E-sad po jakim czasie można kliknąć - złóż wniosek egzekucyjny

• Autor wątku Autor wątku GChmurka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GChmurka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Nakaz wydano 24.06, 28.06 pozwany odebrał pozew. 13.07 minęło 14 dni, ale ja w zakładce "Moje nakazy" nadal mam wyszarzone okno wyboru nakazu aby go zaznaczyć i kliknąć wniosek egzekucyjny.
Ile trzeba mniej wiecej czekać aby móc nadać klauzulę wykonywalności i iść z tym do komornika?

W EPU klauzulę otrzymujesz z automatu, czekaj cierpliwie na rozwój wydarzeń, może pozwany złoży sprzeciw?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Hmm. Minęły kolejne 2 tygodnie i klauzuli wykonywalności nie ma.
W moje nakazy mam coś takiego:

Data orzeczenia - 24/06/2022
Data prawomocności - puste
Data klauzuli - puste
Status - wydano
Opis - nakaz
Nr. Tytułu wykonaw - puste

W moje doręczenia jest
Data doręczenia: 28.06

Nic innego tam nie widziałem, od terminu odebrania (28.06) minęły ponad 4 tygodnie, na maila nic nie przyszło, status sprawy się nie zmienił.

Myślałem, że to z automatu po powiedzmy 2tyg + np. tygodniu od terminu doręczenia nakazu (pozwany mógł nadać poczta sprzeciw w 14 dniu i to musi dotrzeć i być odebrane przez sąd).

Praktycznie ile trzeba czekać jak pozwany nie odpowie na pismo aby dostać klauzulę, miesiąc, 3 miesiące?

Tak co najmniej 2 miesiące, z mojego doświadczenia, od daty wydania nakazu, a czasami się zdarza tak, że sprawa zaginie i trzeba pisać ponaglenia do rozpoznania sprawy... 😉

Dziękuję, zatem uzbrajam się w cierpliwość... Jak się wakacje skończą i nadal będzie wisiało będę jakoś próbował ponaglać sprawę.

Swoją drogą bardzo szybko wydali nakaz - około 10 dni.

Nie wysyłaj żadnych ponagleń zbyt szybko bo uzyskasz efekt odwrotny - ponaglenia to jak na prawdę sprawa utknie - minimum pół roku od wydania nakazu.

Miej na uwadze, że tam rok w rok przewija się półtora miliona spraw.

Powrót