E-Sąd - Wniesienie sprzeciwu w formie elektronicznej, lub przez pośrednika.

• Autor wątku Autor wątku Manian12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manian12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Sprawa dotyczy długu z 2008r. za usługi telekomunikacyjne.
W styczniu 2009r. nastąpił zwrot sprzętu wykorzystywanego do w.w. usługi i od tego czasu nie było już żadnej rejestrowanej korespondencji między dłużnikiem, a wierzycielem. Czyli według mnie można podnieść zarzut przedawnienia.

Dłużnik obecnie jest za granicą i specjalnie nie przejmuje się sprawą, ale zameldowani jesteśmy w tym samym mieszkaniu, więc nie chciałbym żeby mi komornik po domu łaził i moje rzeczy rekwirował ;)
Tydzień temu otrzymałem pierwsze awizo z e-sądu, jeszcze nie odebrane, które najprawdopodobniej dotyczy wyżej wymienionej sprawy - jestem w stanie odebrać to pismo.

I teraz pytanie, czy da się pod nieobecność dłużnika, ewentualnie z jego bardzo ograniczonym udziałem, podnieść zarzut przedawnienie, np. przez kogoś z jego rodziny?

Może w przypadku E-sądu po zarejestrowaniu da się taki wniosek złożyć w formie elektronicznej?

Ewentualnie czy jest możliwe przesunięcie na późniejszy termin (2 m-ce) możliwości złożenia takiego wniosku, kiedy dłużnik będzie w kraju (na dość krótko)?

Pozdro

Ostatnia edycja:
jeśli udałoby Ci się odebrać ten list to kolega którego nie ma mógłby podnieść zarzut przedawnienia w epu online

Aha, noto to byłaby najlepsza opcja.

Dzięki za odpowiedź.
Pogadam z dłużnikiem :cool:

A przy założeniu, że zarzut przedawnienia będzie skutecznie i słusznie wniesiony.
To jak taka późniejsza rozprawa w sądzie mniej więcej wygląda?
Co jeżeli dłużnik się na niej nie pojawi?

Ostatnia edycja:
Aha, a czy na takiej rozprawie nieobecnego pozwanego może reprezentować jakiś nieprofesjonalny pełnomocnik upoważniony nie notarialnie (nie adwokat, nie zawodowy pełnomocnik procesowy)?

Ok, udało się odebrać pismo.
Okazuje się że powód w dowodach wymienił fakturę za zerwanie umowy z terminem płatności na styczeń 2009 i poza datami jego pism z propozycjami ugody nic tam niema, wiec przy założeniu nieodpisania na nie przedawnienie raczej pewne.

Coś system EPU nie chce założyć pozwanemu konta, więc chyba jednak trzeba będzie załatwić sprawę listownie:rolleyes:

Jeszcze kontrolnie czy w tym sprzeciwie wszystko ok, coś dodać/odjąć?
Rozumiem, że w przypadku EPU nie musi być jakiegoś specjalnego formularza i nie trzeba opisywać sprawy?
Czy można we wnioskach wskazać osobę do odbierania korespondencji, czy musi to być jakiś oddzielny dokument/pełnomocnictwo?:
Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

Zaskarżam w całości nakaz zapłaty z dnia ****** w sprawie Sygn. Akt ****.
Podnoszę zarzut przedawnienia z uwagi na to, iż zadłużenie powstawało w przedziale czasu od *** do ***.

Wnoszę o:
- oddalenie powództwa w całości;
- przeprowadzenie rozprawy także pod moja nieobecność;
- zasądzenie od powoda na moją rzecz kosztów procesu.

Ostatnia edycja:
Wszystko było w wielu postach DOKŁADNIE opisane.

Można wskazać osobę do odbioru korespondencji (tzw. pełnomocnik do doręczeń), a jeśli dłużnik przebywa za granicą, to nawet TRZEBA. Taka czynność nie wymaga odrębnego "pełnomocnictwa". Wystarczające będzie WYRAŹNE wskazanie w sprzeciwie, na przykład w ramach ODRĘBNEGO wniosku.

Jeśli chcesz pisać poprawnie, to nie pisz, że :zadłużenie powstało od do, tylko roszczenie STAŁO się wymagalne w dniu, a więc w dniu plus 3 lata i 1 dzień uległo przedawnieniu.

rafal_26 napisał:
Wystarczające będzie WYRAŹNE wskazanie w sprzeciwie, na przykład w ramach ODRĘBNEGO wniosku.
W sensie odrębny sprzeciw (odrębny papier) z wnioskiem o pełnomocnictwo, czy jako kolejny myślnik w w.w. wzorze?

Napisałem "od do", bo roszczenie dotyczy serii faktur z pewnego przedziału czasu. Czy jest sens odnosić się do daty wymagalności każdej z nich, czy tylko do tej ostatniej?

Jeszcze mam pytanie jeżeli chodzi o pełnomocnictwo do prowadzenia sprawy.
Trafiłem na Art. 87. § 1. Rozumiem go tak że rodzina też może być pełnomocnikiem do prowadzenia powyższej sprawy, czy tak jest?
A jeżeli tak, to czy wystarczy pełnomocnictwo nienotarialne?
I czy w przypadku EPU w ogóle takie pełnomocnictwo jest możliwe, bo konto może założyć tylko pozwany i pełnomocnik profesjonalny, czy w takim razie takie pełnomocnictwo można złożyć dopiero jak sprawa trafi do SR?

Chodzi mi głównie o możliwość szybkiego reagowania na pisma z 7dniowym czasem na odpowiedź, w razie jakby to konto e-sądu nie dało się aktywować.

Konto zapewne aktywuje się w terminie dwóch-trzech dni. Co jest nam znane z praktyki.

Pełnomocnictwo z art. 87, to pełnomocnictwo do PROWADZENIA sprawy. Co do zasady wymaga się jego dołączenia, jednak w epu nie musi to być na tym etapie sprawy (wprost wynika to z przepisu, ale jego wykładnia jest RÓŻNA!!).

Nie jest konieczne notarialne sporządzenie, czy potwierdzenie.

Natomiast Tobie wystarczy pełnomocnictwo do ODBIORU korespondencji, co w zasadzie jest OŚWIADCZENIEM - kolejnym myślnikiem, czy akapitem...
Chodzi o to, aby było to WYRAŹNE wskazanie, a nie dodanie odnośnika na kopercie, czy w danych adresowych. Rozumiemy się??!

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby konto w epu założyła fizycznie INNA osoba, niż pozwany, o ile zna jego dane... Oczywiście nie jest to do końca zgodne z prawem, ale często wykorzystywane w takich sprawach. Jeśli dłużnik jest za granicą, warto poprosić go aby w międzyczasie wysłał pełnomocnictwo z art. 87 kpc (oczywiście o ile jesteście osobami tam wskazanymi, to chyba JASNE?). Poczta, nawet z Arktyki dojdzie w kilkanaście dni...

@rafal_26
Dzięki, teraz chyba skumałem;)

Z tym kontem w e-sądzie jest ten problem, że po wprowadzeniu poprawnych danych i przeładowaniu strony, wywala komunikat że wystąpił błąd i żeby spróbować ponownie. Niestety nie wspomina o jaki błąd chodzi.
Sprawę została zgłoszona do administracja, ale nie wiadomo czy się wyjaśni na czas, więc chcę się przygotować na wersję papierową.

Co do pełnomocnictwa z art. 87, to są chętne osoby z najbliższej rodziny pozwanego, więc chyba nie powinno być problemu.

Manian12 napisał:
@rafal_26

Z tym kontem w e-sądzie jest ten problem, że po wprowadzeniu poprawnych danych i przeładowaniu strony, wywala komunikat że wystąpił błąd i żeby spróbować ponownie. Niestety nie wspomina o jaki błąd chodzi.
Sprawę została zgłoszona do administracja, ale nie wiadomo czy się wyjaśni na czas, więc chcę się przygotować na wersję papierową.

Spróbuj się zarejestrować używając przeglądarki IE

@rafmik
Niestety, na innych maszynach i przeglądarkach jest to samo.

Ok, udało się w końcu założyć konto.
Mam takie pytanie techniczne dotyczące tego konta.

Czy to normalne, że jeżeli podczas dołączania do sprawy nie zaznaczę "wnoszę o ustanowienie komunikacji elektronicznej", nie widać tej sprawy w zakładce "Moje sprawy"?
Wiem, że żeby złożyć sprzeciw muszę to zaznaczyć.

I jeszcze jedno, czy mógłby ktoś wkleić screena jak wygląda w systemie ten formularz złożenia sprzeciwu?

Mam jeszcze kilka dni na wybór drogi sprzeciwu i chciałbym się zorientować jak to wygląda.

No i powód wycofał pozew, a sąd pouczył mnie o możliwości odzyskania poniesionych kosztów.

Rozumiem, że jeżeli nie korzystałem z usług zawodowca, niema raczej szans, żeby finansowo pstryknąć powoda w nos, żeby nie próbował ponownie kierować tej samej sprawy do sądu?

Ostatnia edycja:
Powrót