Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bartix napisał:
Ogłoszenie musiałoby nastąpić według mnie max. 13.09 br. aby nas to obowiązywało. Myślicie, że to wykonalne? :confused:
Chce myslec, ze nie, tez nie wiem co robic bo tych zmian jest sporo ;)

Dzień Dobry, czy znajdzie się kompetentna osoba, która rozwieje wątpliwości związane z kk, kpk i kpc? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, do tego stopnia, ze mogę wypłacić jakaś darowize na rzecz osób ze strony pomagam, która ta osoba mi wskaże.

1. Kk uczymy się już na bank "starego"?
2. Kpk - jaka szansa, ze do 28.09 a jaka do 05.11 wejdą zmiany?
3. Kpc - pytanie do osób, które starają do kssip i na adwokacką, jaki plan w związku ze zmianami? Ja chyba ryzykuje i 28 Wrzesnia pojadę na wiedzy z zeszłego roku, a w październiku wkuje do kssip co będzie obowiazywac

Podpinam się pod pytanie. Równiez zdaje na dwie aplikacje i juz mam mętlik w głowie, boje sie ze skonczy się na tym, że będę musiala uczyc na na każdą z aplikacji czego innego. Poki co przerobilam kk ale tylko w zakresie nieobjętym zmianami a kpk i kpc chce zacząć za tydzien, licząc że będzie juz bardziej wiadomo czego się uczyć.

Kpc:
Art. 17. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
1) art. 1 pkt 6, 7, 20, 22, 30, 34, 44, 46, 47, 52–59, 66, 85, 94, 118, 119, 121–123, 125, 151–153, 155, pkt 157 lit. c, 158, 166–168, 170–173, pkt 187 lit. b, pkt 211 lit. a, 223, 224, 226–228, 230–233, art. 4, art. 5 pkt 7 i 8 oraz art. 6, które wchodzą w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia;
2) art. 1 pkt 2, który wchodzi w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia;
3) art. 1 pkt 198–202, które wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Nie ma szans, ze 28 września bedą nas obowiązywać zmiany, z wyjątkiem tych, które wchodzą w życiu z upływem 14 dni.

oliwiabb napisał:
Podpinam się pod pytanie. Równiez zdaje na dwie aplikacje i juz mam mętlik w głowie, boje sie ze skonczy się na tym, że będę musiala uczyc na na każdą z aplikacji czego innego. Poki co przerobilam kk ale tylko w zakresie nieobjętym zmianami a kpk i kpc chce zacząć za tydzien, licząc że będzie juz bardziej wiadomo czego się uczyć.

Ja także przygotowuję się do egzaminów na dwie aplikacje i sytuacja jest taka: zarówno na egzamin wstępny na aplikację korporacyjną jak i kssipowską obowiązuje nas obecny stan prawny z uwzględnieniem zmian, które wejdą w życie po 14 dniach od ogłoszenia. Na stronie Rządowego Centrum Legislacji widnieje informacja że najpóźniejsza data ogłoszenia ustawy z dnia 4 lipca o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw to 8 sierpnia 2019 roku. Zatem cała wielka nowelizacja nas nie będzie obowiązywała (przynajmniej do listopada) a jedynie te wyszczególnione zmiany przepisów, które wejdą w życie po 14 dniach od ogłoszenia, a więc jeszcze w sierpniu.

Czy to nie jest jednak tak, że obowiązuje nas stan prawny według stanu z dnia ogłoszenia na oficjalnej stronie MS aktów prawnych obowiązujących na tegoroczny egzamin ? Tak jest wyraźnie napisane:

„Na podstawie art. 75b ust. 6 ustawy z dnia 26 maja 1982 r. – Prawo o adwokaturze (Dz. U. z 2018 r. poz. 1184, z późn. zm.) w zw. z art. 332 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2115, z późn. zm.), Przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych na egzamin wstępny dla kandydatów na aplikantów adwokackich i radcowskich podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości oraz w Biuletynie Informacji Publicznej, ustalony przez zespół i zatwierdzony przez Ministra Sprawiedliwości wykaz tytułów aktów prawnych, według stanu prawnego obowiązującego w dniu ogłoszenia, z których wybrane stanowić będą podstawę opracowania pytań testowych na egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską w 2019 r.”

Art. 75b. ust. 9. ustawy Prawo o adwokaturze stanowi: "Minister
Sprawiedliwości zapewnia wydrukowanie odpowiedniej liczby egzemplarzy zestawu
pytań testowych wraz z kartami odpowiedzi oraz ich doręczenie, wraz z wykazem
prawidłowych odpowiedzi zgodnym z obowiązującym stanem prawnym na dzień
egzaminu
(...)". Jak rozumiem ten przepis o stanie prawnym obowiązującym w dniu ogłoszenia wykazu odnosi się tylko do tytułów aktów prawnych, więc nie należy się nim przejmować.

Czy mozecie mi powiedziec skąd wzieliscie numer konta do wplaty za egzamin na radcowską? ( edit: juz znalazlam na stronie Ministerstwa)

I uwaga bardzo głupie pytanie... Wszystkie dokumenty moge wyslac im pocztą prawda?

Ostatnia edycja:
oliwiabb napisał:
Czy mozecie mi powiedziec skąd wzieliscie numer konta do wplaty za egzamin na radcowską? ( edit: juz znalazlam na stronie Ministerstwa)

I uwaga bardzo głupie pytanie... Wszystkie dokumenty moge wyslac im pocztą prawda?

Możesz! Pamiętaj ze jesli wysyłasz odpis dyplomu to podpisz go. Taka drobnostka ale ja odpisów nigdy nie podpisywałem no i musiałem dosyłać skan 😂

rayof_light napisał:
Możesz! Pamiętaj ze jesli wysyłasz odpis dyplomu to podpisz go. Taka drobnostka ale ja odpisów nigdy nie podpisywałem no i musiałem dosyłać skan 😂

Dzięki, nie wpadłabym na to, że muszą być podpisane :D

Z praktyki tylko wiem, że każda kopia dokumentu składana w jakimkolwiek postępowaniu konkursowym musi być opatrzona datą i podpisem 😊 może kiedyś się przyda taka wiedza 😉

tax advisor napisał:
czy ktoś się orientuje, jak szybko testy CH Becka bywają uaktualnione do obowiązującego stanu prawnego?

w międzyczasie dostałem odpowiedź z Becka:

"Szanowny Panie,

dziękuję za zgłoszenie. Informuję, iż testy zostaną zaktualizowane w ciągu najbliższych 14 dni. Proszę zatem o cierpliwość. Nasza Redakcja dokłada wszelkich starań aby aktualizacja pojawiła się jak najszybciej.

W przypadku dodatkowych pytań zachęcam do ponownego kontaktu."

Pytanie do osób uczących się od lipca. Ile macie rozwiązanych już pytań na ars w trybie pełnym?
W sumie inni tez mogą napisać ile maja 🤣

Ja wyzerowałam liczniki i lece od nowa z powtorką 😄

Ja mam jakieś 9k pytań przerobionych ale nie jest to dla mnie żaden wyznacznik. Rownolegle robię testy ze Stepaniuka. Dziennie też nie mam żadnego minimum na zrobienie pytań. Najważniejsze to się nie spinać i głowa do góry ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót