprawy zwrotka z poczty pojawiła się po prawie 3 m-cach, ale pozew nadal nieuprawomocniony.

Tylko zastanawiam się od czego to zależy? Mój brat złożył w tym samym terminie, a już ma informację o doręczeniu....:-/

Wszystko zależy od trybu doręczenia - czy prawidłowe, czy zastępcze - zastępcze następuje najczęściej po około 3 tygodniach od wyadnia, a wraca do esądu po kolejnych dwóch tygodniach. Prawidłowe może być i po 3 dniach, a równie dobrze po 2 tygodniach.

Trzeba pamiętać, że nakaz musi być wysłany (mogą wystąpić opóźnienia - obecnie raczej mało prawdopodobne, ale mogą), następnie doręczony w terminach j/w i zeskanowany do sprawy. To wszystko trwa. Czasem zdarza się, że ZPU jest w aktach po 3 tygodniach od wydania nakazu, czasem po 2 miesiącach, a czasem dopiero za pół roku (jeśli zwrotka zaginie i musi być reklamowana i ponownie doręczana).

Powrót