e-sąd

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Złożyłem wniosek w e-sądzie o nakaz zapłaty dla osoby, która przystąpiła w formie pisemnej umowy do długu. Pomyliłem się jednak w wyliczeniu zadłużenia. Póżniej jednak złożyłem wniosek o ograniczenie powództwa z prawidłowo już wyliczoną kwotą, która była kilkaset złotych mniejsza od pierwotnej. Sąd jednak wydał postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty i sprawę przekazuje wg właściwości. O co tu chodzi ? Mam wszystkie wymagane dowody i sprawa jest oczywista.

Nie wiesz? Przekazał sprawę do SR i będzie rozpoznawana. Sąd właściwy wezwie cię....

No zgoda. Tylko dlaczego tak się dzieje. Czy dlatego, ze nie jestem firmą windykacyjną tylko zwykłym człowiekiem ? Czy taka sprawa moze nie móc być rozpatrywana przez e-sąd tylko sąd rejonowy?

jacek1961 napisał:
No zgoda. Tylko dlaczego tak się dzieje. Czy dlatego, ze nie jestem firmą windykacyjną tylko zwykłym człowiekiem ? Czy taka sprawa moze nie móc być rozpatrywana przez e-sąd tylko sąd rejonowy?

Może być rozpatrywana przez e-sąd ale najwyraźniej uznano, że dowody nie są tak oczywiste zwłaszcza w świetle sprostowania wysokości zadłużenia w korekcie.

Pomylić się zawsze można. Po to składa się wniosek ze sprostowaniem, który złożyłem

Czy nie lepiej wycofać wniosek ze zwrotem opłaty sądowej i złożyć nowy w e- sądzie? Bo czekać na przekazanie sprawy do sądu rejonowego i na wyznaczenie rozprawy to chyba z rok potrzeba.

Bo napisałem skargę w sprawie o oddalenie powództwa. Teraz to sędzia to pewnie rozpatrzy i zadecyduje.

Powrót