E sklep z alkoholami

• Autor wątku Autor wątku michalmarton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalmarton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, wpadłem na pomysł na utworzenie sklepu internetowego sprzedającego alkohole.
Mam pytanie jak wygląda to prawnie, czy potrzebuję jakieś zgody oprócz prowadzenia działalności?

Oczywiście, po wejściu na stronę, zamierzam postawić baner od 18 LAT, oraz regulamin do zakupu potwierdzający wiek.

Z góry dziękuje
Michał

A w tej chwili juz masz jakis lokalny sklep i posiadasz koncesje na sprzedaz alkoholu?

Zastanawiam się w jaki sposób zweryfikujesz wiek kupującego ?
Samym potwierdzeniem regulaminu ?
To tak, jakby 15-sto letni chłopak chciał kupić flaszkę i na pytanie Sprzedawcy o dokument potwierdzający pełnoletność odpowiedział, że jest pełnoletni i to potwierdza :)
Już nie wspomnę o tym, że jest zakaz sprzedaży alkoholu osobom których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości. Jak takowe zweryfikujesz ?
Zrobisz test jak szybko coś napisze i ile z tego będzie można zrozumieć ?:)

Ciekawe jak to o czym piszecie weryfikują właściciele istniejących sklepów internetowych z alkoholami ....

Właśnie sam byłem ciekaw i chciałem sprawdzić. Niestety, trzeba się zarejestrować, nie ma możliwości zakupu osoby niezarejestrowanej. Podczas rejestracji doszedłem do podania szczegółowych danych, imię i nazwisko, adres zamieszkania, telefon, pesel itd. i na tym zrezygnowałem :)
Jakoś nie uśmiecha mi się podawać danych skoro i tak nie będę dokonywał zakupu :rolleyes:

Regand napisał:
A w tej chwili juz masz jakis lokalny sklep i posiadasz koncesje na sprzedaz alkoholu?

Nie, to ma byc sprzedaż tylko przez internet

Nie wdając się w szczegóły, sądy stoją na stanowisku, że zezwolenie udzielone jest na sprzedaż w sklepie, a jeśli sprzedaż odbywa się online to następuje niezgodnie z zezwoleniem - bo z innego miejsca. Sprzedawcy twierdzą, że dostawa jest częścią sprzedaży i zarzut jest bezpodstawny.
Orzecznictwo jednak nie pozostawia wątpliwości, że w świetle obowiązujących przepisów prawa handel alkoholem via Internet jest nielegalny.

Tak też myślałam,że nielegalny. W końcu trzeba udowodnić,że ma się 18 lat zanim się kupi alkohol:)

Ja też tak myślałem, że to nielegalne, ale zapytać zawsze warto.

Witam, nie wiem czy z alkoholem, nie będzie tak jak z e papierosami, czyli że od tego roku jest zakaz prowadzenia takich e sklepów.

Wydaje mi się, że może być z tym problem ale zdaje się, że sklep online Almy ma taką możliwość. W Tesco za to można papierosy kupić online

Pewnie takim dużym sklepom łatwiej o licencje

-moderacja-
Kopyra mądrze mówi :-) (o sprzedaży w internecie około 13 minuty)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót