Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem, ile osób zgłosiło się w Krakowie, ale u pani Piotrowskiej z warszawskiej oirp (zapewniającej, jak wiadomo, obsługę administracyjną egzaminu) leży cienki segregator z napisem "egzamin radcowski MS 2009" bodaj, a sama pani Piotrowska twierdzi, że zgłosiło się około 20 osób.

Nie będzie nas więc dużo.

Znalazłem taką kuriozalną informację w starej Rzepie:

"dla OIRP w Warszawie prawdziwą klęską okazał się rok 2006, kiedy na 79 osób zdających egzamin państwowy, organizowany na zasadach Ministerstwa Sprawiedliwości, nie zdało aż 71. W latach 2002 – 2003, 2005 i 2007 zdali wszyscy. W pozostałych latach było to po jedna – trzy osoby na 150 – 230 zdających." (Ile razy można zdawać egzamin radcowski - Rzeczpospolita ).

Nie bardzo rozumiem, o jakie egzaminy może chodzić przed 2007 rokiem (?) Ja rozumiem, że tegoroczny egzamin ministerialny jest po prostu pierwszym egzaminem na nowych zasadach i od tego roku innego egzaminu (egzaminu "korporacyjnego" tj. "dla swoich") w ogóle nie będzie. Wielka szkoda, że tak mało o nim wiadomo! Jakąś informacją będzie przebieg i wyniku ministerialnego egzaminu notarialnego (właśnie się jak rozumiem skończył) w porównaniu do "korporacyjnego" w tym roku (wiadomo, kto z imienia i nazwiska zdał, ale nie są mi znane statystyki - dziwne podejście ministerstwa, prawda?).

Ja złożyłem odrębny wniosek o umożliwienie mi korzystania z komputera. Proponuję, żeby każdy zrobił to samo. Na pewno nie dostaniemy tego, czego nie będziemy się domagać.

Miłej nauki!

Witam mam pytanko czy już coś wiecej wiadomo o grudniowym egzaminie radcowskim, czy są już jakieś szczegółowe wytyczne, czas nagli,a tu nic, jak bedzie wyglądał ten egzamin, prosze o informację dzieki..

Wytyczne są w ustawie, rozporządzeniu i ogłoszeniu o egzaminie.

Komisja już została powołana, ale na razie mają zająć się rozpatrywaniem wniosków, więc nie udzielają żadnych informacji.
Z Ministerstwa dowiedziałam się, że piszemy ręcznie, będzie kilka stanowisk lexa a zadania pisemne to ksero akt lub kazusy.

Teoretycznie możemy mieć

1. orzecznictwo (zbiory)
2. komentarze,

czyli nie możemy:
1. monografii,
2. podręczników

ale skoro będzie LEX, to może i z monografii i podręczników pozwolą korzystać? Gdyby ktoś dzwonił do MS, to proponuję się o to dopytać (sam tak zrobię, przy najbliższej okazji).

A i jeszcze jedno - czy możemy przynieść swoje teksty aktów prawnych, czy nie? No, własne, tzn. z notatkami w środku, zakładkami, a to jednak ułatwia.

I jeszcze - a wzory dokumentów, skoro będzie LEX (takie rzeczy i tak są w LEXie)?

Na 100% możemy mieć akty prawne, to czy pozakreślane i z notatkami to przecież nie ma znaczenia. Ja takie właśnie zabiorę. Zabiorę też wydrukowane materiały, orzecznictwo. Co do wzorów to nie można ich mieć, a w lexie da się tę funkcję wyłączyć.

Pytałeś się o to? Na egzaminie na aplikacje akty prawne zostały rozdane na sali, wszystkim takie same, o ile wiem. Nie wolno było przynieść własnych.

Mam pytanie: Czy dostaliście już zaproszenia na egzamin?
Ustawa mówi, że komisja "zawiadamia" kandydata o terminie i miejscu egzaminu najpóźniej na 14 dni przed egzaminem - ja rozumiem, że w tym terminie zawiadomienie ma do nas dotrzeć...?

Wczoraj dostałem "zaproszenie".
Wiemy już przynajmniej, że nie będzie można posiadać maskotek :)

Witam, Czy ktoś z Was będzie zdawał egzamin radcowski w Gdańsku?

Piot, czy coś napisali o organizacji egzaminu w zaproszeniu (prócz info o maskotkach:))? Ja jeszcze nie dostałam.

Ja też jeszcze nie dostałam. A będziemy pisać ręcznie?

Witam ja będę zdawał w Gdańsku, tylko jak większość nic nie dostałem, poczekam do poniedziałku i zadzwonię do MS, ps. a jak tam nauka, przerobiłem podane ustawy, a teraz praktycznie od tygodnia czytam juz tylko wzory umów, pozwy, apelacje na i te nieszczęsne skargi z administracyjnego, może macie jakieś inne metody do przygotowania sie do tego egzaminu?

Piotrze, a do MS to gdzie dokładnie należy zadzownić?
Ja jestem trochę w tyle, bo dopiero kończę przerabiać testy z ustaw z lat ubiegłych na różne aplikacje oraz z egzaminu notarialnego tegorocznego ze strony MS i Rzepy i od poniedziałku będę czytała wzory umów, pozwy, apelacje, skargi i chyba będę próbowała coś sobie napisać, żeby sprawdzić ile z tych wzorów pamiętam.

Witam, też zdaję w Gdańsku. Dziś w OIRP powiedziano mi, że zaproszenia będą wysyłane "na dniach" :) Jakiś czas temu złożyłam również zapytanie do Komisji o formę egzaminu i o to kto zapewnia materiały, z których możemy korzystać, jednak jak się można było spodziewać nie dostałam odpowiedzi. Z MS dostałam info, że będzie dostępny lex, ale panie w sekretariacie OIRP stwierdziły, że raczej nie ma opcji, bo kto niby miał na to dać pieniądze, że mamy przynieść "swoje ustawy". Nie wiem jak Wy, ale dla mnie to kluczowa informacja, co z tymi materiałami, bo z dobrym dostępem do wiedzy wszystko można jakoś napisać, a jak mam sobie sama wszystko przynieść, to sobie tego po prostu nie wyobrażam. Po pierwsze nikt teraz nie kupuje porządnych komentarzy i zbiorów orzecznictwa, bo od tego są programy. Po drugie nie wiadomo jakich zagadnień będą dotyczyły zadania (np. nie sposób przecież przewidzieć czego będzie dot. skarga adm.). Po trzecie przygotowanie czy zdobywanie na własną rękę tych materiałów będzie niezwykle czasochłonne i kosztowne i właściwie teraz zamiast na nauce powinnam się raczej na tym skupić. Nie wiem, czy tylko ja mam te wątpliwości, bo panie w OIRP były wyraźnie zdziwione moimi pytaniami. Pozdrawiam.

No właśnie najważniejsze pytanie co z aktami prawnymi, czy sami musimy sobie wszytsko zapewnic (nie wyobrażam sobie tego bym wiozła to wszystko kilkaset kilometrów pociągiem). Komentarzy troche mam jescze w miat=re aktualnych ze względu na zdawany niegdyś inny egzamin, ale jak to wszytko przywieźc?
A poza tym czy bedziemy pisac ręcznie czy może na komputerze?
Panie w OIRP w Gdańsku są w ogóle zdziwione pytaniami do nich kierowanymi. A sprawy to są zasadnicze kwestie.
To jeszcze tych zawiadomień nie wysłały? A kiedy zamierzają to zrobic, skoro na 14 dni przed terminem mamy zostac powiadomieni? Pozdrawiam.

Powrót