Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Również wydaje mi się, że raczej możemy liczyć na coś procesowego niż nieprocesowego, chociaż jakaś dziwna apelacja np. w sprawie zasiedzenia też się może trafić... Co do ewentualnego wniosku o ogłoszenie upadłości to kto wie, temat jest na topie z uwagi na upadłość konsumencką więc wszystko możliwe ;) ale trzeba być dobrej myśli, że nie będzie tak źle i damy radę ;)

Jak chodzi o karne to najbardziej obawiam się KKS-u, brr..

bastek.75 napisał:
Również wydaje mi się, że raczej możemy liczyć na coś procesowego niż nieprocesowego, chociaż jakaś dziwna apelacja np. w sprawie zasiedzenia też się może trafić... Co do ewentualnego wniosku o ogłoszenie upadłości to kto wie, temat jest na topie z uwagi na upadłość konsumencką więc wszystko możliwe ;) ale trzeba być dobrej myśli, że nie będzie tak źle i damy radę ;)

u nas był zarówno proces jak i nieproces, ogólnie to bardzo nierówne akta, od banałów do naprawdę bardzo skomplikowanych spraw - jak kto trafił

Ula78 napisał:
Myślicie, że akt oskarżenia będzie prywatnoskargowy, czy subsydiarny tez może być?
A skąd wiesz, że nie będzie to publiczny akt oskarżenia? Na przykład w sprawie o włamanie albo bójkę z użyciem niebezpiecznego narzędzia?

Moim zdaniem to powinno służyć sprawdzeniu konkretnych umiejętności. Przecież zdajemy egzamin radcowski, a nie prokuratorski, a radca prawny nie jest oskarżycielem publicznym, więc o ile jest w tym wszystkim odrobina rozsądku ( może to zbyt duże marzenie), to tak chyba powinno być.

Ale radca prawny pracujący dla Policji pisze akty oskarżenia w takich właśnie sprawach. Więc taką umiejętność można sprawdzić na egzaminie.

No właśnie ja mam pytanie o tę Policję, bo już wcześniej gdzieś się to pojawiło w tym wątku. Przecież radca prawny nie jest pełnomocnikiem Policji w postępowaniu, bo to by było tak jakby prokurator miał pełnomocnika. Rozumiem, że mówisz o sporządzaniu aktu oskarżenia ale nie podpisywaniu go przez radcę. Czy może jest inaczej?

Zgadza się, mówię o sporządzeniu aktu oskarżenia (bez podpisywania), bo to jest przedmiotem drugiej części egzaminu.

Witajcie, ja też zdaję w Gdańsku i już nie mam koncepcji to może być na egzaminie, mam nadzieję, że prawo karne nie będzie na poziomie prokuratorskim...
pozdrawiam wszystkich walczących pisemnie bez komputerów....

entreslesmures napisał:
A co, w Gdańsku będą komputery?!

nie będzie ... dlatego pozdrawiam wszystkich co będą się męczyć jak ja .. bo sobie nie mogę wyobrazić pisania ręcznie...
nie mówiąc o targaniu komentarzy... :D

Państwowy egzamin, który zostanie przeprowadzony na podstawie znowelizowanych w lutym przepisów ustawy – Prawo o notariacie, będzie mogło zdawać także 26 aplikantów z naboru w 2006 r.

Z grona 59 osób bez aplikacji notarialnej 19 będzie zdawać go jako uzupełniający.
(to z Rzepy)

Więc tak naprawdę to jest trochę tak, jakby zdały tylko te osoby, które skończyły aplikację + uzupełniający i tylko parę z innych grup. Ale przecież te prace są anonimowe?

Ja widzę tylko jeden problem, że nikt nie wie jak to będzie wyglądać, ale ktoś musi przetrzeć szlaki :) ja stawiam, że Ministerstwo da nam przyzwoite pytania, takie na rzetelną poprawną pracę bez jakiś cudów... tak się pocieszam :)

W Gdańsku będzie komputer- 1 albo 2 z lexem i tyle, a poza tym karteczka i długopis, brrrr.
Chyba i tak lepiej akt oskarżenia niż apelacja karna. A z gospodarczego jakie macie koncepcje? Umowa, pozew, apelacja?
pozdrawiam walczących w Gdańsku

Ja stawiam na umowę :) skoro nie ma na cywilnym to będzie na gospodarczym.

Najgosze jest targanie tych komentarzy, kodeksów i orzeczeń. Nie wiem jak to spakować, żeby to udźwignąć do pociągu.
Ja też się pocieszam, że może Ministerstwo spojrzy łaskawszym okiem i nie będzie wymyślać cudów.

Połowa członków zespołu to radcowie prawni. Oni też będą oceniać prace. To nie jest czysto ministerialna formuła egzaminu, tylko zgodnie z wyrokiem TK - mieszana. Wpływ r.pr. na test, zadania i ocenę tego wszystkiego jest realny i wiadomo, w którym kierunku będzie zmierzał.

Na gospodarczym z powodzeniem mogą być dokumenty spółkowe, np. związane z podwyższeniem kapitału spółki akcyjnej albo z połączeniem spółek, czemu nie? Albo zaproszenie na zgromadzenie wspólników/walne zgromadzenie tudzież pozew o wyłączenie wspólnika.

entreslesmures napisał:
Na gospodarczym z powodzeniem mogą być dokumenty spółkowe, np. związane z podwyższeniem kapitału spółki akcyjnej albo z połączeniem spółek, czemu nie?
Temu, że ustawa tego nie przewiduje.

Powrót