EGB Investment a komornik a e-sad

• Autor wątku Autor wątku karolinailona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinailona

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,

proszę o poradę .

Dziś wyjęłam ze skrzynki list zwykły od komornika. (Sprawa dotyczy mojego partnera)

Wezwanie do zapłaty
Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla W-way-Woli ( Dziwne, że wola poniewa partner mieszka po za Warszawą, i zwykle jak były jakieś sprawy to przychodziły dokumenty z instytucji z innego miasta)
zawiadamia, że
na wniosek wierzyciela
: EGB Investments S.A.

i na podstawie tytułu wykonawczego; nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądy Rejonowego Lublin Zachgód z dnia 3 lipca syg akt...,zaopatrzony z klauzulę wykonalności z dnia 20 września.
przeciwnko dłużnikowi......
zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne o zapłatę nastepujących należności:

nalezność głowna- 981,00 - nie wiem skąd taka kwota- pierwszy raz widzę takie zadluzenie
odsetki do 11 pazdziernika 358,18
koszty procesu 210,54- jakiego procesu!! jak nic nie przychodzilo!!!
koszty zastępstwa w egzekucji 150,00
oplata egzekucyjna 297,47
oplaty stale 59,49
wydatki gotowkowe 63,83

do kazdej kwoty przekazywane nalezy doliczyc oplate za przelew 1 zł- to jakaś kpina!!!!

Wszystkie kwoty należy zsumować- czyli wychodzi ładna sumka!!

Proszę mi poradzić- co zrobić w takiej sprawie.
Nic nie przychodziło, a tu nagle pismo od komornika.
Dlaczego, w ogóle takie pismo przychodzi listem zwykłym.
Jak mozna sprawdzić za co jest taki dłu, ponieważ jak już wspomniałam- nigdy takiej kwoty zadłużenia nie było.

W piśmie komornika jest na pewno sygn, akt e-sądu, który wydał nakaz. Telefonicznie dowiecie się czego nakaz dotyczy, na jaki adres był wysłany.
W najbliższym SR możecie domagać się dostępu do akt sprawy drogą elektroniczną powołując się na Regulamin urzędowania sądów powszechnych par. 272 b pkt. 5 i 6.

I poczytać od postu # 98 ten wątek:http://forumprawne.org/windykacja/1...resco-investments-s-r-l-czy-przedawniony.html

i http://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

karolinailona napisał:
Witam,

proszę o poradę .

Dziś wyjęłam ze skrzynki list zwykły od komornika. (Sprawa dotyczy mojego partnera)

zwykłym listem również przesyłają ? Strach się bać :o

Dziękuję.
Jeśli już do wiem się czego sprawa dotyczy, to czy mogę coś z tym zrobić.Wysłać jakieś pismo do sądu, itd..?
Tutaj do mnie nie zawsze poczta funkcjonuje poprawnie, nigdy nie przychodzą aviza, a jesli już to powtórnych nigdy nie ma.

odnosnie powyższego posta-

1. wniosek o przywrócenie terminu, gdzie podnosimy okoliczności BŁĘDNEGO adresu. Wystarczy napisać coś w stylu: Pozwany wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mu pod nieaktulany adres. Do tego pisma dołączamy dokumenty: zaświadczenie o zameldowaniu, ewentulanie inne świadczące, że nie mieszkamy pod starym adresem: umowa najmu mieszkania, umowa o pracę (jęśli wskaże, że jest to inne miasto), pisma z organów administracji publicznej oraz banków wskazujące jako adres - NOWY adres, ostatecznie pomocne mogą być też oświadczenia osób trzecich (sąsiadów, że tam nie mieszkamy, sąsiadów, że tutaj mieszkamy, czy w ostateczności członków rodziny);
2. wnosimy odrębne pismo i określamy je jako sprzeciw, podnosimy zarzut przedawnienia roszczenia, braku legitymacji powoda, braku wykazania wierzytelności itp (co w naszej sprawie piszczy);
3. co ważne: zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności i tutaj ponownie opisujemy okoliczności z pkt 1 (wniosku o przywrócenie terminu).

Odnośnie punktu 1- jeśli adres jest poprawny, to jak mam się do tego usytuować?
Chciałabym wnieść sprzeciw, mimo że adres był poprawny, ale nie były dostarczane żadne pisma.

Mimo wszystko przedzwońcie jutro do e-sądu - dowiecie się jaki był tryb doręczenia nakazu.

Witam ponownie,

w koncu udało się dodzwonić do tego e-sadu.
chodzi i jakas skladke za ubezpieczenie z 2009 roku
czy moge cos z tym zrobic?
jeszcze raz musze sie dodzwonic tam poniewaz nie dowiedzialam sie jaki byl tryb doreczenia nakazu.

tryb doreczenia nakazu byl na poprawny adres, awiozowane raz, a po 10 dniach ponownie i zwrocone do sadu,ale nic nie otrzymalismy.

Czy moge zrobic teraz cos w tej sprawie??

Ostatnia edycja:
Powrót