Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak byście to na takie pytanie odpowiedzieli.... Więc, w razie skazania za zbiegające się przestępstwa kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem ich wykonania sąd :
a) nie może w wyroku łącznym orzec kary łącznej pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonalności
b) może w wyroku łącznym orzec karę łączną pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania
c) orzeka karę łączną pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.
(art. 89 K.K)
Problem polega na tym, że literalnie odpowiedz powinna brzmieć : sąd może w wyroku łącznym orzec karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania. Ale według arslege odpowiedz prawidłowa to B. która nie jest dokładnym brzmieniem paragrafu 1a. Pisząc do nich uwagę odpisali mi, że słowo sąd MOŻE oznacza że może orzec karę łączną pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jak i z warunkowym zawieszeniem. Ale dla mnie to źle skonstruowane pytanie, które polega nie na stricte literalnym zastosowaniu kodeksu ale na wykładu przepisu. :mad: Czy ja już za bardzo kombinuje od tego zamętu zbliżającego się egzaminu. 8-)

Arkadiusz.C napisał:
jak byście to na takie pytanie odpowiedzieli.... Więc, w razie skazania za zbiegające się przestępstwa kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem ich wykonania sąd :
a) nie może w wyroku łącznym orzec kary łącznej pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonalności
b) może w wyroku łącznym orzec karę łączną pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania
c) orzeka karę łączną pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.
(art. 89 K.K)

Zaznaczyłbym B. Chociażby metodą eliminacji - sąd nie ma obligu do zastosowania kary pozb. wolności bez warunkowego zawieszenia - może je zastosować, ale nie musi.
W zasadzie A i C oznaczają to samo, tylko od dwóch stron, bo skoro nie może orzec zawieszenia, to musi dać bez zawieszenia.

Dla przypomnienia, regulamin FP:
[SIZE=-2]§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.[/SIZE]
To ostatnie przypomnienie, kolejne takie posty prócz usunięcia będą kończyć się ostrzeżeniami.

Mam do was takie pytanie. Czy potrzebuje tego powiadomienia z Ora? Niestety nie dostałem a pani z Ora twierdzi że do wszystkich wysłali. System mówi mi że dokumenty złożyłem kompletne oprócz zdjec. Nie dostałem żadnego powiadomienia/listu.

Manitexx napisał:
Mam do was takie pytanie. Czy potrzebuje tego powiadomienia z Ora? Niestety nie dostałem a pani z Ora twierdzi że do wszystkich wysłali. System mówi mi że dokumenty złożyłem kompletne oprócz zdjec. Nie dostałem żadnego powiadomienia/listu.

W powiadomieniu ORA informują Cię jedynie gdzie przeprowadzony zostanie egzamin (to ważne jeżeli jest kilka komisji tak jak w Warszawie i egzaminy odbywają się albo w Hotelu Gromada albo w Hali Expo na różnych piętrach) oraz o drobnych wytycznych w związku z egzaminem ("ciche" buty, kolor długopisu, wyjścia do WC itp. itd.) ;)

Nie wiem w jakim mieście zdajesz, ale warto abyś zadzwonił do swojej ORA i zapytał w jakim miejscu zdajesz egzamin skoro w dalszym ciągu nie dostałeś tego powiadomienia.

Ok, dziękuje. Zdaje w Warszawie, bałem się, że był jakiś problem z moimi dokumentami. Nie wezwali mnie do uzupełnienia, w systemie również wszystko ok, więc można przyjąć, że to jakiś błąd poczty.

Witam, czy ktos moze mnie poinformowac gdzie odbedzie sie egzamin wstepny na aplikacje adwokacka w tym roku w ORA Katowice? Jestem z Rybnika, ale przebywam jeszcze za granica i nie dotarl do mnie jeszcze list polecony. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witam,
również bardzo proszę o pomoc. Czekałam na list z ORA Łódź. Dzwoniłam do ORA i na pocztę kilka razy. Pani z ORA potwierdziła wysłanie, w systemie kompletne, a na poczcie miła Pani poinformowała mnie, że listonosz jest na zwolnieniu i nie mają zastępstwa, ale powinno dojść do końca tygodnia.... Czy ktoś z Łodzi może pomóc podać jakie informacje uzyskuje się w liście oraz gdzie jest egzamin?Czy jest jedno miejsce?
Z góry dziękuje najmocniej za pomoc!

Nie wiem, jak to wyglada w Łodzi, ale np w Warszawie są dwa "egzaminacyjne" tzn sala Expoe o ile dobrze pamietam i hotel Gromada.
Może poproś o nr listu nadania, wtedy będziesz mógł sam sprawdzić, jaka była "droga" listu, albo zwyczajnie zapytać w ORA, tzn przedstawić cała sytuacje.
W liście jest właściwie tylko informacja o tym, iż zostało się zakwalifikowanym do egzaminu oraz miejscu i godzinie, tzn bardziej kwestie organizacyjne.

Niestety uzyskanie informacji od ORA w Warszawie graniczy z cudem. Ja dostałem jedynie informacje ze do wszystkich było wysłane. W systemie mam status:kompletne natomiast nie mam zaznaczonej opłaty oraz zdjęć pomimo że wszystko wysłałem. Mam nadzieję że nie będzie sytuacji w sobotę że nagle dowiem się ze nie będę mógł podejsc..

Manitexx napisał:
Niestety uzyskanie informacji od ORA w Warszawie graniczy z cudem. Ja dostałem jedynie informacje ze do wszystkich było wysłane. W systemie mam status:kompletne natomiast nie mam zaznaczonej opłaty oraz zdjęć pomimo że wszystko wysłałem. Mam nadzieję że nie będzie sytuacji w sobotę że nagle dowiem się ze nie będę mógł podejsc..

To Cię uspokoję, też miałem taką sytuację. Dzwoniłem , przełączali mnie ze 3 razy i "odhaczyli". Jeśli masz "kompletne" i dostałeś list to wszystko ok

Patriotic21 napisał:
To Cię uspokoję, też miałem taką sytuację. Dzwoniłem , przełączali mnie ze 3 razy i "odhaczyli". Jeśli masz "kompletne" i dostałeś list to wszystko ok

Właśnie nie dostałem listu..

Manitexx napisał:
Właśnie nie dostałem listu..

To gdzie Ty chcesz iść zdawać??? W expo jest podzielone na kilka grup na różnych piętrach i cz zdaje w gromadzie? Biegiem osobiście do ORA Wa-wa. Masz 3 dni do egzaminu i nie wiesz gdzie piszesz????

Jutro postaram się już nie zaglądać na forum, zatem, wszystkim Wam życzę powodzenia i odpoczynku po egzaminie! 😊

DO zdających we Wrocławiu - o której zamierzacie być na miejscu rano?

Zastanawiam się jak to wygląda z technicznego punktu widzenia. Może zdawał ktoś w Warszawie na EXPO XXI i wie jak np. wygląda tam kwestia z szatnią? Można bez problemu zostawić rzeczy?
Dzięki

No to już wiem że pyt z pelnomocnika mi przy PWP mam źle. Prawidłowa odpowiedź to ta, że pierwsze pełnomocnictwo jest odwołane.

Powrót