Editions atlas...

• Autor wątku Autor wątku Tomek_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek_G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
jakiś czas temu, dosyć dawno, w wakacje jakoś zadzwonił do mnie przedstawiciel editions atlas, z pytaniem czy chce prenumerate atlasu... blablabal mało wazme informacje. zgodziłem się, podałem swój adres, na pytanie skąd moją mój tel, powiedzieli, że z jakiejś bazy danych, co wiecej znali moje imię i nazwisko (choć przekształcone z Górski na Gotski). Adres jest nie mój, lecz dziadka, bo tam jestem zameldowany, jednak mieszkam gdzie indziej.
przyszły już do mnie 2 listy z tym. cane prenumeraty to 20zł, za każda.
teraz pytanie, dziś chcę zrezygnować z tego, ponieważ nie mam pieniędzy żeby za to płacić. Jednak czy mogą coś mi zrobić, jeśli nie zapłacę za 2 poprzednie przesyłki ? albo przynajmniej zapłacę za jakiś czas ?
Nigdzie nic nie podpisywałem, moje nazwisko jest przekształcone, gdy się spytałem dziadka czy coś podpisywał, to powiedział, że nie pamięta bo ostatnia przesyłka była dosyć dawno.
Wydaje mi się, że nawet jeśli bym nie zapłacił, to nie mają, możliwości ścigania mnie do zapłaty, jednak nie jestem tego pewien.

przeczytałem nawet całość, nie ma jednak odpowiedzi na moje pytanie. Jakie mogą być konsekwencje mojej nie zaplaty za to coś, jeśli dane w formularzu są nieprawidłowe ? czy jeśli sprawa pojdzie do komornika może coś mi zrobić ?

Odpowiedź jest- należy czytać ze zrozumieniem.

Art. 10. 1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.
2. W razie braku potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1, termin, w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia. Jeżeli jednak konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty.
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1,
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,
3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym,
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
6) dostarczania prasy,
7) usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.

Pozdr.

rezygnacje juz złorzyłem, wedle tamtych ustaleń. było powiedziane, że można zrezygnować w każdej chwili. oni przesyłali listem kilka zakladek do segregatora wraz z poleceniem zapłaty.
moje pytanie nie brzmi czy mogę zrezygnować itp, tylko
Jakie mogą być konsekwencje mojej nie zaplaty za to coś, jeśli dane w formularzu są nieprawidłowe ? czy jeśli sprawa pojdzie do komornika może coś mi zrobić ?
a tutaj nic o tym nie ma.

Witam jak mam zrobić żeby zrezygnować z przysłania mi z Editions Atlas kolekcji ,,Leśne Przygody" koszt tego 19,90 ja nie mam z czego zapłacić muszę mleko dziecku kopić A ONI TO PRZYSYŁAJĄ ..POMOCY ..CO MAM NAPISAĆ I DO KOGO ŻEBY Z TEGO ZREZYGNOWAĆ !!! POMÓŻCIE

witam mam ten sam problem też leśne przygody co z tym zrobić do zapłaty przyszło 139 zł bo se następne numery po 49 złoty zrobili da się coś zrobić z tymi naciągaczami????

witam.to banda naciągaczy.po ponad trzech miesiącach od rozmowy z jakimś pajacem przyszła przesyłka listem poleconym nie odebrałem to wysłali listem zwykłym, a teraz chcą pieniędzy.przesyłka w/g konsultanta miała być po dwóch tygodniach czyli oni dali ciała.poza tym nazwisko przekształcone jedynie co to adres dobrze wpisali.tak jak poprzednicy nic nie podpisałem.
co robić z tym fantem.rezygnacja zgłoszona.

siema. ze mną było tak. Zadzwonił pajac i wciskał mi coś dla dziecka "leśne przygody" zgodziłem się :( rozmowa nagrywana itd. o tym mnie poinformował. ale o tym że jest to prenumerata to już NIE!! Podczas naszej rozmowy cały czas kładłem nacisk na to że owszem godzę się ale tylko jeśli całkowity koszt to 19.90 pan powiedział że tak to jest całkowity koszt. mieli na dniach przysłać mi coś w rodzaju kopi nagrania co miało być traktowane jak umowa i NIC nie dostałem potem po może i nawet miesiącu albo i lepiej przyszła paczka gówno jakieś !! za jakiś czas następne, zadzwoniłem i powiedziałem że zamawiałem tylko jedną i za jedną zapłacę i zrezygnowałem z ich usług ale po miesiącu następne! zadzwoniłem ponownie i pokłóciłem się z kobietą a ona odłożyła słuchawkę! a więc 1 KOPI UMOWY NIE DOSTAŁEM 2 PRZESYŁEK BYŁO WIĘCEJ NIŻ JEDNA WIĘC ZOSTAŁEM WPROWADZONY W BŁĄD 3 NIE PODPISYWAŁEM NIC ŻE PRZESYŁKĘ ODEBRAŁEM WIĘC TO TAK JAK BYM JEJ PRAWIE NIE DOSTAŁ! Narazie nie płacę ale uzbierało się już 79.70 z odsetkami. Powie ktoś coś konkretnego na ten temat ?? tylko konkrety poproszę

Ostatnia edycja:
Witam.
Ja mam podobną sytuację. Jakis czas temu zamawiałam w ofercie promocyjnej układanki dla dzieci - ok 20 zl za komplet. Gdy układanki zaczęły drożeć - niby 3 zestawy za ok 50 zł - zrezygnowałam telefonicznie i odesłałam przesyłkę. Pani konsultantka powiedziała że jeżeli coś do mnie przyjdzie nie muszę odbierać ( list zwykły o skrzynki). Teraz co jakiś czas przychodzą monity - i kwota wzrasta. Uważam ,że jest to próba wyłudzenia - nic nie będę im płacić chociażby dla zasady - jak można niby coś wysyłać z Lausanne - coś co niby rejestrowane jest tam zakładając 10 lutego a przesyłka trafia miesiąc później. Wysłałam im pismo jakiś czas temu ( pewnie nie dostali ha ha ha jak wszystko miesiąc czasu jest w drodze) a tu dzisiaj znowu upomnienie. Ma może ktoś pomysł jak to rozwiązać ? Powołałam się na artykuł - Zgodnie z art. 15 tejże ustawy spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań. Oznacza to, że adresat (konsument) w sytuacji, gdy odbierze towar niezamówiony nie ma żadnych obowiązków względem nadawcy. Przede wszystkim nie musi on obawiać się, że będzie zmuszony do zapłaty za towar. Nie jest on również zobowiązany do odesłania towaru sprzedawcy.
A EDITIONS ATLAS dalej swoje. Może ma ktoś jakiś:mad: pomysł?????

nie nie proszę coś pomóżcie to jest na prawdę poważna sprawa oni naciągają bardzo dużo ludzi co z tym zrobić jakieś pomysły albo co im odpisać listownie żeby się odczepili???

Też miałam z tym problem ale jakoś to niby rozwiązałam. weszłam na ich stronę Editions Atlas zarejestrowałam się i zrezygnowałam Editions Atlas
zobaczymy czy dalej będą mi przesyłać paczki....

Witam czy za odesłanie Paczki którą dostałam wyniesie mnie to jakimiś kosztami ? bo na stronie "Editions Atlas" nic takiego nie pisze, czy oni pokrywają wszelkie koszty ?

Mam dla Was pytanie o editions atlas. Czy ktoś z Was juz kiedykolwiek dostał wezwanie do sądu ze wzgl. na niezaplacony towar czy cos w tym stylu? czy editions atlas tylko straszy pismami i to wszystko?

Movva tylko straszą,nie mają żadnych podstaw prawnych,żeby cokolwiek zrobić.Mnie nękali 1,5 roku,żebym zapłacił za to czego nie zamawiałem,odpuścili.Najlepszą reakcją na takie straszenie jest brak reakcji. Nie dzwoniłem, nie wysyłałem listów,od 2 lat mam spokój.Zrozumieli,że nie trafili na frajera,którego można zastraszyć i nim manipulować.

Powrót