Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dodam tylko , że lista tych cech, których domagano się od nas w umowie odpowiadała mi w 99% tekstowi komentarza przy umowie pośredniczącej
1000 razy się zastanawiałem jednak o co chodzi z tym "zawieraniem" aczkolwiek :
1) nigdzie nie padło 'w imieniu'
2) w jednym z bullet pointów było napisane 'za jego pośrednictwem'
więc zostałem przy pośredniczącej

normalnie załatwia się takie rzeczy jednym telefonem do klienta "ej Józek ale jak ty chcesz..."

Hej, a czy pamiętacie, czy w cywilnym trzeba było wskazywać/obliczać wpis od apelacji, bo już zapomniałem...

źródłem pewności yhm co do komisu jest to, że to nie był komis - 100%

kot jinx napisał:
Ale czy Twoim zdaniem to byłby jedyny element pośredniczej??? Bo niektórzy uznawali, ze wszędzie gdzie jest "na rzecz" mamy pośredniczą. Z tego co ja pamiętam, to było wyrażenie "zawierać umowy sprzedaży na rzecz", a to już nie może byc pośrednicza, albo zawierać umowy, albo na rzecz. Dlatego ta obawa o komis.

No sama nie wiem i na egzaminie też nie wiedziałam. Naprawdę niemal godzinę spędziłam nad próbą odszyfrowania oczekiwań autora. Brałam też pod uwagę komis, ale stwierdziłam, że po pierwsze jak by miał być komis to by był w chociaż jednym miejscu zwrot "na rachunek', a po drugie zbyt dużo elementów, które miały być zawarte w umowie wskazywało na agencyjną, a w poleceniu było wyraźnie, że ma być umowa nazwana, a nie jakaś mieszana. I tym tropem wybrałam agencyjną z pełnomocnictwem, ale i z pewnymi elementami pośredniczącej, czyli tymi które zgodnie z wytycznymi miały być zawarte w umowie. Ale nawet jak skończyłam umowę to kompletnie mi to wszystko nie grało:(

Nie no Błagam Was, jaki komis. Charakter umowy wprost wskazuje na agencyjną. Za dużo myslicie na ten temat. Gdzie w komisie del credere? To nie umowa mieszana.
Czy ktoś zna kogoś z tych Kielc? Coś na ten temat wiadomo? Jak to możliwe że wszyscy zdali cywila? Czy to możliwe by wszyscy napisali wg jednego planu?

aplikant100 napisał:
Hej, a czy pamiętacie, czy w cywilnym trzeba było wskazywać/obliczać wpis od apelacji, bo już zapomniałem...

Nie trzeba było.

dziuba napisał:
Nie no Błagam Was, jaki komis. Charakter umowy wprost wskazuje na agencyjną. Za dużo myslicie na ten temat. Gdzie w komisie del credere? To nie umowa mieszana.
Czy ktoś zna kogoś z tych Kielc? Coś na ten temat wiadomo? Jak to możliwe że wszyscy zdali cywila? Czy to możliwe by wszyscy napisali wg jednego planu?

Na pewno niemożliwe. Może po prostu komisja była rozsądna. Ale oceny były raczej średnio dobre, tzn. większość jednak dst ze wszystkich przedmiotów, co niestety nie jest dobrym znakiem bo to co tam starczyło na dst w innej komisji może nie starczyć:(

aplikant100 napisał:

O ile mnie pamięć nie myli, nie trzeba było, podobnie zresztą jak w administracyjnym. Być może wynika to z nowelizacji kpc, zgodnie z którą braki fiskalne środka odwoławczego wniesionego przez fachowego pełnomocnika nie skutkują już odrzuceniem.

kot jinx napisał:
O ile mnie pamięć nie myli, nie trzeba było, podobnie zresztą jak w administracyjnym. Być może wynika to z nowelizacji kpc, zgodnie z którą braki fiskalne środka odwoławczego wniesionego przez fachowego pełnomocnika nie skutkują już odrzuceniem.

była wyrazna instrukcja ze nie trzeba

No chyba że komisja była łaskawa bo skład zdających nieduży a przez to pewnie i dorze izbie znany. Ciągle mnie to zastanawia. Wyniki tam nad wyraz dobre. Nwet jeżeli większość to dety. Ten cywil i karny wcale nie są takie jednoznacze, a jednak ludzie zdali.
Czy w części administracyjnej wnosiliście o uchylenie decyzji dwóch instnastcji czy tylko decyzji SKO?

dziuba napisał:
Gdzie w komisie del credere? To nie umowa mieszana.

A które polecenie, Waszym zdaniem, wyznaczało essentialia negotii? Czy klauzula del credere należy do essentialiów umowy agencyjnej?

w kielcach wszyscy pisali że przedwstępna

damastes napisał:
w kielcach wszyscy pisali że przedwstępna

skąd te informacje? Czy masz może wiedze jak skarżyli z przedwstępnej? Całość, bez zadatku, z zadatkiem itp.

nie znam zakresu roszczeń - mniemam, że pewnie dlatego były różne oceny.

damastes napisał:
nie znam zakresu roszczeń - mniemam, że pewnie dlatego były różne oceny.

Myślisz, że komisja przyjęła taką pozytywną linię ze względu na trudność kazusu?

Acha czy ktoś mógły się wypowiedzeić, czy w administracyjnym wnosiliście o uchylenie dwóch decyzji, czy tylko decyzji SKO?

Powrót