Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Plus iuris vel Beata zabolala Cie moja wczorajsza uwaga z innego wątku? Nie będę polemizował bo pytanie jest oczywiste i jednoznacze. Karalne jest przygotowanie do wzięcia zakladnika. Nie osmieszaj sie i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo niektorzy jeszcze czekają na wyniki i chcą policzyć punkty

Udało się :)
W Poznaniu zdało 71 osób na 165.

Kto czeka, niechaj nie traci nadziei :)

ja doliczyłam do 57 które mam źle albo nie pamiętam co zaznaczyłam
także już też mogę zapomnieć :(

svalbard odezwę się później na priv,musimy się umówić na jakąś kawę ;)

w Warszawie wyniki dopiero w środę, ale z poprawnych odpowiedzi (a niestety pamiętam co zaznaczałem) na stronie MS wychodzi mi idealnie 51 błędów.

no cóż..

naliczyłem 101 pkt czyli jestem na granicy, zdecyduje błąd satystyczny
minus 1 pkt bo w arkuszu przez pomyłke w jednym z pytań przy przepisywaniu na arkusz zaznaczyłem B i C

wydaje sie że jutro to wieczność w takiej sytuacji.

po 10 latach przerwy (praca w innej branży) i po 2,5 mies nauki to jestem zadowolony, ale czy będzie wisienka na torcie dowiem się jutro

czy ewentualnie moge zobaczyć swoja pracę?? czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

Można próbować podważyć pytanie 68.
Zarówno w doktrynie jak i orzecznictwie kwestia "granicy zaskarżenia" jest rozumiana niejednolicie. Przeważającym poglądem jest rozumienie "granicy zaskarżenia" jako kognicji sądu a nie jako treści zarzutów. Wobec powyższego sąd powinien brać pod uwagę z urzędu nieważność całego postępowania pomimo zaskarżenia tylko części orzeczenia, jeżeli zarówno dla zaskarżonej części jak i całego postępowania występuje ta sama przyczyna nieważności, a zatem sąd II instancji bierze pod uwagę nieważność postępowania z urzędu także niezależnie od granic zaskarżenia.

Przykład: Sąd w niewłaściwym składzie orzekł na rzecz powoda 100 zł. Pozwany zaskarżył orzeczenie tylko w części 50 zł.

Bez szans, art 378 par 1 kpc nie daje tu żadnego pola do interpretacji

krzychszp napisał:
bez szans, art 378 par 1 kpc nie daje tu żadnego pola do interpretacji
To w kazusie z ww. przykładu, Sąd II instancji powinien brać pod uwagę nieważność postępowania dla zaskarżonej części czy dla całości?

Ostatnia edycja:
W ORA Warszawa na FB są tylko informację ile osób zdało w danej komisji, nie ma listy nazwisk

Powrót