Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Termin na złożenie wniosku o odbycie aplikacji to 2 lata od momentu otrzymania uchwały.
Rozważania dotyczące połowy listopada odnoszą się do osób chcących rozpocząć aplikację 1 stycznia 2017 r. ORA ma 30 dni na podjęcie uchwały, jak złożysz w grudniu (bo możesz) to zaczniesz najpewniej od 1 stycznia 2018 r. (Choć jeśli ORA w swojej łaskawości się wyrobi ze wszystkim to hipotetycznie możliwe jest złożenie wniosku 31 grudnia i rozpoczęcie aplikacji 1 stycznia, ale w praktyce to nie przejdzie.)

Patriotic21 napisał:
termin składania w warszawie jest na pewno do połowy listopada?

Takie info dostałam od Pani 'w okienku' składając dokumenty, specjalnie się pytałam, bo dużo osób pytało tu, ale prawda jest taka, że na stronie ORA warszawskiej nie ma info o terminie, tak jak to jest w innych miastach..

Rada podejmuje uchwały na comiesięcznych zebraniach, a zapewne jest takie zebranie w drugiej połowie listopada, w teorii niby jest jeszcze zebranie w grudniu, ale tak jak ktoś napisał pozostaje jeszcze kwestia tych 30 dni ew. sprzeciwu MS więc wychodzi na to, że uchwała musi być podjęta przez ORA najpóźniej do 2 grudnia.

Czy da się już wywnioskować w jakie dni odbywać się*będą zajęcia dla grupy I roku (2017 rok)?

Ostatnia edycja:
Martinelli napisał:
Czy da się już wywnioskować w jakie dni odbywać się*będą zajęcia dla grupy I roku (2017 rok)?

Stawiam na poniedziałki i/lub czwartki w zależności ile będzie grup. 3 rok obecny miał w te dni zajęcia.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji jak ja, miał 99 punktów i próbuje walczyć o 1 punkt odwołaniem od uchwały?

Moi Drodzy, jeżeli możecie powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was kwestia zatrudnienia? Pracujecie na etacie u patrona, w innych miejscach czy może macie to szczęście, że możecie sobie pozwolić na bezpłatne praktyki? W szczególności interesuje mnie sytuacja aplikantów z małych miasteczek.

Wiecie, kiedy można się*spodziewać planu zajęć?
Muszę wiedzieć kiedy zamierzają*zrobić*weekend z przedmiotem "ustrój organów ochrony prawnej".
Ma ktoś jakieś pomysły biorąc pod uwagę, że w tym roku ferie zimowe wypadają*dopiero w połowie lutego?

Martinelli napisał:
Wiecie, kiedy można się*spodziewać planu zajęć?
Muszę wiedzieć kiedy zamierzają*zrobić*weekend z przedmiotem "ustrój organów ochrony prawnej".
Ma ktoś jakieś pomysły biorąc pod uwagę, że w tym roku ferie zimowe wypadają*dopiero w połowie lutego?

w ub. roku plan był jakoś w połowie grudnia więc pewnie teraz będzie podobnie.

osobiście obstawiam, że bardzo prawdopodobny termin to weekend 4-5 marca, no chyba, że przed feriami to wtedy 11-12 lutego (raczej nie później niż w połowie marca)

czy ktoś wie, co w przypadku opuszczenia takiego weekendowego, obowiązkowego przedmiotu?

Nie wiem, jak w pozostałych izbach... Czekam na pismo z ORA Warszawa i nic...

miss_karo napisał:
Nie wiem, jak w pozostałych izbach... Czekam na pismo z ORA Warszawa i nic...

Jeszcze dużo czasu, pewnie dopiero co było zebranie Rady ;)

barbina napisał:
Ja dostałam pismo z ORA Warszawa w poniedziałek.

Czyli reszta pewnie też dostanie na dniach ;)

We Wrocławiu uchwały już są, poszły pocztą.

Czy ktoś jest z Wro?
Albo z innego miasta i juz szukał/znalazł pracę i patrona w kancelarii?

Czy mogę prosić o kontakt na priv?
Bo wczoraj zderzyłam się z finansową rzeczywistością pt. "aplikant w kancelarii"
i nie wiem czy ja źle trafiłam czy ten rynek tak właśnie wygląda..

Svalbard ja mam patrona i pracę w kancelarii. Jeśli masz jakieś pytania, pisz śmiało :)

Ostatnia edycja:
svalbard napisał:
We Wrocławiu uchwały już są, poszły pocztą.

Czy ktoś jest z Wro?
Albo z innego miasta i juz szukał/znalazł pracę i patrona w kancelarii?

Czy mogę prosić o kontakt na priv?
Bo wczoraj zderzyłam się z finansową rzeczywistością pt. "aplikant w kancelarii"
i nie wiem czy ja źle trafiłam czy ten rynek tak właśnie wygląda..

Załapałem się w dobrej trójmiejskiej kancelarii.

Niestety tak. Rynek tak wygląda. Też przecierałem uszy ze zdumienia. Czasem się zastanawiam nad zostaniem korposzczurem ;).

Również napisałam na priv, ciekawa jestem jak to wygląda u Was

witam
czy ktos jeszcze nie dostal uchwaly z ORA wawa?

Powrót