E-sąd, nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, koszty sądowe

• Autor wątku Autor wątku andrzej_gd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej_gd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą o wytłumaczenie pisma jakie dostałem z E-Sądu, sądowy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Nie rozważając teraz nad zasadnością pozwu, bo w tej chwili nie jestem w stanie znaleźć wszystkich dokumentów potwierdzających to że dług był spłacony, chciałbym aby ktoś wytłmaczył mi zasady naliczania kosztów sądowych. W piśmie podano: 7600 należność, oraz 9400 zł koszty sądowe. Koszty te to chyba lekka przesada... nie wiem teraz czy to błąd czy faktycznie mogą być one tak wysokie. Zastanawia mnie tylko zbieżność kwot, 7600 zł należność główna + 300 zł koszty stałe + 1200 zl koszty zastępstwa procesowego.

Dziękuje i pozdrawiam
Andrzej Gdański

Czy na pewno jest to nakaz zapłaty wydany przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, VI Wydział Cywilny? Jeśli wartość przedmiotu sporu (WPS) to 7600 to koszty procesu wynoszą 97,47 zł (jeżeli Powód zapomniał wnieść o zwrot prowizji operatora płatności, to powinna to być kwota 95,00 zł). Może zabrakło przecinka?

Na nakazie powinien być podany kod (chyba 20-to cyfrowy). Na stronie https://www.e-sad.gov.pl/kod.aspx może Pan zweryfikować autentyczność nakazu posługując się tym kodem. Jeśli są to prawdziwe dane, to sugerowałbym jak najszybsze złożenie sprzeciwu, aby e-Sąd przekazał sprawę do rozpoznania Sądowi właściwemu dla sprawy, a ten zbadał sprawę merytorycznie, a nie w oparciu jedynie o twierdzenia Powoda.

Pismo jest dokładnie z tego Sądu/wydziału, po zalogowaniu widnieją takie same kwoty. Czy są gdzieś ogólnodostępne zasady naliczania wszystkich opłat i kosztów. Nie wydaje mi się żeby takie koszta były naliczane wg czyjegoś widzimisię.

Jak uzasadnić sprzeciw, boję się że wniosę sprzeciw kolejny sąd będzie rozpatrywał tą sprawę i okaże się że będę musiał płacić koszty sądu w lublinie oraz koszty sądu ropatrującego ponownie tą sprawę które mogą być jeszcze większe.

Tak - zasadniczo dla EPU jest to 1,25% WPS + prowizja operatora płatności (ok. 2,5% od tejże kwoty). Gdy sprawa trafi do Sądu właściwego, to opłata może wzrosnąć o 2,5% WPS (choć tutaj słyszałem o różnych praktykach). Początkowo będzie musiał ją uregulować Powód, a w razie przegranej Pan zostanie nią obciążony.

Z zasady każdy sprzeciw, nawet bez merytorycznego uzasadnienia skutkuje utratą mocy nakazu z EPU i przekazaniem sprawy do Sądu właściwego.

Powrót