Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
HouseMD napisał:
Czy taki "wyciąg" dostanę w Sądzie Okręgowym mojego miejsca zamieszkania?
https://bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/krk/wykaz_punkty_krk_update20161003.pdf
Gruuuuuba napisał:
Jeśli w tym roku nie rozpoczynam aplikacji, mimo że się dostalam, a dopiero w przyszłym - dostane jakieś powiadomienie w jakim terminie w przyszlym roku mam złożyć wniosek i inne dokumenty ?
Nie, będziesz musiała sama sprawdzić na stronie izby, ale jeśli jesteś pewna co do rozpoczęcia to możesz złożyć na początku przyszłego roku i mieć z głowy.

Co mam zrobić jeśli chcę maksymalnie opóźnić wpis na listę aplikantów? Jeśli nie załączę jakiegoś dokumentu to wezwą mnie do uzupełnienia, tak? Pytam w kontekście AO bo jesli się dostanę musiałbym zawiesić korporacyjną a szczerze mówiąc wolałbym się raczej nie wpisywać...

gdzie moge znalezc informacje o terminie zlozenia wniosku o wpis w Warszawie? na stronie ora chyba tego nie ma

katwyk napisał:
gdzie moge znalezc informacje o terminie zlozenia wniosku o wpis w Warszawie? na stronie ora chyba tego nie ma

Jeśli chcesz zacząć od 2017 roku i mieć pewność, że nie będzie żadnych problemów, to należy jak najszybciej złożyć wszystkie niezbędne dokumenty. Procedura jest długa i ma swoje terminy. Takich informacji na stronie nie ma, należy dzwonić do ORA indywidualnie.

Czy ktoś wie jakie należy załączyć załączniki we wiosku o wpis na listę aplikantów we Wrocławiu? Byłabym wdzięczna za pomoc.

Nie ma terminu w którym należy złożyć dokumenty wraz wnioskiem o wpis do ORA Wa-wa?

Patriotic21 napisał:
Nie ma terminu w którym należy złożyć dokumenty wraz wnioskiem o wpis do ORA Wa-wa?

Ja nie widzę nic na stronie ORA, a zaglądam tam codziennie. Może jak będzie sie zbliżał termin ostateczny to podadzą coś. Myślę,że będą podejmowali te uchwały podczas listopadowego zebrania więc do końca października chyba na spokojnie.

Jutro będę w KRK, a potem w ORA, dopytam się :)

koxaine napisał:
Ja nie widzę nic na stronie ORA, a zaglądam tam codziennie. Może jak będzie sie zbliżał termin ostateczny to podadzą coś. Myślę,że będą podejmowali te uchwały podczas listopadowego zebrania więc do końca października chyba na spokojnie.

Jutro będę w KRK, a potem w ORA, dopytam się :)

Nigdy na stronie ORA nie podają "ostatecznego" terminu i takiego nie podadzą.

Pytanie do osób, które podchodzą jeszcze do ogólnej - co robicie z wpisem? :) Pytałam w swojej ORA i dostałam info, że mogę złożyć wniosek o wpis i następnie ewentualnie po uzyskaniu wyników z drugiego etapu, wnioskować o urlop dziekański. Zastanawiam się, czy w tym wniosku, jeśli będę zmuszona go złożyć, wskazywać, że przyczyną zawieszenia jest rozpoczęcie innej aplikacji oraz co z wymogiem uzyskania wcześniejszej opinii kierownika szkolenia, wskazanym w regulaminie odbywania aplikacji?

poas napisał:
Nigdy na stronie ORA nie podają "ostatecznego" terminu i takiego nie podadzą.

Jakoś na stronach innych ORA są takie terminy, na warszawskiej nie ma nic ;)

Właśnie byłam w ORA, uprzejma Pani powiedziała, że można składać dokumenty do 15 listopada.

Pozdrawiam :)

IMHO da się to wywnioskować z POA i regulaminu aplikacji - 30 dni na uchwałę + rozpoczyna się szkolenie od roku następującego po roku, w którym uprawomocniła się uchwała a na odwołanie jest 14 dni. Tak więc circa do połowy listopada jest ów czas.

dokumenty które należy złożyć to

- wniosek o wpis
- oświadczenie o pelnej zdolności do czynności prawnych
- zaświadczenie o niekaralności

- opis dyplomu jeśli nie został złożony we wniosku o dopuszczenie do egzaminu wstepnego

Coś pominąłem?

jeszcze wniosek czy jesteś gdzieś zatrudniony,
Opłata coś około 100 zł na legitymację

W Warszawie skladalam tylko te 4 dokumenty, ktore sa wymienione na stronie i pani w recepcji przyjela i powiedziala, ze wszystko ok.

Ja również składałam dokumenty w Warszawie, tylko te 4, wymienione na stronie, bez opłaty za legitymacje i bez "zaświadczenia" o zatrudnieniu...

Powrót