edycja szablonu CMS Joomla!

• Autor wątku Autor wątku awhaker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awhaker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam 16 lat i szukam sposobu na zarobienie " kilku groszy". Pomysł jaki chodzi mi po głowie to wykonywanie stron www na CMS Joomla. Każdy klient miał by dostosowany szablon pod kątem swojej firmy. Teraz kilka moich pytań bo na forum nie znalazłem kompletnej odpowiedzi na moje pytania. A w dodatku osoby pracujące w firmach tworzących strony powiedziały mi kilka nie jasnych informacji a mianowicie aby brać zysk z Konfiguracji i instalacji joomla trzeba posiadać licencje która kosztuje około 6000zł na stronie joomla.pl zakładce Licencja nie znalazłem nigdzie takiego zapisu a jedynie

"Joomla! jest upowszechniany na zasadach GNU General Public License (GNU GPL). Powszechna Licencja Publiczna zapewnia swobodę upowszechniania kopii oprogramowania i - jeśli ktoś chce - umożliwia pobieranie za to opłat, ale nie pozwala pobierać opłat za samo oprogramowanie, ponieważ Joomla! jest wolnym oprogramowaniem, jest bezpłatne! GNU GPL zapewnia swobodę dokonywania zmian w oprogramowaniu lub wykorzystywania jego fragmentów w nowych wolnych programach. Czy to oznacza, że możesz również zmienić licencję? Nie! Nie pozwala na to ani Prawo autorskie, ani inne przepisy prawa!

Tak więc w sprawie autorskich praw własności:

* możesz upowszechniać to oprogramowanie i pobierać za tę usługę opłatę.
* możesz dokonywać dowolnych zmian w oprogramowaniu, zmieniać wygląd i zawartość i pobierać opłaty za tę pracę.
* nie możeszjednak zmieniać licencji i MUSISZ udzielić nabywcy wszelkich praw do oprogramowania, jakie sam posiadałeś.
* nie musisz zamieszczać stopki czy banera w stylu 'Powered by Joomla!'.
* nie możesz zmieniać praw własności autorskiej do Joomla!. Zachowujesz jednak swoje prawa własności autorskiej do wprowadzonych zmian i modyfikacji.

Innymi słowy, NIE MOŻESZ informować, że Joomla! jest Twoje, oraz NIE MOŻESZ pobierać opłat za samo Joomla!."

I drugie moje pytanie to czy jeśli chce edytować gotowe szablony pod konkretnego klienta to czy to jest legalne? Na stronie z takowymi szablonami znalazłem zapis:

"Wszystkie szablony publikowane w naszym serwisie są w pełni darmowe są na licencji GNU General Public License lub Creative Commons. Szablony można legalnie pobrać z naszego serwisu i wykorzystać do budowy własnej witryny internetowej.Templatki możemy modyfikować w dowolny sposób, warunkiem w prawie 99% przypadków jest pozostawianie linka zwrotnego do witryny autora danego szablonu."

Podsumowując:
-czy mogę zarabiać na konfigurowaniu takich stron w joomla?
-czy potrzebuje jakiejś dodatkowej licencji od joomla aby takowe robić?
-czy edycja graficzna szablonu z źródła w/w jest legalna

Ostatnia edycja:
Witaj, zawsze w takich przypadkach decydują zapisy licencji, a rzeczywiście licencje bywają rozbudowane, i czasami podchwytliwie skonstruowane, gdzie zwykle wymagane jest pełne zrozumienie 100% tekstu... :)

W razie wątpliwości w rozumieniu zapisów licencji najlepszą drogą jest mail do autora dzieła (bądź właściciela praw autorskich) czyli do licencjodawcy z prośbą o wyjaśnienie. Taka odpowiedź to niemalże 100% pewności, że nie popełni się naruszenia.

Z zapisów, które przytoczyłeś wynikałoby:
-czy mogę zarabiać na konfigurowaniu takich stron w joomla?
tak
czy potrzebuje jakiejś dodatkowej licencji od joomla, aby takowe robić?
wygląda, że nie. Być może osoby, które z tobą rozmawiały, myślały o jakichś komercyjnych licencjach, dających większe możliwości zarabiania na szablonach lub może rozszerzone wsparcie techniczne. Powinieneś popatrzeć na stronie autora softu.
-czy edycja graficzna szablonu z źródła w/w jest legalna -
"Templatki możemy modyfikować w dowolny sposób, warunkiem w prawie 99% przypadków jest pozostawianie linka zwrotnego do witryny autora danego szablonu."
zapis jest nieprecyzyjny, ale prawdopodobnie chodzi o to, że na stronie templaki umieszczane są przez ich autorów, i trzeba popatrzeć uważnie przy każdym, na jakie wykorzystanie autor pozwala i jakie warunki trzeba spełnić (czyli 99% autorów wymaga jedynie podania linku do swojej strony, zaś ten 1% chce czegoś więcej lub mniej...)

To jest zresztą zasada ogólna - ZAWSZE należy się upewnić, czy pobieranie i wykorzystanie czegokolwiek z takich stron, jest obwarowane TYLKO regulaminem strony, czy również zapisami odnośnie pojedynczych szablonów, zdjęć, etc.

Inna rzecz jest taka, czy ktoś, kto umieścił templaka, jest jego autorem w całości - inaczej mówiąc, czy ma prawa autorskie do całości templaka, a nie wykorzystał, przykładowo, fragmentów czyichś prac bez zgody tych autorów. Wtedy, korzystając z takiego templaka, można się narazić na roszczenia autorów tych fragmentów. Trzeba być czujnym...

Powrót