e-sąd- jak odzyskać pieniądze

• Autor wątku Autor wątku omarq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omarq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
W zeszłym roku ktoś podrobiŁ mój dowód osobisty, Ale z innym adresem zameldowania. Zostały zaciagnidęte chwilówki na moje dane. Sprawawa została złożona na policji. Okazało się, ze jedną z firm udzielających chwilowej, złożyła pozew do e-sądu. W zwiazku, iż był podany inny adres zameldowania, nie otrzymałam informacji o wszczęciu postępowania. Dowiedziałam się dopiero po zajęciu wynagrodzenia. Zanim jednak wyjaśniłem całą sytuację, i sprawa została zamknięta, e-sąd zajął mi część wynagrodzenia. W jaki sposób mogę odzyskać niesłusznie zajęte pieniadze? Sąd wyjaśnił, iż muszę złożyć oddzielną sprawę. O co chodzi? Czy ktoś mógłby pomoc? Nie orientuje się w tych wszystkich prawniczych kruczkach ;(

Zwróć się do komornika o doręczenie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, odpisu tytułu wykonawczego i zajęcia. Następnie złóż sprzeciw do e-sądu od nakazu zapłaty dołączając oświadczenie, że nigdy nie mieszkałeś pod adresem podanym w e-sądzie + zaświadczenie o tym że zamieszkujesz od xxx lat pod innym adresem. Jeśli e-sąd uzna twoje racje to przekaże sprawę do sądu tam gdzie mieszkasz. W tym sądzie musisz wykazać, że twój podpis na umowach został sfałszowany. Być może będzie potrzebny grafolog.

Ostatnia edycja:
Witam,
wszystko już to zrobiła, i sprawa zakończyła się z korzyścią dla mnie w sądzie odpowiednim do mojego miejsca zamieszkania. Chodzi tylko o to, że nie wiem jak odzyskac pieniądze, które zdąrzył komornik zabrac z wynagrodzenia zanim złozyłam wszystkie pisma. On twierdzi że jak tylko otrzyma pieniądze to mi zwróci. Do kogo mam teraz pisac aby mi zwrócono pieniądze? Do windykacji? do e-sądu?

Do wierzyciela. Weź rozliczenie salda od komornika, kwoty jakie zajął komornik są dla ciebie do zwrotu

Jeżeli komornik przekazał środki do firmy kredytowej to należy napisać do firmy która rzekomo udzieliła pożyczki; Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty z terminem 7 dni na zapłatę- wysłać listem poleconym . Poruszyć fakt, że tytuł wykonawczy został uchylony przez esąd i wyegzekwowane pieniądze sa nienależne. Jeżeli mimo wezwania nie zwrócą środków to złożyć samemu pozew w esadzie lub sądzie rejonowy właściwym dla lokalizacji firmy kredytowej, jezeli nie to zgłosić się do radcy prawnego. Czasami jezeli sprawa jest oczywista to odstępują od wynagrodzenia na poczet zasądzonych kosztów sądowych. można powołać się na wyrok Sąd Okręgowy w Krakowie Wydział II Cywilny Odwoławczy; " Dopuszczalność stosowania przepisów o nienależnym świadczeniu dla roszczeń restytucyjnych, stanowiących uzupełnienie dla przepisów zawartych w kodeksie postępowania cywilnego, została przewidziana zarówno w doktrynie, jak i w orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. uchwałę z 24 marca 1967 r., III PZP 42/66, OSNC 1967/7-8/124, wyrok z 25 stycznia 1971 r., I CR 552/70, OSNC 1971/9/161, wyrok z 25 września 1965 r., 1 PR 372/65, OSNC 1966/5/83 oraz M. P. Wójcik, Komentarz do art. 415 kodeksu postępowania cywilnego (w:) A. Jakubecki, J. Bodio, T. Demendecki, O. Marcewicz, P. Telenga, M.P. Wójcik, Kodeks postępowania cywilnego. Praktyczny komentarz, Zakamycze, 2005, wyd. II, s. 595), w którym wskazano, że uchylenie lub zmiana prawomocnego wyroku sprawia, że spełnione na jego podstawie świadczenie jest nienależne w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego - art. 410 i następne k.c.. W konsekwencji do sytuacji, w których powstaje roszczenie o zwrot nienależnego świadczenia z powodu odpadnięcia jego podstawy zalicza się według stanowiska piśmiennictwa i orzecznictwa ( vide: wyrok SN z dnia 23 maja 2003 r. III CKN 1211/00, LEX nr 156476, wyrok SN z dnia 4 kwietnia 2008 r. I PK 247/07, OSNP 2009/17-18/223, wyrok SN z dnia 7 lipca 2005 r. IV CK 24/05, LEX nr 311333; wyrok SN z dnia 13 kwietnia 2011 r. VCSK 332/10, LEX nr 1129174 ) między innymi przypadki uchylenia wykonanego już orzeczenia sądowego. Świadczenie wyegzekwowane na podstawie wykonalnego orzeczenia podlegającego uchyleniu staje się nienależne z chwilą odpadnięcia jego podstawy prawnej."

Przecież to co piszesz jest oczywistą oczywistością. W przeciwnym wypadku wystarczyłoby zrobić "strzał" - pozew na lewy adres, komornik wyegzekwuje a potem poszkodowany może naskoczyć...

Przepraszam że dopiero teraz, małe dziecko :)
Wysłałam pismo do firmy windykacyjnej (pośrednik między komornikiem oraz firmą kredytową) oraz do komornika - pierwsi twoerdza iż nie odnotowali żadnej wpłaty na poczet mojego zadłużenia , drugi twierdzi że jak tylko pieniądze wpłyną na jego konto, odrazu je zwróci. Nie wiem czy pisac jeszcze do firmy kredytowej. Mam małe dziecko i nie wiem jak w ogóle postępowac jesli miałabym złożyc wniosek w sądzie.

omarq napisał:
Wysłałam pismo do firmy windykacyjnej
jakie pismo?
omarq napisał:
(pośrednik między komornikiem oraz firmą kredytową)
o co chodzi?
omarq napisał:
pierwsi twoerdza iż nie odnotowali żadnej wpłaty na poczet mojego zadłużenia
kto to pierwsi?
omarq napisał:
drugi twierdzi że jak tylko pieniądze wpłyną na jego konto, odrazu je zwróci.
kto to drugi?
omarq napisał:
Nie wiem czy pisac jeszcze do firmy kredytowej.
po co?,
omarq napisał:
Mam małe dziecko i nie wiem jak w ogóle postępowac jesli miałabym złożyc wniosek w sądzie.
nie wniosek a pozew przeciwko wierzycielowi,

Piszesz chaotycznie, mogłabyś w sposób zrozumiały przedstawić całą sytuację?

Witam,

nie piszę chaotycznie. Prosze zapoznac się z całym wątkiem od początku, to wszystko będzie zrozumiałe :)

a więc tak:
1. jeżeli komornik ściągnął całą sumę: to składasz wniosek do komornika aby przesłał postanowienie o zakończeniu egzekucji oraz aby przesłał kartę rozliczeniową do tej sprawy,
2. Po otrzymaniu w/w pism piszesz do wierzyciela wezwanie do zapłaty, tu wymieniasz całą dochodzoną kwotę razem z kosztami egzekucyjnymi,
3. Jeżeli wierzyciel nie zwróci kasy, to składasz pozew o wydanie nakazu zapłaty przeciwko wierzycielowi,
4. Po uprawomocnieniu się nakazu składasz wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do tego nakazu,
5. Po otrzymaniu klauzuli idziesz do komornika i składasz wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej przeciwko wierzycielowi,

ot cała filozofia.

Powrót