Egzamin maturalny

• Autor wątku Autor wątku mogiliasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mogiliasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Sytuacja jest dość pilna. Czy istnieje jakakolwiek szansa odwołania się od decyzji dyrekcji ,która nie dopuściła uczennicy do egzaminu maturalnego?
Pani Profesor dała słowo uczennicy ,że jeśli otrzyma pozytywny wynik z próbnego egzaminu maturalnego wystawi jej ocenę dopuszczającą. Wynik pozytywny oczywiście uzyskała, lecz Pani Profesor nie dotrzymała słowa i nei klasyfikowała uczennicy. Koleżanka się odwołała , doszło do przyspieszonej poprawki , w tym samym dniu (20.04) , oczywiście przy nieobecności Pani Profesor (ponieważ uczennica nie chciała by Pani Profesor,która się na Nią uwzięla, egzaminowała ją kolejny raz) ,która oczywiście ułożyła pytania, wiedząc ,że Alicja ma problem z geometrią , wszystkie pytania były z tego działu. Oczywiście Alicji nie udało się zaliczyć, nie został jej zaliczony rok i nie moze przystapic do Egzaminów Maturalnych. Czy istnieje jakakolwiek szansa kolejnego odwołania? Czy jakaś grupowa petycja maturzystów coś tu pomoże? Proszę o pomoc, ponieważ sytuacja jest gorąca , a koleżanka przez postępowanie nauczycielki będzie nie tylko rok w plecy ,ale również legną jej marzenia o udaniu się na studia.
Pozdrawiam
Jarek

Można spróbować przez kuratorium. Ale winę za zaistniałą sytuacje nie ponosi nauczyciel a uczeń i jego opiekunowie. Wiedząc, że jest problem ze zrozumieniem przedmiotu należało "stanąć na rzęsach" aby dziecko go zrozumiało. Może pozostanie rok dłużej w szkole zweryfikuje wasze podejście do nauki. Tym bardziej, że macie aspiracje aby dziecko kontynuowało naukę na studiach gdzie matematyka jest jednym z przedmiotów.

Jeżeli nauczycielka nie "klasfikowała", to znaczy, że uczennica miała ponad 50% nieobecności. Czyli zgodnie z prawem.

Właśnie też mnie interesuje, czy można jakoś się odwołać? Został tydzień do matury, ja jestem klasyfikowana, ale mam jedynkę. Czy ewentualnie możliwe jest przydzielenie nowego terminu matury? Podobno dodatkowe terminy są w czerwcu.

Termin dodatkowy występuje tylko w przypadku zdarzeń losowych lub zdrowotnych.

I od szkoły twojej zależy czy pójdą Ci na rękę i zrobią egzamin komisyjny przed maturą... Jeżeli nie pójdą Ci na rękę a zdasz to i tak matura dopiero za rok

Powrót