e-sad nakaz zapłaty do nieistniejącego długu

• Autor wątku Autor wątku tolam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tolam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W 2014 r. robiłem cesje numeru telefonu w sieci Orange. W 2015 r. orange przekazało podobno niezapłaconą przeze mnie fakturę jako wierzytelność do firmy windykacyjnej. Jestem pewien że wszystko opłaciłem, a od oragne nie dostałem żadnej informacji o niezapłaconej fakturze/istniejącym długu.

Firma windykacyjna pisała do mnie kilka razy na co odpisałem że nie posiadam żadnego długu i że zaczyna to wyglądać jak nękanie. W czerwcu tego roku po kolejnym liście stwierdziłem że już zapłacę te 40 zł żeby "było z głowy". Zapłaciłem.

22.09.2017 odebrałem nakaz zapłaty z e-sądu na poczcie, sprawa wpłynęła 27.04.2017.
Oprócz 40 zł chcą teraz także abym zwrócił 90 zł kosztów sprawy. Miałem problemy zdrowotne w tym okresie czasu, w dniu którym odbierałem nakaz byłem u neurologa, w następnym tygodniu u kolejnego neurologa i na badaniu Dopplera. Mam dokumenty potwierdzające badania i wizyty. Przez te problemy zdrowotne nie miałem głowy, aby myśleć o tym nakazie, przez co przegapiłem termin do wniesienia sprzeciwu.

Dowiedziałem się że na moim koncie w Orange sprzed cesji jest nadpłata na kwotę około 30+ zł. Co by wskazywało na to że cała wierzytelność to był jakiś błąd w systemie i przekazali nieistniejący dług. Chciałbym zgłosić sprzeciw, ale jak wspominałem termin minął kilka dni temu. Czy okoliczności o których wspomniałem wyżej uprawniają mnie w jakiś sposób do zgłoszenia sprzeciwu mimo tego że spóźniłem się kilka dni? Mam jakieś opcje?

Proszę o pomoc.

EDIT: Czy dług się też nie przedawnił ? Faktura była z 06.10.2014r, a pozew został złożony 27.04.2017 r.

Ostatnia edycja:
Z tego co wyczytałem to jedyne co mi pozostaje to wnieść wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty.

1. Czy taki wniosek mogę zgłosić drogą elektroniczną?
2. Czy potwierdzenia wykonania badań i wizyt u neurologa będą wystarczające do tego, aby taki wniosek został uznany?
3. Czy razem z tym wnioskiem mam wnieść sprzeciw?
4. Czy termin tej wierzytelności został przedawniony? Wyczytałem że zadłużenia wynikające z faktur za usługi telekomunikacyjne przedawniają*się po 2 latach, co by w tym przypadku się*zgadzało. Jeżeli tak to by chyba było prostsze niż składanie sprzeciwu ze względu na nieistniejący dług.

Nic nie zrobisz, sprawa jest zamknięta. Natomiast powinieneś wezwać Orange do zwrotu tych 40 zł z czerwca, A jeśli powództwo było wynikiem błędu to mając na to dowody, możesz pozwać Orange o odszkodowanie, chociażby z Art. 415 KC.

Powrót