Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ann776 napisał:
Południowa Francja rzeczywiście brzmi nader zachęcająco:) A jeszcze milej byłoby z tytułami w walizkach na te jesienne, jakże zasłużone urlopy pojechać...

tak, nie moge sie tego doczekać :) tak jak zresztą tego cholernego tytułu :)

ktoś jeszcze wysyłał zapytanie do Ministerstwa o udostepnienie kluczów?

jvrysta napisał:
tak, nie moge sie tego doczekać :) tak jak zresztą tego cholernego tytułu :)

Cholerny tytuł po cholernym egzaminie. Obiecałam sobie, że jeśli zdam, to nigdy więcej żadnego egzaminu... I pomyśleć, że jeszcze niedawno jakiś ambitny doktorat chodził mi po głowie...

ann776 napisał:
Cholerny tytuł po cholernym egzaminie. Obiecałam sobie, że jeśli zdam, to nigdy więcej żadnego egzaminu... I pomyśleć, że jeszcze niedawno jakiś ambitny doktorat chodził mi po głowie...

ja mialem miesiac na przygotowanie sie do egzaminu. obudzily sie nazwijmy je - naukowe potrzeby z jednoczesna niechecia spowodowana tym ze musze je marnotrawić na wypociny typu prawo przewozowe (choc przyznaje ze moglem dokladniej doczytac te cholerne przedawnienia ;) ) - i jakos ten moj doktorat z najmu znow stal sie zachecajaca opcją ;)

ann776 napisał:
piszesz doktorat z najmu? a z czego konkretnie? :)

najem lokalu uz. w pr. polskim, angielskim i francuskim (z naciskiem ze to bardzo wczesna faza tak zwanego "pisania" ;) - ciezko to pogodzic z wytezona praca kancelaryjna...)

rozumiem doskonale - dlatego ja odpuściłam temat, a teraz to już chyba odechciało mi się (może jednak to tylko chwilowe? ;)) i nauki, i egzaminów... :)
Nawiasem mówiąc, czasami wydaje mi się to znacznie ciekawszą opcją niż radcostwo...

ann776 napisał:
rozumiem doskonale - dlatego ja odpuściłam temat, a teraz to już chyba odechciało mi się (może jednak to tylko chwilowe? ;)) i nauki, i egzaminów... :)
Nawiasem mówiąc, czasami wydaje mi się to znacznie ciekawszą opcją niż radcostwo...

tak, bo to ma taki chyba naukowy entourage, inny od zawodowej codziennosci, zakurzone biblioteki pełne mądrości a nie tłuczenie raportów z analiz prawnych czy pisanie kolejnych umów nabycia udziałów ;)

można wznieść się ponad tę czysto biznesową problematykę na nieco wyższy i znacznie ciekawszy poziom abstrakcji...
Hm, może jednak wrócę do tematu... po wynikach:)

jvrysta napisał:
kluczy rzecz jasna mialo byc...

ja zwróciłem sie z zapytaniem do MS
I zadzwoniłem dzisiaj tez do nich w tej sprawie.
powiedziano mi ze nie ma jeszcze decyzji ale najprawdopodobniej te informacje zostaną udzielone dopiero gdy zakończą prace wszystkie komisje

tak myślałam, że wcześniej nie udostępnią :( pewnie jeszcze pozmieniają te klucze, jak odkryją, że więcej było możliwych rozwiązań, niż pierwotnie sami przewidzieli :grin:

fikus111 napisał:
ja zwróciłem sie z zapytaniem do MS
I zadzwoniłem dzisiaj tez do nich w tej sprawie.
powiedziano mi ze nie ma jeszcze decyzji ale najprawdopodobniej te informacje zostaną udzielone dopiero gdy zakończą prace wszystkie komisje

ja zrobilem to w poniedzialek. w ustawie o dostepie do inf. publ nic nie ma o tym ze "14 dni albo JAK KOMISJE ZAKOŃCZĄ PRACE" hahahah:D:D:D

jvrysta napisał:
ja zrobilem to w poniedzialek. w ustawie o dostepie do inf. publ nic nie ma o tym ze "14 dni albo JAK KOMISJE ZAKOŃCZĄ PRACE" hahahah:D:D:D

idąc Twoim tokiem rozumowania należało wystąpić przed egz. radcowskim z wn. o udzielenie informacji o tym jakie będą pytania na tym egzaminie
Co z nas za prawnicy ze o tym nie pomyśleliśmy...

clerisy napisał:
maurycjuszsz: jak to możliwe że chcą Was tak długo trzymać w niepewności skoro podobno 16 sierpnia to data ogłoszenia w BIPie?
Widocznie w sierpniu ustalą tylko, kto zdał, a potem zbierze się komisja i powystawia oceny cząstkowe...;)

armanek napisał:
Piot napisał:
Ustawa o RPO
RPO – czy rzecznik może żądać wszczęcia postępowania dyscyplinarnego lub kary służbowej: nie – 14
Wg mnie może - art. 15.
Faktycznie, może.

A uda wam się odtworzyć te pytania z KSH i upadłościówki? Bo ja nie mogę...

moim zdaniem wyniki na stronach oirp będą pod koniec lipca:D

Na stronach warszawskiej oirp jest komunikat, że informacje dotyczące egzaminu radcowskiego dostępne są w extranecie.
Czy aplikanci mają hasła do extranetu?

Piot napisał:
A uda wam się odtworzyć te pytania z KSH i upadłościówki? Bo ja nie mogę...

Był podział zysku w spółce partnerskiej.
Czy wpłata komandytariusza na kapitał zakładowy ma wpływ na jego odpowiedzialność.
Kto odpowiada za zobowiązania spółki osobowej w przypadku zbycia ogółu praw i obowiązków.

Powrót