e-sąd - uprawomocnienie

• Autor wątku Autor wątku Hardman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hardman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,
4 lutego złożyłem pozew w e-sądzie a 26 marca otrzymałem komunikat, że został wydany nakaz zapłaty. Od tamtego czasu (już miesiąc) czekam na uprawomocnienie się nakazu. Z tego co wiem, pozwany ma 14 dni na odwołanie się w związku z tym dziwi mnie trochę tak długi czas oczekiwania. Czy jest to normalne? Pozdrawiam

Ma dwa tygodnie od otrzymania nakazu na wysłanie sprzeciwu.

Oczywistym jest, że ten termin nie ma niczego wspólnego z wydaniem nakazu...

Kolejną oczywistością jest, że klauzule w epu wydawane są po co najmniej 6 tygodniach od dnia doręczenia dłużnikowi nakazu.

Co może być w tym niezwykłego??

Dziękuję za odpowiedź.
Dzisiaj po zalogowaniu się do e-sądu otrzymałem informację, że pozwany odwołał się i sprawa została przeniesiona do sądu właściwego. Mam teraz następujące pytanie. Do "sadu właściwego" mam ponad 300 km a kwota sporu jest na tyle niska, że nie opłaca mi się specjalnie jeździć do sądu w celu dalszej walki. Czy mimo to muszę teraz czekać na wezwanie do sądu i zgodnie z wezwaniem udać się na rozprawę? Czy nie ma możliwości "rezygnacji" z tego pozwu? Pozdrawiam

Najpierw będziesz musiał dołączyć wszelkie dokumenty, które zażąda sąd, a które wskazałeś w liście dowodów oraz zapewne pozew na formularzu.

Dopiero później sąd wyznaczy rozprawę. Powinieneś wnosić o rozpoznanie sprawy pod Twoją nieobecność.

Czyli podsumowując:
- gdy otrzymam listowne postanowienie, w odpowiedzi mam przesłać dowody, które wskazałem w pozwie (oryginały czy kopie)?
- w jakim sensie mam wnieść dodatkowy pozew na formularzu? Ma Pan na myśli zaskarżenie sprzeciwu (przepraszam jeżeli się mylę ale nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie)?

Szczerze mówiąc jeżeli jest możliwość aby rozprawa odbyła się pod moją nieobecność to bardzo chętnie spróbowałbym powalczyć gdyż pozwany w sprzeciwie kilka razy skłamał - posiadam jednego naocznego świadka jednak nie wiem czy jego zeznania byłyby brane pod uwagę oraz czy musiałby on również udać się do sądu właściwego.

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc oraz proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

NIE!!!

Zostanie pan wezwany przez sąd właściwości ogólnej. Teraz niczego pan nie robi.

Wybaczcie Panowie ale teraz to się pogubiłem.
Załóżmy dwie sytuacje:
1. Chcę zrezygnować z pozwu - co powinienem zrobić.
2. Chcę kontynuować pozew ale nie chcę uczestniczyć w rozprawie, ponieważ sąd właściwy jest zbyt daleko od mojego miejsca zamieszkania.

Staram się coś znaleźć na ten temat w wyszukiwarce ale nie znalazłem jeszcze żadnych konkretnych informacji w związku z tym byłbym wdzięczny Panom za pomoc.

1. nic, gdy sąd miejscowy wezwie Cię do uzupełnienia pozwu zignorować sprawę.

2. w pozwie (uzupełnionym) zawrzeć wniosek o rozpoznanie sprawy także pod nieobecność powoda.

Bardzo Panu dziękuję "rewt". Dziękuję również Panom "rafal_26" oraz "bedek". Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

W związku z tym, że z tego co wiem dalsza walka nic mnie nie kosztuje a uważam, że nie powinienem zrezygnować z pieniędzy, które mi się należą postanowiłem nie ignorować pisma z sądu i odpowiedzieć na nie. W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo z sądu o tytule "Wezwanie do usunięcia braków formalnych pisma procesowego". Sąd wzywa mnie do usunięcia tych braków poprzez:
- złożenie podpisanego pozwu;
- złożenie załączników do pozwu określonych w pozwie elektronicznym;
- złożenie pełnomocnictwa i odpisu z KRS
- złożenie odpisu pozwu wraz z załącznikami

W związku z powyższym mam do Państwa kilka pytań.
1. Złożenie podpisanego pozwu - czy wystarczy, że wydrukuję pozew, który złożyłem w e-sądzie i podpiszę go?
2. Złożenie załączników do pozwu określonych w pozwie elektronicznym - czy oznacza to, że muszę wydrukować - w moim przypadku - potwierdzenia przelewu, wykonać kopię podpisanych umów?
3. Złożenie pełnomocnictwa i odpisu z KRS - tego kompletnie nie rozumiem, nie korzystałem i nie zamierzam korzystać z żadnego pełnomocnika.
4. Złożenie odpisu pozwu wraz z załącznikami - niestety również nie rozumiem o co chodzi w tym punkcie.

Dodatkowo chciałbym aby rozprawa odbyła się pod moją nieobecność ze względu na zbyt dużą odległość. Podsumowując chciałbym jeszcze zapytać czy wszystkie powyższe dokumenty mam zapakować w jedną kopertę i wysłać do sądu? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą pomoc.

1. jeśli sąd nie wzywał do formularza, to tak; w skrócie formularze dla należności z umowy do 10 k;
2. te które wnioskowałeś i wg. Ciebie potwierdzają roszczenie;
3. pewnie "sztampowa" formułka;
4. sąd nie robi usługi ksero; w każdej sprawie składasz odpisy dla przeciwnika, to NORMALNE, dla kogoś, kto korzysta z sądu...

Dziękuję rafal_26 za wyczerpującą odpowiedź. Wszystko zrozumiałem jednak aby się upewnić zadam jeszcze jedno pytanie. W piśmie z sądu nie było nic napisane na temat skorzystania z jakiegokolwiek formularza (słowo formularz nigdzie nie pada) w związku z tym rozumiem, że muszę po prostu wydrukować mój pozew elektroniczny, podpisać go i wysłać z resztą dokumentów tak? Jeżeli tak to czy prośbę o wykonanie rozprawy pod moją nieobecność muszę wydrukować osobno i dołączyć do przesyłki? Dziękuję.

Odpowiedź na pierwszą część pytania masz w pkt 1 poprzedniego postu.

Możesz dołączyć odrębne żądanie rozpoznania sprawy pod Twoją nieobecność.

Dziękuję Panu za odpowiedź. Aby nie zakładać nowego tematu mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego sąd zaakceptował sprzeciw pozwanego? Wysłałem przed złożeniem pozwu wezwanie do zapłaty, pozwany w żaden sposób nie zakwestionował długu więc z tego co wiem jest to równoznaczne z tym, że taki dług istnieje. Jeżeli źle to zrozumiałem to proszę o informację. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam!

Hardman;2355899 Dlaczego sąd zaakceptował sprzeciw pozwanego? [/QUOTE napisał:
Bo sprzeciw jest "akceptowany" niejako z automatu. Powoduje tylko tyle, że sprawa zostaje przekazana do "zwykłego" sądu i tam dokładnie rozpoznana. W żaden sposób nie zmienia to merytoryki samej sprawy, o niczym merytorycznie nie rozstrzyga - to będzie dopiero rolą właściwego sądu.

Dziękuję za odpowiedź. Postanowiłem do wszystkich dokumentów dołączyć "Odpowiedź na sprzeciw od nakazu zapłaty" gdyż pozwany w swoim sprzeciwie zawarł informacje niezgodne z prawdą - mam na to dowody. Czy jest to dobre posunięcie? Mam zamiar dodatkowo wyjaśnić sędziemu zasadność mojego pozwu, przedstawić dodatkowe dowody itp. Mam jeszcze pytanie (przepraszam za tyle pytań, rodzą się one w trakcie pisania tych dokumentów) dotyczące kwoty żądanej przeze mnie od pozwanego. W związku z tym, że umowa była podpisana na czas określony i jej okres zakończył się w tym miesiącu to czy mogę zażądać teraz zwrotu kwoty za pozostałe miesiące? W poprzednim pozwie żądałem zwrotu opłat za okres "do złożenia pozwu", w tym momencie chciałbym powiększyć tą kwotę o zaległości z następnych miesięcy obowiązywania umowy. Chciałbym tą kwotę zawrzeć w pisanej przeze mnie odpowiedzi na sprzeciw od nakazu zapłaty. Czy jest to poprawne posunięcie? Dziękuję Państwu bardzo!

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć?
Jeżeli jest to zbyt skomplikowane to proszę chociaż o informację czy warto iść z tym do prawnika.

Przecież to wprost wynika z przepisu - LENISTWO.

Poza tym nie napisałeś jaka jest wps. Może jednak lepiej idź do tego prawnika w realu, bo ciężko Cię zrozumieć, a szukać Ci się nie chce. Nawet nie chce Ci się poczytać tak, abyś w ogóle umiał zadać pytanie...

Powrót