Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hubabuba93 napisał:
Oczywiście, ze będą obowiązywać. Stan prawny jest na dzień egzaminu. A ludzi którzy sugerują, ze mogą być pytania o stary stan prawny lekko mówiąc nie słuchaj, bo w internecie jest dużo znawców od wszystkiego.

Hubabuba93, a kto pisał, że będą pytać o stan prawny ze starych przepisów :D:D. Zagwozdką było czy padną w ogóle pytania o znowelizowane przepisy. Słuchajcie, niektórzy mogą nadal pytać czy padną pytania z nowelizacji itd, bo nie wszyscy śledzą forum na bieżąco, a trudno wymagać żeby ktoś przewijał forum, gdy czasu jest coraz mniej. Także, trzeba będzie nie raz być może odpowiedzieć na to samo pytanie, w końcu jesteśmy pomocnymi ludźmi i obcy jest nam stereotyp egoistycznego studenta prawa :):tuptup:

rayof_light napisał:
Trzeba do wszystkiego podjeść ze zdrowym rozsądkiem. Tych nowelizacji w kpc czy ksh i innych nie było szczególnie duzo (te które nas obowiązują). Myśle,, że koszty sądowe to wypada się nauczyć w wersji po nowelizacji, bo po co wkuwać coś, co nie jest już aktualne a według mnie pytanie o opłatę podstawową czy stosunkową może jak najbardziej się pojawić.

Ja też tak sądzę, dzięki :)

W Extranecie ORA Warszawa pojawiła się informacja, że złożone dokumenty są kompletne :D

ArcticBunny19 napisał:
W Extranecie ORA Warszawa pojawiła się informacja, że złożone dokumenty są kompletne :D

To ja mam już taki status jakieś dobre dwa tygodnie, ale listu jak nie było tak nie ma :( Chyba na początku przyszłego tygodnia zadzwonię tam i sprawdzę kiedy te listy mają nadejść. Może wszystkie razem wysyłają ;)

Zadzwoniłem do ORA Warszawa, listy zostały dopiero co wysłane, powinny być u nas w przyszłym tygodniu.

W jaki sposob uczycie się małych ustaw? Przez Heliosz? Testy? Ja robię akurat SN i zastanawiam się jak to najlepiej przyswoić. Jakoś czytanie Heliosz i dopiero rozwiązywanie testu, średnio mi chyba idzie, bo lepiej pamietam Jam rozwiąże ze dwa razy testy z danego działu.

Ale może ktoś podsunie skuteczny pomysł? 😀

Pegaz Z napisał:
Zadzwoniłem do ORA Warszawa, listy zostały dopiero co wysłane, powinny być u nas w przyszłym tygodniu.

W jaki sposob uczycie się małych ustaw? Przez Heliosz? Testy? Ja robię akurat SN i zastanawiam się jak to najlepiej przyswoić. Jakoś czytanie Heliosz i dopiero rozwiązywanie testu, średnio mi chyba idzie, bo lepiej pamietam Jam rozwiąże ze dwa razy testy z danego działu.

Ale może ktoś podsunie skuteczny pomysł? 😀
Ja czytań raz w heliosz i później robię testy :) spokojnie kucyk dasz radę :)

hubcio125 napisał:
Tak tylko wrzucę:
Art. 33[9] ust.1d ustawy o radach prawnych:
"Prawidłowość odpowiedzi ocenia się według stanu prawnego obowiązującego w dniu egzaminu wstępnego"

A ten zapis: art. 75b ust. 6 - Nie później niż 90 dni przed terminem egzaminu wstępnego, przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych, podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości oraz w Biuletynie Informacji Publicznej, o którym mowa w ustawie z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1330 i 1669), zwanym dalej "Biuletynem Informacji Publicznej", ustalony przez zespół do przygotowania pytań testowych i zatwierdzony przez Ministra Sprawiedliwości wykaz tytułów aktów prawnych, według stanu prawnego obowiązującego w dniu ogłoszenia, z których wybrane stanowią podstawę opracowania pytań testowych na egzamin wstępny.

ArDzej napisał:
A ten zapis: art. 75b ust. 6 - Nie później niż 90 dni przed terminem egzaminu wstępnego, przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych, podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości oraz w Biuletynie Informacji Publicznej, o którym mowa w ustawie z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1330 i 1669), zwanym dalej "Biuletynem Informacji Publicznej", ustalony przez zespół do przygotowania pytań testowych i zatwierdzony przez Ministra Sprawiedliwości wykaz tytułów aktów prawnych, według stanu prawnego obowiązującego w dniu ogłoszenia, z których wybrane stanowią podstawę opracowania pytań testowych na egzamin wstępny.

Wykaz tytułów według stanu z dnia ogłoszenia. Samych tytułów. Na samym egzaminie obowiązuje stan prawny aktualny na dzień egzaminu.

Hej,
Kochani a czy ktoś z was może napisać jakieś najważniejsze zmiany KPC ? Chociaż kilka??

rayof_light napisał:
Wykaz tytułów według stanu z dnia ogłoszenia. Samych tytułów. Na samym egzaminie obowiązuje stan prawny aktualny na dzień egzaminu.

OK, czyli podsumowując na dzień egzaminu będzie obowiązywać cześć zmian z KPC (14 dni po ogłoszeniu) i ustawa o kosztach sądowych

KPK - nie
Ustawa o radcach, adwokatura - nie
Coś jeszcze?

Sordna napisał:
Hej,
Kochani a czy ktoś z was może napisać jakieś najważniejsze zmiany KPC ? Chociaż kilka??

Terminy umorzenia zawieszonego postępowania sobie sprawdź.

Co tak cicho? Wszyscy rozumiem przy ustawach i testach? Jak nastroje? Jak idą przygotowania/powtórki? Ja powtórzyłem kodeksy i od kilku dni powtarzam te mniejsze ustawy - tzn. trzaskam testy bo drugi raz już nie mam siły ich czytać.

rayof_light napisał:
Co tak cicho? Wszyscy rozumiem przy ustawach i testach? Jak nastroje? Jak idą przygotowania/powtórki? Ja powtórzyłem kodeksy i od kilku dni powtarzam te mniejsze ustawy - tzn. trzaskam testy bo drugi raz już nie mam siły ich czytać.

U mnie leci Heliosz. Wczoraj zrobiłam sobie egzamin z 2016 r. Doliczyłam się 116 pkt, przy czym teraz nie obowiązuje nas chociażby ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii. Trochę mnie to podbudowało, więc kuję dalej :)

rayof_light napisał:

O nastrój lepiej nie pytaj.... Ja cisnę Stepaniuka, w następnym tygodniu planuje znów zrobić testy ministerialne i doczytac małe ustawy z Heliosz.

Ja też powtarzam małe ustawy. Liczę, ze od poniedziałku znów ruszę z powtórka kodeksów i ogólnie całości. Już raczej tylko na Stepaniuku się opieram, chyba ze upadłościowe czy KP oraz wekslowe to Heliosz. Nie umiem przez to przebrnąć, a z KP to wydaje się nieopłacalne. Już lepiej te małe ustawy przerabiać.

2 tygodnie i finał! Jak ogólnie samopoczucie? 😀

Mnie od upadłościowego odrzuca. Próbowałem ale no nie. Trudno, moze uda się coś ustrzelić 😂

W moim przypadku to juz taki permanentny stres, że przyzwyczaiłem się do niego. Frustrujace jest tylko to, że czegoś się uczę, powtarzam a dalej nie potrafię zapamiętać 😡

rayof_light napisał:
Mnie od upadłościowego odrzuca. Próbowałem ale no nie. Trudno, moze uda się coś ustrzelić 😂

W moim przypadku to juz taki permanentny stres, że przyzwyczaiłem się do niego. Frustrujace jest tylko to, że czegoś się uczę, powtarzam a dalej nie potrafię zapamiętać 😡

Mam to samo, łapię się na tak bzdurnych błędach, że aż wstyd. U mnie poza stresem jakieś ogóle osłabienie organizmu, cały czas bym spała:(

agnieszkas01 napisał:
Mam to samo, łapię się na tak bzdurnych błędach, że aż wstyd. U mnie poza stresem jakieś ogóle osłabienie organizmu, cały czas bym spała:(

Mam to samo, ciagle chce mi się spać 😀 ale w sumie nie dziwne, jak tyle spędzamy czasu nad książkami. Miesza się, przy końcu będzie pewnie jeszcze gorzej, bo powtarzamy i robimy te testy ciagle. Musi być dobrze. Spinamy sie i damy radę 😀

Pegaz Z napisał:
Mam to samo, ciagle chce mi się spać 😀 ale w sumie nie dziwne, jak tyle spędzamy czasu nad książkami. Miesza się, przy końcu będzie pewnie jeszcze gorzej, bo powtarzamy i robimy te testy ciagle. Musi być dobrze. Spinamy sie i damy radę 😀

Czekam aż te dwa tygodnie miną, chciałabym już mieć to z głowy:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót