Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A tak w ogóle to nie macie co dramatyzować jeśli chodzi o egzamin wstępny. Kolokwia na aplikacji to dopiero jest wyczyn :cool::x:o

Nikt nie dramatyzuje. Poza tym na pewno świetnie sobie damy radę 😊 . jeśli chodzi o weekend to ja odpoczęłam i bardzo się cieszę. Wkrótce wybory i znowu masę czasu będę musiała poświęcić jako urzędnik wyborczy, dlatego mam nową rozkminę, czy zrezygnować i czas poświęcić na naukę, czy jednak szkoda mi porzucić dodatkowego zajęcia na wypadek gdby egzam nie wyszedł...

Jeśli chodzi o karne to ja notatki robiłam, tak jak z całej reszty, taki mam system nauki niestety 😳

KarolinaGromek napisał:
Nikt nie dramatyzuje. Poza tym na pewno świetnie sobie damy radę 😊 . jeśli chodzi o weekend to ja odpoczęłam i bardzo się cieszę. Wkrótce wybory i znowu masę czasu będę musiała poświęcić jako urzędnik wyborczy, dlatego mam nową rozkminę, czy zrezygnować i czas poświęcić na naukę, czy jednak szkoda mi porzucić dodatkowego zajęcia na wypadek gdby egzam nie wyszedł...
a ile czasu musisz poświęcić na prace, ze myślisz o jej porzuceniu ?

Sporo. Narada, na którą trzeba dojechać do innego miasta. Później dyżury. Przeprowadzenie naboru do okw. Przygotowanie szkolenia, później jego przeprowadzenie. Akurat caly wrzesień na pełnych obrotach. Poza tym strasznie stresująca robota. Współpraca z samorządami nie jest łatwa 😄 a jak jeszcze w pracy mi wypadnie nadmiar roboty to sie zakopie chyba 😝 nie no już nie marudzę jakoś spróbuję ogarnąć 😉
Pawmar123 napisał:
a ile czasu musisz poświęcić na prace, ze myślisz o jej porzuceniu ?

Zaczynam od jutra powtórki (przez robienie testów) wszystkich kodeksów. Już czuje tę frustracje spowodowaną tym, ze tyle rzeczy wypadło mi z głowy mimo, że starałem się ich wykuć :(

A dzisiaj na spokojnie - prawo wekslowe 😂 Nie wiem tylko czy przerabiać całość 😅

Ja zaczęłam od kc ale robię od nowa ars i Stepaniuka bo wciąż czuję niedosyt 😉😉😄😄 ray a z tych małych co udało Ci się już przerobić i co z doświadczenia polecasz przerobić jako pierwsze? Wiem że samorząd i wekslowe a coś jeszcze poza tym?

KarolinaGromek napisał:
Ja zaczęłam od kc ale robię od nowa ars i Stepaniuka bo wciąż czuję niedosyt 😉😉😄😄 ray a z tych małych co udało Ci się już przerobić i co z doświadczenia polecasz przerobić jako pierwsze? Wiem że samorząd i wekslowe a coś jeszcze poza tym?

Zacznij może od adwokatury i radców (ja od tego zacząłem, według mnie przyjemnie się czyta i duzo rzeczy jest analogicznych). Pózniej już wybieram ustawy z których co roku pojawia się jakieś pytanie, następnie te z których pojawiały się co prawda pytania ale np w którymś z roku nie było żadnego pytania. Przerobiłem samorządy, wojewodę, hipotekę, zastaw rejestrowy, krs, prawo przedsiębiorców, RPO (ulubiona ustawa 😂), spółdzielnie (fuj), stowarzyszenia, własność lokali, konkurencje i konsumentow (okropne) i jeszcze kilka innych. Te ustawy przerabia się dosyć szybko, max 2 dni z testami. Większość szybko wchodzi do głowy ;)

Radców i adwokature mam juz za sobą. Po podwórkach chyba ten samorząd dokończę😊

Pegaz Z napisał:
Czy tylko ja jestem zażenowany jak wychodzą mi testy z KK? :mad: Chyba trzeba będzie zrobić z tego notatki :wow: bo inaczej nie potrafię tego wbić.

Jak idzie nauka podczas długiego weekendu tak w ogóle? :cool:

ja też mam problem z karnym - mimo piąteczek z karnego na studiach + specjalizacji karnej, dramat ! i na karnym poległam w zeszłym roku właśnie :brawo: coś jest z tym KK...

u mnie dramat, zwolnione obroty, już się nawet chciałam poddać, ale rok temu zaczęłam naukę we wrześniu i to nawet nie na początku, więc jest dobrze...

btw. robicie testy ze Stepaniuka? czy ktoś z was leci na testach z zeszłego roku? ja przyznam szczerze, że bardzo pilnuję przepisów, które się zmienily, no ale jakoś tak szkoda mi było kupować nowe testy... ale nie wiem, czy to nie jest za bardzo ryzykowne

Pegaz Z napisał:
Czy tylko ja jestem zażenowany jak wychodzą mi testy z KK? :mad: Chyba trzeba będzie zrobić z tego notatki :wow: bo inaczej nie potrafię tego wbić.

Jak idzie nauka podczas długiego weekendu tak w ogóle?

ja też mam problem z karnym - mimo piąteczek z karnego na studiach + specjalizacji karnej... no i na karnym poległam w zeszłym roku, coś jest z tym KK...

u mnie dramat, zwolnione obroty, już się nawet chciałam poddać, ale rok temu zaczęłam naukę we wrześniu i to nawet nie na początku, więc jest dobrze...

btw. robicie testy ze Stepaniuka? czy ktoś z was leci na testach z zeszłego roku? ja przyznam szczerze, że bardzo pilnuję przepisów, które się zmienily, no ale jakoś tak szkoda mi było kupować nowe testy... ale nie wiem, czy to nie jest za bardzo ryzykowne

juliette95 napisał:
ja też mam problem z karnym - mimo piąteczek z karnego na studiach + specjalizacji karnej... no i na karnym poległam w zeszłym roku, coś jest z tym KK...

Ja robię Stepaniuka (według mnie poziom bardziej zbliżony do pytań jakie pojawiają się na egzaminie) i ArsLege (drażni mnie już bo jest mnóstwo mało istotnych pytań i skrajności - albo banalne albo podchwytliwe)

juliette95 napisał:

To ja również, na studiach z karnym nie było problemów. Teraz zdecydowanie lepiej idzie KPK.

Nie ma co się poddawać, dokumenty poszły, kasa wpłacona- nie można odpuszczać! :D

Ja robię Stepaniuka i Ars Lege jednocześnie, ale tylko przy kodeksach i większych ustawach. Z tych małych, ograniczam się do Stepaniuka, bo Ars Lege to za dużo szczegółów, a czas wolę poświęcić na powtórkę najważniejszych ustaw, a nie robić od dechy do dechy te małe.

Jestem na etapie gdzie robię KPK, zrobię Konstytucję i KP, a później te małe na szybko, no i powtórka. Mam nadzieję, że zrobię to w jakieś 10 dni, a później już będę tylko powtarzać.

Ja rok temu miałem obronę we wrześniu, jakieś wyjazdy, często weekendy wyłączone z nauki i zabrakło tych kilku punktów. W tym roku nie ma opcji żeby nie zdobyć progu! :D

Ile w ciągu dnia poświęcacie czasu na naukę? Dużo tego wam wychodzi? ;-)

Ostatnia edycja:
KarolinaGromek napisał:
Sporo. Narada, na którą trzeba dojechać do innego miasta. Później dyżury. Przeprowadzenie naboru do okw. Przygotowanie szkolenia, później jego przeprowadzenie. Akurat caly wrzesień na pełnych obrotach. Poza tym strasznie stresująca robota. Współpraca z samorządami nie jest łatwa 😄 a jak jeszcze w pracy mi wypadnie nadmiar roboty to sie zakopie chyba 😝 nie no już nie marudzę jakoś spróbuję ogarnąć 😉

Trochę przesadzasz, bo zdecydowaną większość tych czynności wykonasz po egzaminie wstępnym, a wiem to jako były urzędnik wyborczy.

Ja to prawie nic nie robiłam :/ a do przerobienia mam jeszcze polowe kpc, kpk i kpw i małe ustaway. Chce skończyć w 2 tyg a później powtarzac. Tylko ze np ksh robiłam na poczatku całej nauki i muszę wiele rzeczy powtórzyć. Ogólnie te postępowania są dla mnie łatwe. Najgorzej właśnie idzie mi zapamiętanie szczegółów z kc ksh i konstytucji. W karnym pracowałam jako asystent przez dwa lata wiec z tym nie mam większego problemu.

Jakich małych ustaw uczycie się bardziej szczegółowo a które odpuszczacie?

No coś Ty 😄 narada już w tym tygodniu. Dyżury obowiązują raz lub dwa razy w tygodniu akurat przez wrzesień. Kompletowanie okw również do końca września. Od ubiegłych wyborów mamy nowy twór samozgloszeń, nie wiem czy miałeś okazję z tym pracować, ale ogarnąć je przy napływie to istna masakra. Jedynie mogłabym przerzucić na początek pazdziernika szkolenie okw, ale przygotować też się trzeba.
..Daniel.. napisał:
Trochę przesadzasz, bo zdecydowaną większość tych czynności wykonasz po egzaminie wstępnym, a wiem to jako były urzędnik wyborczy.

oliwiabb napisał:
Ja to prawie nic nie robiłam :/ a do przerobienia mam jeszcze polowe kpc, kpk i kpw i małe ustaway. Chce skończyć w 2 tyg a później powtarzac. Tylko ze np ksh robiłam na poczatku całej nauki i muszę wiele rzeczy powtórzyć. Ogólnie te postępowania są dla mnie łatwe. Najgorzej właśnie idzie mi zapamiętanie szczegółów z kc ksh i konstytucji. W karnym pracowałam jako asystent przez dwa lata wiec z tym nie mam większego problemu.

Jakich małych ustaw uczycie się bardziej szczegółowo a które odpuszczacie?

Ja na pewno nie zamierzam robić upadłościowego, ewentualnie jakoś przelecę tylko po pytaniach + z Heliosz przeczytam 10 stron na ten temat. A ta reszta, to tam gdzie jest nacisk zwłaszcza na 2-3 pytania, to chcę zrobić, oczywiście liczę, że pozostałe też mi się uda ogarnąć. Zawsze to powpadają te punkty, często np. w Stepaniuku i Heliosz do konkretnej ustawy jest max. 10 stron testów czy informacji, więc to szybko idzie. :)

Też najbardziej boję się powtórek, zwłaszcza admina, którego nie cierpię i rok temu bardzo dużo punktów straciłem niestety na nim. W tym roku od niego zacząłem naukę, więc i powtórkę muszę zacząć intensywnie od admina, żeby podołać.

KarolinaGromek napisał:
No coś Ty 😄 narada już w tym tygodniu. Dyżury obowiązują raz lub dwa razy w tygodniu akurat przez wrzesień. Kompletowanie okw również do końca września. Od ubiegłych wyborów mamy nowy twór samozgloszeń, nie wiem czy miałeś okazję z tym pracować, ale ogarnąć je przy napływie to istna masakra. Jedynie mogłabym przerzucić na początek pazdziernika szkolenie okw, ale przygotować też się trzeba.

Nie miałem, bo byłem urzędnikiem wyborczym przed zmianami wprowadzonymi przez PiS, a po zmianach niestarałem się o tą funkcie. Z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej pracy jest przed wyborami. Wydaje mi się, że jeśli nie możesz tej funkcji pogodzić z nauką, to chyba lepiej zrezygnować? W mojej ocenie aplikacja jest o wiele ważniejsza.

Czy dostaliscie juz informację listownie o egzaminie? Czy jeszcze za wcześnie i spodziewać się raczej na dwa tygodnie przed egzaminiem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót