Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Paulina, jak coś to się nie poddawaj! Widziałam na innym wątku że masz 33 lata.
Jak miałam tyle to jeszcze studiów na prawie nawet nie zaczęłam :D
A moją inspiracją jest jeden sędzia co na studia poszedł jak miał chyba 39 lat :D

Podpisuję się pod tym co napisała svalbard obiema rękami. Wiadomo , że oblany egzamin boli ( zwłaszcza jak włożysz w to tyle pracy i czujesz , że to wszystko jak krew w piach). Sam to przerabiałem , ale trzeba wierzyć i próbować. Pozdrawiam wszystkich zdających. Tym, co się udało, gratuluję . Za tych , co jeszcze czekają, trzymam kciuki, a tym , którym zabrakło, szczerze dopinguję i życzę wytrwałości. Pozdr.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Wam za takie słowa,już mi trochę lepiej na duchu ;) No nic,trzeba się jakoś ogarnąć,wziąć w garść i dalej do roboty....

paulina_l napisał:
Dziękuję Wam za takie słowa,już mi trochę lepiej na duchu ;) No nic,trzeba się jakoś ogarnąć,wziąć w garść i dalej do roboty....
Ja uczyłam się dużo. Ustawy poza upadłościowym, które tylko przejrzałam, czy weksli które jest w obcym języku; ) (z którego akurat dobrą odp dałam ) przeczytałam dokładnie wszystkie, kupa notatek,dom oklejny fiszkami.
2 tyg urlopu i siedzenia tylko nad nauką, testy.. rodzina która zajmowała się tylko sobą i chodziła na palcach...
A podczas egz dopadła mnie panika i nie poszło. Nerwy nie wytrzymały :/ (i nad tym popracuje na przyszły rok).
Wyniki we wtorek, ale aby co to marzeń o zawodzie adwokata tak łatwo nie oddam ;)

svalbard napisał:
Ja uczyłam się dużo. Ustawy poza upadłościowym, które tylko przejrzałam, czy weksli które jest w obcym języku; ) (z którego akurat dobrą odp dałam ) przeczytałam dokładnie wszystkie, kupa notatek,dom oklejny fiszkami.
2 tyg urlopu i siedzenia tylko nad nauką, testy.. rodzina która zajmowała się tylko sobą i chodziła na palcach...
A podczas egz dopadła mnie panika i nie poszło. Nerwy nie wytrzymały :/ (i nad tym popracuje na przyszły rok).
Wyniki we wtorek, ale aby co to marzeń o zawodzie adwokata tak łatwo nie oddam ;)

svalbard a skąd ta pewność,że nie zdałaś?? U mnie w domu podobna sytuacja,więc mąż dobity,że znów kolejny taki rok go czeka...;)

Jest ktoś z Gdańska? Pozdrawiam serdecznie wszystkich, mi się na szczęście udało :)

paulina_l napisał:
svalbard a skąd ta pewność,że nie zdałaś?? U mnie w domu podobna sytuacja,więc mąż dobity,że znów kolejny taki rok go czeka...;)

bo nie pamiętam prawie drugiej częsci egzaminu, i mam poczucie ze w jakims chaosie działałam, więc nie wiem co i jak zaznaczałam, ale z tych co przejrzałam (acz niechętnie) z pytań to widzę że pewnych złych (z tych które na pewno pamietam) to mam około 10-15 pytań. A widzę że test był raczej nastawiony na wyjątki i wymagajace większej analizy pytania - jak to pytanie o pozbawienie praw publicznych - tu przepis zmienił się w lipcu, że dot. tylko okresu za dane przestępstwo.
Podobnie pytanie o sąd okręgowy - czy śledztwo/dochodzenie/ czy śledztwo i dochodzenie.
Nie wiem, słabo to widzę..
A Ty Paulina czemu uważasz ze nie poszło?

svalbard napisał:
bo nie pamiętam prawie drugiej częsci egzaminu, i mam poczucie ze w jakims chaosie działałam, więc nie wiem co i jak zaznaczałam, ale z tych co przejrzałam (acz niechętnie) z pytań to widzę że pewnych złych (z tych które na pewno pamietam) to mam około 10-15 pytań. A widzę że test był raczej nastawiony na wyjątki i wymagajace większej analizy pytania - jak to pytanie o pozbawienie praw publicznych - tu przepis zmienił się w lipcu, że dot. tylko okresu za dane przestępstwo.
Podobnie pytanie o sąd okręgowy - czy śledztwo/dochodzenie/ czy śledztwo i dochodzenie.
Nie wiem, słabo to widzę..
A Ty Paulina czemu uważasz ze nie poszło?

analizowałam te wrzucone pytania,jeszcze sama zrobiłam durny błąd z pożyczką-pytanie,na które odpowiedź znam nawet jakby wybudzili mnie w środku nocy i zawsze odpowiedź dla mnie była oczywista-oczywiście zaznaczyłam źle!!! :mad: dzisiaj wrzucą testy na stronę MS to zrobię porównanie....aż się boję jutro sprawdzać te wyniki,w ubiegłym roku brakło mi 3,dwa lata temu 6 punktów,a czuję,że ten test wypadł mi najgorzej....

ja właśnie zobaczyłam ze pyt z odwróconym hipotecznym też uwaliłam - bo nie zauważyłam różnicy czy pytają o wypowiedzenie umowy czy odstąpienie od umowy... I to pokazuje że tylko nerwy mnie zgubiły, bo odpowiedź przecież znałam.
nauczka na przyszły rok - tylko spokojne podejscie do sprawy ma sens.

to jest jeszcze nic-ja w zeszłym roku zmieniłam 3 odpowiedzi,które miałam zaznaczone prawidłowo na błędne-efekt-97 punktów....szkoda,że ten egzamin odbywa się tylko raz do roku :(

@svabald

a pytanie było o wypowiedzenie czy odstąpienie?

Maciejka, nie pamietam. Ja ogólnie mało pamiętam z tego egzaminu.

Najgorzej będzie jak bede mieć 99 puunktów, bo przy pyt z PZP gdzie uznałam że prawidlowa odp do GAZ ale zobaczyłam że kolega przede mną zaznaczył zdecyowanym ruchem transport to zmieniłam :D Głupia....

svalbard napisał:
Maciejka, nie pamietam. Ja ogólnie mało pamiętam z tego egzaminu.

Najgorzej będzie jak bede mieć 99 puunktów, bo przy pyt z PZP gdzie uznałam że prawidlowa odp do GAZ ale zobaczyłam że kolega przede mną zaznaczył zdecyowanym ruchem transport to zmieniłam :D Głupia....

svalbard a ja czuję,że się dostaniesz :)

Więc może twoja odpowiedź będzie poprawna :) rozumiem doskonale, w przypadku 99 punktów nie zdałbym jedynie z powodu swojej głupoty, bo przeniosłem złą odpowiedź na kartę, której byłem pewny

A czy są tu 98-99 punktowcy? I czy zamierzacie szukac niejednoznacznych pytań/odpowiedzi czy raczej bez sensu?

karalnosc przygotowania. zaznaczylem zamach na prezydenta. w tym art. faktycznie nie ma paragrafu o przygotowaniu, ale prezydent to konstytucyjny organ...

"art. 128. Zamach na organ konstytucyjny RP
§ 1. Kto, w celu usunięcia przemocą konstytucyjnego organu Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
§ 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5
."

To nie jest to przestepstwo. Czynna napasc nie musi zmierzac do usuniecia organu. Akurat w tym pytaniu nie ma kontrowersji.

HouseMD napisał:
To nie jest to przestepstwo. Czynna napasc nie musi zmierzac do usuniecia organu. Akurat w tym pytaniu nie ma kontrowersji.

nie masz pojęcia o podstawach prawa karnego,
niech zgadne - jesteś w LO i przymierzasz się do studiów prawniczych ?

tomekwaw16 napisał:
karalnosc przygotowania. zaznaczylem zamach na prezydenta. w tym art. faktycznie nie ma paragrafu o przygotowaniu, ale prezydent to konstytucyjny organ...

no i dobrze zaznaczyłeś

Powrót