e-sad, egzekucja, provident

• Autor wątku Autor wątku yrolok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yrolok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Chcialabym wiedziec czego sie spodziewać. W skrócie: w 2011r wzięłam pozyczke w providencie dla byłego już męża(nieistotne) pozniej brak splaty rat, rozwod itd. Ponad dwa lata temu dostalam z e-sadu (chyba nakaz zapłaty) od tego czasu cisza. Zero listów, komornika itd. Gdzie zglosic sie by ewentualnie splacic dlug. Dopiero teraz podjęłam 1sza prace. Chcialabym się pozbyc dlugu. Obawiam sie zajecia komorniczego. Czy zajęcie moze byc bez tzw. Listu ostrzegawczego? Co robic? Prosze nie piszcie po co bralam pozyczke itd. Wiem ze to bylo glupie. Czasu nie cofnę a trzeba vos zaradzic ;)

Załóż sobie konto w e-sądzie. Jak już to zrobisz to zobaczysz co tam jest i co dostałaś. Potem tu wrócisz i na pewno ktoś Ci pomoże.

Poszukam lepiej tego pisma. I napiszę wtedy co w nim jest. Wole się nie rejestrować.

Jak tam uważasz. Rejestracja w systemie jest darmowa i nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami. A tam będziesz widzieć czy jest nadana klauzula wykonalności na przykład. Albo kto odebrał list, a może nie Ty?, albo czy zwrotka wróciła...

Zarejestrowałam się na e-sadzie i niczego tam nie ma. Odnalazlam rowniez pismo zatytułowane 'nakaz zaplaty w postępowaniu upominawczym'.

yrolok napisał:
Zarejestrowałam się na e-sadzie i niczego tam nie ma. Odnalazlam rowniez pismo zatytułowane 'nakaz zaplaty w postępowaniu upominawczym'.

A ten Nakaz zapłaty wystawiony na Ultimo? Jak tak to nic dziwnego że nie ma tego w e-sadzie.

Sprawdź "sprawy zakreślone" A na tym piśmie masz sąd który je wydał. Moment. Zarejestrowałaś się w e-sądzie dziś? I już masz dostęp? Jakiś mega ekspres

Nie, okazało się ze konto mam zarejestrowane od 2013r. Gdy chcialam się zarejestrować to się o tym dowiedziałam. Nie pamietam bym takie konto zakładała ale być może za sprawa byleho męża. Nie istotne. Cokolwiek zaznaczam pisze: ilosc odfiltrowanych spraw 0. Co to znaczy ultimo?

Sad Rejonowy Lublin-Zachod w Lublinie VI wydział cywilny

To musi to być. Wejdź w moje sprawy > sprawy zakreślone > filtruj
Zobacz czy jest ten nakaz prawomocny z klauzulą. Osobiście odbierałaś nakaz?

Na to wyglada ze osobiście. Robie wg instrukcji- wpisuje syg akt, zaznaczam tylko spraey zakreślone i nic. Juz kompletne nic z tego nie rozumiem....

Bo nie masz wpisywać sygnatury.... a więc nie robisz według instrukcji. Nic nie masz wpisywać. Tylko myszka

Ok tak zrobilam. Pisze 'Brak danych zgodnych z filtrem lub brak spraw'

wejdź na moje nakazy i zobaczysz co się z nim dzieje albo będzie przy statusie "utrata mocy" bądź "wydano nakaz"

W moich nakazach to samo 'brak danych zgodnych z filtrem lub brak nakazów'

A no to ciekawostka jakaś. Skoro jednak nakaz odebrałaś osobiście to i tak pewnie nic nie da się zrobić. Warto byłoby się jednak dowiedzieć czy nakaz jest prawomocny. Zatem zadzwoń sobie do sądu w poniedziałek. Pewnie Ci powiedzą. Bo dwa lata do jak na nich za długo...zeskanuj i wrzuć to na jakiś serwer i pokaż. Zasłoń dane wrażliwe. Chociaż trudno w to uwierzyć może to być fake...

Jaki fake? Pisze na forum zeby rozwiazac problem, nie dla zabawy... stosuje sie do rad, tzn co i jak sprawdzić i odrazu odpisuje. Proszę doradzic jak dodac tutaj z zdjęcia to to zrobie.

rozwiń sobie "zaawansowana edycja" i masz wszystko na ekranie, naciśnij agrafkę i po problemie,

Ja mówię że wyrok może być podrobiony. To akurat technicznie specjalnie skomplikowane nie jest. Z drugiej strony, jak Ultimo było na zakupach to może kupili sobie i to. I gdzieś to utknęło na osobnej półeczce. Sprawa dosyć stara.

Ostatnia edycja:
Pożyczka w 2011 , 2 lata później nakaz. W tym czasie Ultimo robiło zakupy w Providencie. Ultimo zazwyczaj nie chodzi do e-sądu więc raczej nic tam nie znajdziecie.

Powrót