e-sąd w Lublinie

• Autor wątku Autor wątku BPA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BPA

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Mam pytanie do Was, do czego jest w ogóle te EPU?. W moim imieniu pozwy składa radca prawny na wniesione 25 (pozwów) tylko 4 uzyskały nakaz zapłaty (co też trwa wieki, zanim uprawomocni się nakaz) reszta to brak podstaw lub przekazano do sądu rejonowego. Wszystkie wniesienia uzasadnienie mają bardzo podobne (tylko kwoty inne) i dowody te same. Wg mnie te EPU to jakaś patologia jednego dnia referendarz (czy jak mu tam) dla jednego radcy prawnego klepną 30 braków podstaw do wydania nakazu.

Nie wiem po co się Pan/Pani w ogóle zadaje z tym sądem. Większą pewność uzyskania nakazu zapłaty ma Pan w tradycyjnym sądzie, gdzie może Pan od razu przedstawić dowody na piśmie.

Nakazy zapłaty sądu elektronicznego bardzo łatwo tracą moc. Wystarczy sprzeciw bez uzasadnienia. Potem i tak Pan/Pani jest wzywany/a do uzupełniania braków i na jedno wychodzi.

Jesteś nie na bieżąco, bo od 8 września 2016 roku nie wystarczy sam sprzeciw.

digiton napisał:
Jesteś nie na bieżąco, bo od 8 września 2016 roku nie wystarczy sam sprzeciw.

Ja zawsze tylko sprzeciw wysyłałem i wystarczał.

Nie wiem co więcej potrzeba skoro pozwany nie widzi dowodów wymienionych w pozwie.

Możesz Digiton naświetlić co się zmieniło w tamtym okresie ?

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:

Ja wiem teoretycznie od czego jest EPU. Pytanie moje jest typu po co on jest w praktyce (miał przyśpieszyć uzyskanie nakazów zapłaty) a prawda jest taka że wala brak podstaw do wydania nakazu jeden po drugim nie czytając nawet pozwu.

A ile czeka się na rozprawę w sądzie tradycyjnym? i jakie są opłaty?

@karaczoch od tego dnia trzeba składać wszelkie zarzuty pod rygorem ich pominięcia później. Bez odnoszenia się do dowodów. Ja piszę ogólnie, ale muszą być. W pouczeniach to jest.

digiton napisał:
@karaczoch od tego dnia trzeba składać wszelkie zarzuty pod rygorem ich pominięcia później. Bez odnoszenia się do dowodów. Ja piszę ogólnie, ale muszą być. W pouczeniach to jest.

A zarzut przedawnienia?

Zarzut przedawnienia możesz podnieść na pierwszej sprawie.

Powrót