Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Słonecznik napisał:
Dochodzone są obok i nie zwiększają wpz (właśnie dlatego że są nadal dochodzone obok, o ile ich nie kapitalizujesz i nie naliczasz od nich odsetek). To, że wyrok się uprawomocnił w zakresie kwoty głównej a Ty wnosisz o zmianę poprzez oznaczenie innej daty ich wymagalności nie powoduje tego, że robią się oddzielnym roszczeniem, bo są nadal należnościami ubocznymi. Co innego, jeśli od początku wnosisz o kwotę x, o kwotę y (będącą odsetkami) wraz z odsetkami od y od dnia wniesienia pozwu). Wtedy od odsetek (y) trzeba obliczyć wps

No wreszcie ktoś opowiada się za teorią , którą próbuję tutaj przeforsować od jakiegoś czasu:) dzięki za pocieszenie, że nie jestem jedyna:)

Ja skarżyłem odsetki od kwoty 260k w zakresie, w jakim sąd nieprawidłowo określił datę ich wymagalności. Do wpz nie doliczałem. Na 4 z cywila wystarczyło.

Słonecznik napisał:
Dochodzone są obok i nie zwiększają wpz (właśnie dlatego że są nadal dochodzone obok, o ile ich nie kapitalizujesz i nie naliczasz od nich odsetek). To, że wyrok się uprawomocnił w zakresie kwoty głównej a Ty wnosisz o zmianę poprzez oznaczenie innej daty ich wymagalności nie powoduje tego, że robią się oddzielnym roszczeniem, bo są nadal należnościami ubocznymi. Co innego, jeśli od początku wnosisz o kwotę x, o kwotę y (będącą odsetkami) wraz z odsetkami od y od dnia wniesienia pozwu). Wtedy od odsetek (y) trzeba obliczyć wps

Słoneczniku, pięknie to wyłożyłeś/łaś. Logicznie, przejrzyście. Dzięki!!!:ok:

Chelboju, nie chwaliłeś się wcześniej, że zdałeś. Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!! Napisz coś więcej, o co dokładnie wnosiłeś z tymi odsetkami i oprócz nich? Z której izby jesteś?

a ta paremia? czy to znaczy, że rozsądny człowiek nie pluje pod wiatr? (takie tłumaczenie na gorąco:D)

chelboj napisał:
Ja skarżyłem odsetki od kwoty 260k w zakresie, w jakim sąd nieprawidłowo określił datę ich wymagalności. Do wpz nie doliczałem. Na 4 z cywila wystarczyło.

No i super, to już więcej dyskusji na ten temat nie potrzeba:) Gratuluję!!!

chelboj napisał:

Gratuluję!!!

a byłym aplikantom z izby warszawskiej pozostaje czekać jeszcze miesiąc.. (hehe pamiętam jak był miesiąc do egzaminu i planowanie co jeszcze trzeba zrobić i jak się z tym wszystkim wyrobić...)

wroclaw - wdl informacji od milej pani z izby ZDALEM

pisalem:

1. karne - bląd w ust faktycznych i termin
2. cywil - deweloperska, 185 0000, uzasadnienie krótkie, bez odsetek
3. agencyjna - zawarlem wlasciwie tylko wskazane w zadaniu elementy
4. adm - jak kazdy, podpis radcy

generalnie żadna praca nie przekroczyla 5 stron

powodzenia dla reszty

ile to jest 1/4 z grupy różowej?

zaza2: GRATULACJE MECENASIE :ok::ok:

Zaza2 gratulacje. Mam jeszcze pytanie - rozumiem, że pisząc deweloperską przyjąłeś że umowa jest ważnie zawarta zgodnie z instrukcją przekazaną na początku :-)

Hej tu Wrocław, zdałam. Nie znam ocen, ale z cywila pisałam quasi-deweloperską, 185.000, skarżyłam odsetki (od 1 maja). Z karnego błąd w ustaleniach, z administarcji - uwaga - podpisałam się za stronę! a skarżyłam materialnie. a z agencji w sumie nic odkrywczego, leciałam z elementami z KC i zadania.
Statystycznie nie zdała 1/4 grupy (były dwie grupy, wyników drugiej nie ma jeszcze), ale głównie osoby z grudnia i z 5-letnim stażem.
Trzymam kciuki za oczekujących!

Re: jinx, słonecznik

dzięki :) co i jak pisałem, podałem kilkanaście postów wcześniej.

Zdawałem w izbie lubelskiej, wszyscy zdali. Z aplikantów chyba nikt nie pisał opinii, a co do treści pism, przewijały się chyba wszystkie konstrukcje wskazane na forum. Dzięki sprawnym władzom wpis na listę mamy jeszcze w lipcu, a potem papiery jadą do MS...

już dokladnie nie pamiętam szczególów - raczej ogólnie pisalem

Sonatina - aż 1/4 ? z rozmowy tel. wynikalo ze to raczej kilka osób tylko

Powrót