Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
przy skardze do WSA dwa rozwiązania są poprawne
1. skargę przygotowuje radca prawny i strona ją podpisuje we własnym imieniu, bądź
2. skargę podpisuje radca prawny ale wówczas w nagłówku należy wskazać adres kancelarii radcy prawnego a w załącznikach pełnomocnictwo, opłatę skarbową od pełnomocnictwa, odpis skargi, opłatę sądową.
Brak tych elementów może być traktowany w przypadku podpisania skargi przez radcę prawnego jako błędy formalne dyskfalifikujące całą pracę.

mam wszystko oprócz opłaty skarbowej od pełnomocnictwa .... no ale pełnomocnictwo mam... wiadomo że należycie opłacone ;) juz mi ciepło ...:what:

ann776 napisał:
Zaraz, jaki sens podpisywania przez klienta, skoro mecenasa Lisa w poleceniu wymienili? Albo inaczej: jaki w takim razie był sens wskazywania Wojtka Lisa w poleceniu? Dochodzimy do absurdu w tym wyszukiwaniu haków...

armanek napisał:
Wnosić można o uchylenie SKO, sąd nie jest tym związany, że jak nie dasz wniosku o uchylenie decyzji wójta, to Ci jej nie uchyli, gdy są podstawy, więc nie przejmuj się.

na egzaminie grudniowym z prawa administracyjnego egzaminator oceniajacy moją skargę zarzucił mi że nie występowałem o uchylenie decyzji organu pierwszej instacji przez co nie wpełni działałem w interesie klienta.

krogulec napisał:
na egzaminie grudniowym z prawa administracyjnego egzaminator oceniajacy moją skargę zarzucił mi że nie występowałem o uchylenie decyzji organu pierwszej instacji przez co nie wpełni działałem w interesie klienta.

uważam że go troche poniosło
szkoda że to co ja uważam w tej sprawie jest niezbyt istotne .. :confused:

ja tam szedłem w uwaleniu obu decyzji z prostej przyczyny - żeby ocenić przeznaczenie gruntu przydałby się biegły, a tego II instancja nie będzie uzupełniać. Ale wątpię żeby to było decydujące bo efekt taki sam, może troszkę dłużej postępowanie potrwa.

janosik255 napisał:
ja tam szedłem w uwaleniu obu decyzji z prostej przyczyny - żeby ocenić przeznaczenie gruntu przydałby się biegły, a tego II instancja nie będzie uzupełniać. Ale wątpię żeby to było decydujące bo efekt taki sam, może troszkę dłużej postępowanie potrwa.

a po jakiego grzyba biegły, jak jest wypis z ewidencji gruntów?

--------------------

definicja gruntu rolnego z 46 prim KC nie ma żadnego związku z ewidencją gruntów,

krogulec napisał:

Moim zdaniem należało wnieść o uchylenie decyzji I instancji, ale tylko w ramach zgłoszonego w petitum skargi wniosku na podstawie art. 135 ppsa (tzw. "głębokość orzekania" to jest). Inna rzecz, że sąd winien zastosować ten przepis z urzędu...

Tomek3 napisał:

--------------------

definicja gruntu rolnego z 46 prim KC nie ma żadnego związku z ewidencją gruntów,

1. z ustawy o ochronie gruntow rolnych i lesnych wynika ze gruntem rolnym jest ten ktory jest wpisany jako rolny do ewidencji
2. wypis z ewidencji jest dokumentem urzedowym - organ i I i II instancji powinien uznac co do zasady za udowodnione to co z niego wynika zwlaszcza ze wynik wizji lokalnej temu ze jest to grunt rolny nie zaprzecza

[próbuje wlasnie sobie przypomniec czy wpisalem adres kancelarii Wojciecha Lisa na skardze...]

Tomek3 napisał:

--------------------

Moim zdaniem wypis z ewidencji gruntów był tu decydujący skoro nie było planu miejscowego a wizja nie wskazała żeby grunt był wykorzystywany na jakiekolwiek inne cele niż rolne.

no ja mam jazde z opłata od pełnomocnictwa ale naprawdę ona była razem z pełnomocnictwem... przysiegam, zawsze jest! :confused: mogłam napisać że opłacone pełnomocnictwo no ale nie zrobiłam tego nie wiem co na to komisja ...

1. z ustawy o ochronie gruntow rolnych i lesnych wynika ze gruntem rolnym jest ten ktory jest wpisany jako rolny do ewidencji
2. wypis z ewidencji jest dokumentem urzedowym - organ i I i II instancji powinien uznac co do zasady za udowodnione to co z niego wynika zwlaszcza ze wynik wizji lokalnej temu ze jest to grunt rolny nie zaprzecza

[próbuje wlasnie sobie przypomniec czy wpisalem adres kancelarii Wojciecha Lisa na skardze...]

----------------------
ale art. 1 ustawy o przekształceniu pr uzytkowania... nie odsyła do ewidencji gruntów (tak jak to ustawodawca zrobił np w przypadku podatku rolnego czy podatku od niedruchomosci - w przypadku podatków lokalnych ewidencja gruntów ma znaczenie decyzdujaće, co powoduje, że podatkiem rolnym może byc opodatkowany grunt połozony w centrum miasta, jeżeli tylko z jakis powodów będzie on sklasyfikowany w ewidencji gruntów jako rolny), lecz do definicji z 46 prim KC i ten przepis równiez nie odsyła do ewidencji gruntów.
zatem nieruchomością rolna w rozumieniu 46 prim KC może byc równiez grunt , który w ewidencji gruntów nie jest sklasyfikowany jako grunt rolny.

oczywiści powołanie sie na ewidencję może mieć znaczenie wzmacniajace argumentację, ale decydujące znaczenie ma "czy nieruchomość jest lub może być wykorzystywana do produkcji rolnej" . to jest akurat wiedza, która pracownicy organu moga nie posiadać i dlatego wniosek o powołanie biegłego może byc uzsadniony

znalazłam cos takiego : " Nieuiszczenie opłaty skarbowej od pełnomocnictwa nie stanowi braku formalnego w rozumieniu art. 130 kpc. Może ono narazić pełnomocnika (tj. brak opłaty) na odpowiedzialność karną za wykroczenie skarbowe (art. 58 §4 KKS) w wysokości od 1/10 do dwudziestokrotności wysokości najniższego wynagrodzenia (art. 48 § 1 KKS)"

kierownicy sekretariatów wydziałów sądów sporządzają miesięczne zestawienia nieopłaconych opłatą skarbową pełnomocnictw w poszczególnych sprawach i zestawienia te przekazują właściwej gminie (realizacja obowiązku nałożonego ustawą z 16.11.2006r. o opłacie skarbowej – Dz.U.Nr 225, poz. 1635).

maurycjuszsz napisał:
znalazłam cos takiego : " Nieuiszczenie opłaty skarbowej od pełnomocnictwa nie stanowi braku formalnego w rozumieniu art. 130 kpc. Może ono narazić pełnomocnika (tj. brak opłaty) na odpowiedzialność karną za wykroczenie skarbowe (art. 58 §4 KKS) w wysokości od 1/10 do dwudziestokrotności wysokości najniższego wynagrodzenia (art. 48 § 1 KKS)"

kierownicy sekretariatów wydziałów sądów sporządzają miesięczne zestawienia nieopłaconych opłatą skarbową pełnomocnictw w poszczególnych sprawach i zestawienia te przekazują właściwej gminie (realizacja obowiązku nałożonego ustawą z 16.11.2006r. o opłacie skarbowej – Dz.U.Nr 225, poz. 1635).

No jasne, że tak, to nie jest brak formalny i nawet sąd jakby chciał to nie może wezwać do uzupełnienia tylko zawiadamia US. Więc to na pewno nie będzie miało żadnego znaczenia dla egzaminu, no może na ocenę, ale na pewno nie zdać czy nie zdać.

kalambury napisał:
No jasne, że tak, to nie jest brak formalny i nawet sąd jakby chciał to nie może wezwać do uzupełnienia tylko zawiadamia US. Więc to na pewno nie będzie miało żadnego znaczenia dla egzaminu, no może na ocenę, ale na pewno nie zdać czy nie zdać.

dzięki bo niby myslę tak samo ale jak ktos potwierdzi to od razu człowiekowi lżej jakos ;)
byle do wrzesnia.

maurycjuszsz napisał:
dzięki bo niby myslę tak samo ale jak ktos potwierdzi to od razu człowiekowi lżej jakos ;)
byle do wrzesnia.

:) że też tak długo każą wam czekać. Nam do 6 sierpnia ai tak wydaje mi się, że to wieczność.

podobno są wyniki w Rzeszowie ale na stronie nie znalazłam.

yhm napisał:

na pewno decydujący jest wypis z ewidencji, biegły niepotrzebny;

ale też wnosiłam o uchylenie obu - czy tu jest jakaś zasada, kiedy o uchylenie jednej, a kiedy obu? nie mam na co dzień do czynienia z adminą...

Wg nieoficjalnego info. w mojej izbie wyniki bardzo pozytywne ;) Oficjalne prawdopodobnie jutro.

Pisałem:
- karne, apelacja z wnioskiem o uchylenie p.I, zarzuty proceduralne, co w konsekwencji spowodowało błędne ustalenia faktyczne, przyczepiłem się też co do szczególnego uzasadnienia zawiasów

- cywilne - apelacja, z zaskarżeniem wszystkiego, w tym odsetek w p. I, zarzuty oparte na wyroku dotyczącym umowy developerskiej, plus ewentualne wskazujące korzystne orzecznictwo dot. umowy przedwstępnej, mnóstwo dodatkowych zarzutów ;)

- gospodarcze - umowa agencyjna w dyplomatyczny sposób wymieszana ;) (nie wiedziałem, czy klient chce pośrednika, czy przedstawiciela)

- administracyjne - skarga do wsa podpisana przez radcę, z wnioskiem o uchył decyzji sko, zarzuty - kpa, cywil, ustawa o przekształceniu, i ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Trzymam kciuki za pozostałych i pozdrowienia dla wszystkich znajomych z innych izb ;)

krogulec napisał:

To niech egzaminator sobie poczyta komentarze. Ten przepis jest skierowany tylko i wyłącznie do sądu i sąd bada, czy nie trzeba uchylić też decyzji w tym przypadku wójta.

Powrót