E Sąd

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Mam pewną kuriozalną sytuację.
Dostałem nakaz zapłaty z E-sądu w Lublinie. Wzięto kredyt w firmie pożyczkowej ( nie bank )na zabieg medyczny w klinice w Poznaniu.
Bez mojej wiedzy !!!! Ciekawostką jest to,że kredyt całościowo był na 13 tyś zł.
Ja dostałem wezwanie do spłaty 8,5 tyś zł . Wygląda , tak ,jak by ktoś wziął kredyt na mnie , część spłacił ,a potem przestał...Osobliwe...Wierzyciel napisał we wniosku, że próbował się kontaktować, pisał , dzwonił...Ja żadnych pism od nich nie dostałem. Pani z firmy które żąda ode mnie pieniędzy , nie chciała ze mną rozmawiać...Dostałem wyrok w trybie nakazowym w dn 10.10. 22r.
Poszedłem do prawnika, który został moim pełnomocnikiem. napisał sprzeciw, który wysłał w terminie ustawowym . Zgłosiłem również sprawę Policji. Chodzi w końcu o oszustwo, wyłudzenie, kradzież danych osobowych....
W dn 20.01.23 r dostałem pismo....od komornika !!!
O wszczęciu egzekucji na podstawie wyroku zaopatrzonego w Klauzulę wykonalności z dn 10.01.23 r. Jako ,że to był piątek , godz 17 musiałem czekać do poniedziałku.
Rano spotkałem się z prawnikiem, opisałem wszystko. Pokazał mi odpis sprzeciwu, oraz zwrotną ,żółtą kartkę , która wróciła z Esądu...
Potwierdził,że żadna korespondencja od Sądu nie nadeszła. W związku z ilością spraw w Esądzie , taki termin nie dziwi...
Komornik zgodził się na wstrzymanie egzekucji na miesiąc, pod warunkiem wpłacenia co najmniej połowy kwoty w ciągu tygodnia, a reszty jak najszybciej do depozytu.
Adwokat będzie robił swoje ...a czy ja mam coś robić ? no nie wiem .. wnieść skargę na Esąd ? cos to da ....Masakra jakaś...

Masz pełnomocnika, więc nie rozumiem czemu on nie udziela Ci informacji? Powinieneś złożyć powództwo przeciw egzekucyjne. Z Komornikiem to nie masz o czym rozmawiać, on działa na podstawie tytułu wykonawczego do nakazu zapłaty.

Ps. Osobiście nigdy nie spotkałem się z tym aby E-Sąd pominął wniesiony sprzeciw.
Być może były jakieś braki formalne? Załóż konto na EPU i przejrzyj akta.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Twierdzi, że żadne pismo z Esądu nie wpłynęło , tylko potwierdzenie ( żółta kartka) odbioru...Chyba muszę sam sprawdzić...

Załóż konto na EPU i tam wszystko będzie. Jak będziesz miał informacje wróć z nimi.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Sprawdziłem akta, brak jakiejkolwiek wzmianki, by protest doszedł.
Adwokat zaś , pokazał mi sprzeciw który napisał, oraz żółte, zwrotne potwierdzenie , które wróciło z Lublina , wraz z pieczątką Sądu , oraz imieniem i nazwiskiem osoby która odebrała pismo w imieniu Sądu. Daty są w terminie ustawowym...Kuriozum

Powrót