Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gruuuuuba napisał:
Ja dostałam w poniedziałek :)

Mogę zapytać, gdzie przystępujesz do egzminu?
Składałam dokumenty w ORA w Warszawie i ciekawa jestem, czy ktoś już dostał pismo ;)

Z góry dzięki! :)

miss_karo napisał:
Mogę zapytać, gdzie przystępujesz do egzminu?
Składałam dokumenty w ORA w Warszawie i ciekawa jestem, czy ktoś już dostał pismo ;)

Z góry dzięki! :)
W Krakowie :)

BeataC1993 napisał:
i ty jesteś adwokatem ? jak pisałeś na forum...
przecież każdy ma prawo do obrony - to dorobek cywilizacji europejskiej...
to trzeba tłumaczyć "adwokatowi"
:o

1. He, he, he... Frazesy.
2. Na marginesie, to niczego nie przesądza, ale dziwnym zbiegiem okoliczności okazuje się, że żona Pana dziekana pracowała w Biurze Gospodarki Nieruchomościami w ratuszu warszawskim. Ehh, przypadki chodzą po ludziach...

Ja w warszawie- jeszcze nic nie dostałam :) ale spokojnie przyjdzie, lepiej energię przelać na naukę ;)

du Plessis napisał:
1. He, he, he... Frazesy.
2. Na marginesie, to niczego nie przesądza, ale dziwnym zbiegiem okoliczności okazuje się, że żona Pana dziekana pracowała w Biurze Gospodarki Nieruchomościami w ratuszu warszawskim. Ehh, przypadki chodzą po ludziach...

moim zdaniem, twoja wypowiedź, kwalifikuje się jako popełnienie przestępstwa z art.212 k.k.
cóż, zrobiłam screeny u wysłałam do ORIP
po IP łatwo cie namierzyć
zobaczymy jak się będziesz bronić w sądzie
DO ZOBACZENIA

1. Przede mną opisały dokładnie to samo wszystkie możliwe media. Za to gorliwość w podjętych działaniach - znamienna.

2. Zresztą, zastrzegłem, że niczego szczególnego to nie przesądza. Natomiast, informacja - dość interesująca.

3. Nie jesteśmy na Ty. Jeżeli ten rocznik w Pani nicku ma coś wspólnego z rzeczywistością, to jest między nami spora różnica wieku.

4. No i tu jest problem, bo miałem cichą nadzieję, że właśnie się NIE spotkamy. Nie przypuszczam żebyśmy mieli zbyt wielu wspólnych tematów do rozmowy i akurat ten aspekt całej sprawy jest najmniej zajmujący.

PS. Dla odmiany, ja nie mam w zwyczaju robienia ss czyichś postów - również należących do Pani. Widać mamy różne upodobania.

Miłego dnia.

Ostatnia edycja:
Przypominam tylko, że jest to wątek "Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2016", a nie "Reprywatyzacja", zatem bądź tak proszę uprzejmy i nie zaśmiecaj nam forum.

Z góry dzięki!

wysłała screeny do ORIP?
co to za instytucja?
na pewno nie zajmuje się sprawami aplikantów adwokackich :D

Ja jestem w czarnej d***e :)
W miarę ogarniam wszystkie kodeksy i jak na razie to nic więcej :/

Ja jestem gdzieś w środku. probne na adwokaką zdaję z różnym rezultatem ale zawsze nad kreską z zapasem, na ogolną miam 110 punktow. Wiem doskonale, ze z ustawy ktorej uczę sie najwięcej czyli usp mogę w ogole nie odpowiedzieć :D są oczywiście ustawy, ktore pominęlam. Co amm w planach powtorzenie najslabszych kodeksow doczytanie ustaw 3 punktowych i niech sie dzieje Wola Nieba :o Poziom stresu-pelen przekrój od czarnej d... po to będzie przyjemność :what:

Mam pytanie dotyczące 2 ustaw z Unii Europejskiej (Traktat o funkcjonowaniu i Traktat Unii), które ogólnie znam ale teraz nadchodzi czas powtórzenia i pamiętam, że wobec tych dwóch ustaw były wskazówki na których częściach się skupić ? Szczególnie chodzmi mi tutaj o Traktat o funkcjonowaniu UE bo on jest baaaardzo długi, a niektóre działy np Numer nomenklatury brukselskiej raczej nie będzie jaki numer ma drób :D Dlatego ciekawi mnie jak najlepiej "ogarnąć" ten akt, a może tylko z jakichś działów są pytania ? Bo traktat o UE jest jak najbardziej do ogarnięcia, bo jest krótki wyjątkowo.

Dodatkowo - Kodeks Pracy. Co mozna z niego "zostawić", bo nauczenie sie wszystkiego na pamięć w jego przypadku (kompletnie nie moja dziedzina) już nie wchodzi w grę.

A także chciałbym jakby ktoś ma jakieś spostrzeżenia rady, oprócz oczywistości typu "KK bez szczegółowej rób" to tez bym prosił. Ja od siebie dodam, że warto zrobić koszty sądowe w postępowaniu cywilnym to ma tylko 26 bodajże stron a z tego jest czasem 2-3 pytania.

witam! zdalem w zeszlym roku egzamin wstepny. posiadam wlasne notatki z zakresu prawa wspolnotowego. moge sie podzielic podaj swego maila na priv

iurist napisał:
witam! zdalem w zeszlym roku egzamin wstepny. posiadam wlasne notatki z zakresu prawa wspolnotowego. moge sie podzielic podaj swego maila na priv

Dziękuję :brawo:

BeataC1993 napisał:
moim zdaniem, twoja wypowiedź, kwalifikuje się jako popełnienie przestępstwa z art.212 k.k.
cóż, zrobiłam screeny u wysłałam do ORIP
po IP łatwo cie namierzyć
zobaczymy jak się będziesz bronić w sądzie
DO ZOBACZENIA

żal mi cię......

Nie zdążę już przerobić całego ksh, jednak chciałabym chociaż "zagłuszyć" wyrzuty sumienia i przynajmniej przejrzeć spółki lub dział z ksh, które pojawią się prawie na pewno. Ktoś analizował może co się co roku pojawia, z jakiej części powtarza się najwięcej pytań?

Wrocławianka, dostałas juz zawiaodmienie o egz?
Bo ja tez z Wro i nic nie mam jeszcze.
Wiadomo gdzie odbędzie się egazmin?

edit: własnie dostałam zawiadomienie :)

Ostatnia edycja:
Z ksh jest średnio aż 6 pytań więc sporo....
poczytaj o rodzajach spółek działy ogólne pomiń bo z tego najmniej bywało.. przynajmniej tak wynika z mojej analizy :D

Powrót