Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
oliwiabb napisał:
To prawda. Ja mimo ze nie ruszylam kp to na probnym z ars lege odpowiedzialam chyba na wszystko dobrze. Ale glownie przygotowuje sie do egzmianu na kssip wiec jednak musze ruszyc kp. Poza tym jeśli będzie pytanie o terminy to ciężko bez przeczytania ustawy odpowiedzieć.
W przypadku terminów to fakt ale na ars pokazują ze w większości są pytania ze stosunku pracy wiec w ostateczności jak starczy mi czasu to przeczytam ten dział ze dwa razy :)

Ali155 napisał:
Ja tak z innej beczki. Jakie macie sposoby na utrzymanie koncentracji? Stosujecie jakieś suplementy diety? Ja zwykle zaczynam naukę o 17 po 8h w pracy i już koło 20-21 zauważam spadek formy 😃
Ps ma ktoś może jakieś własne notatki z ksh które by sprzedał lub się podzielił? Mój mózg ewidentnie jest antyspółkowy hahaha

Polecam Heliosz.

KarolinaGromek napisał:
Polecam Heliosz.

Heliosz przeczytana już 2 razy cała, do tego 2 razy przesłuchana audioustawa i 4 razy przeczytana zwykła a i tak na testach średni wynik z ksh to max 60 % poprawnych :(

Ali155 napisał:
Heliosz przeczytana już 2 razy cała, do tego 2 razy przesłuchana audioustawa i 4 razy przeczytana zwykła a i tak na testach średni wynik z ksh to max 60 % poprawnych :(

to chyba po prostu trzeba wbic do glowy kodeks i tyle. Ja sie dlugo uczylam ksh a i tak nie ogarnelam wszystkiego. Z tego co widze to najwazniejsza jest spolka zoo bo z niej zawsze jest sporo pytan. Dla mnie akcyjna jest nie do ogarnięcia, za duzo szczegolów więc tylko ogolnych rzeczy się uczę.

Ja z KSH na ars mam wyniki w granicach 80% ale pytanka są bardzo szczegółowe i czasami pytają o jakies nieistotne szczegóły gdzie wiaodmo, że nie zapytają o to na egzaminie. Dlatego polecam ksh przerabiać z Stepaniukiem bo tam pytania są trudnością zbliżone do tych egzaminacyjnych.

Zaczęłam od heliosz, później ustawa czytana łącznie z rozwiązywaniem testów. Ja mam wrażenie że najwiecej pytań jest właśnie z akcyjnej, ale może się mylę.

KarolinaGromek napisał:
Zaczęłam od heliosz, później ustawa czytana łącznie z rozwiązywaniem testów. Ja mam wrażenie że najwiecej pytań jest właśnie z akcyjnej, ale może się mylę.

Tak najwiecej zarówno pytań w testach jak i w statystykach z egzaminów jest z akcyjnej

Help! Czy ktoś rejestrował się już w systemie EWNAR? W formularzu rejestracyjnym należy wybrać odpowiednią OIRP, we wstążce widnieje jedynie OIRP w Warszawie. Czy tylko ja mam takie ograniczenie? Jeżeli zaznaczę Warszawę do rejestracji to czy później można to zmienić? Jestem z rejonu Krakowa i ta izba mnie interesuje. :rolleyes:

Jakie zagadnienia przerabiacie z karnego skarbowego? I czy w ogole przerabiacie? 😂😂

Dowodem uiszczenia oplaty moze byc potwierdzenie transakcji przelewu? Skladaliscie zyciorys w formie opisowej czy CV?

chomik7 napisał:
Help! Czy ktoś rejestrował się już w systemie EWNAR? W formularzu rejestracyjnym należy wybrać odpowiednią OIRP, we wstążce widnieje jedynie OIRP w Warszawie. Czy tylko ja mam takie ograniczenie? Jeżeli zaznaczę Warszawę do rejestracji to czy później można to zmienić? Jestem z rejonu Krakowa i ta izba mnie interesuje. :rolleyes:

Mialam taka sama sytuacje kiedy chcialam rejestrowac sie z telefonu. Na kompie pojawily sie wszystkie Izby

whitesnake26 napisał:
Dowodem uiszczenia oplaty moze byc potwierdzenie transakcji przelewu? Skladaliscie zyciorys w formie opisowej czy CV?

Życiorys nie powinien być w formie CV. Opisowa forma.

Kochani chcialam Wam bardzo podziekowac za slowa otuchy ale niestety poddaje sie, za duza ilosc materiału jak na 2 miesiace + prace :( Wszystkim zdającym zycze powodzenia ! :)

Pawmar123 napisał:
Kochani chcialam Wam bardzo podziekowac za slowa otuchy ale niestety poddaje sie, za duza ilosc materiału jak na 2 miesiace + prace :( Wszystkim zdającym zycze powodzenia ! :)
Żartujesz? Pewna Pani Mecenas na swoim insta koncie przekonuje ze wystarcza miesiac. Ty masz przed sobą dwa i panikujesz? why?

Miss_S napisał:
Żartujesz? Pewna Pani Mecenas na swoim insta koncie przekonuje ze wystarcza miesiac. Ty masz przed sobą dwa i panikujesz? why?
moim zdaniem to awykonalne przez miesiac ogarnac wszystko, przez m-c moge ew. wszystko powtórzyc, po drugie jestem 8 lat po studiach wiec musze wszystkiego uczyc sie od poczatku a na to potrzebny jest czas, ktorego ja juz nie mam :( wiekszosc z Was zaczyna nauke w maju..max czerwcu...wiec gdzie ja z wiedzą do Was i konczac uczac sie po pracy o 23 padam...nie lubie poddawac sie ale w moim przypadku to sie nie uda :) milego dnia Wszystkim !

rayof_light napisał:
Życiorys nie powinien być w formie CV. Opisowa forma.

Po co kogoś wprowadzasz w błąd?
Wystarczy krótki risercz OIRP Poznań:
"życiorys – w formie opisowej lub w formie CV"
Również potwierdzenie przelewu wystarczy wydruk z konta, ważne by był napis, że wykonano.

Pawmar123 napisał:
moim zdaniem to awykonalne przez miesiac ogarnac wszystko, przez m-c moge ew. wszystko powtórzyc, po drugie jestem 8 lat po studiach wiec musze wszystkiego uczyc sie od poczatku a na to potrzebny jest czas, ktorego ja juz nie mam :( wiekszosc z Was zaczyna nauke w maju..max czerwcu...wiec gdzie ja z wiedzą do Was i konczac uczac sie po pracy o 23 padam...nie lubie poddawac sie ale w moim przypadku to sie nie uda :) milego dnia Wszystkim !

nie rób tego błędu co ja - pierwszy podejście robiłem w 2014 roku - i po miesiącu poddałem się właśnie z podobnych powodów i.... teraz żałuję że jednak wtedy nie pociągnąłem tematu dalej. Lata lecą i z każdym rokiem łatwiej nie będzie się zmobilizować - z doświadczenia też wiem, ze im dłużej przeciąga się okres nauki tym tylko gorzej, bo to co nauczysz się luty-kwiecień to w sierpniu najpewniej już zapomnisz albo co gorsza zacznie się wszystko mieszać.... No i jeżeli już wydałaś kasę na egzamin to chociażby warto spróbować się jak wygląda egzamin.

marcelo80 napisał:
nie rób tego błędu co ja - pierwszy podejście robiłem w 2014 roku - i po miesiącu poddałem się właśnie z podobnych powodów i.... teraz żałuję że jednak wtedy nie pociągnąłem tematu dalej. Lata lecą i z każdym rokiem łatwiej nie będzie się zmobilizować - z doświadczenia też wiem, ze im dłużej przeciąga się okres nauki tym tylko gorzej, bo to co nauczysz się luty-kwiecień to w sierpniu najpewniej już zapomnisz albo co gorsza zacznie się wszystko mieszać.... No i jeżeli już wydałaś kasę na egzamin to chociażby warto spróbować się jak wygląda egzamin.
:)masz racje! tylko wiem, ze nie podolam, znam swoje mozliwosci i
i nie ogarne tego w dwa miesiace :( wiecej nie bede probowac wlasnie z tego powodu o ktorym pisales, lata lecą .... nie zaplacilam jeszcze a egz wiem jak wyglada bo juz probowałam to zdac, tylko poszlam z marszu bez nauki ;)

whitesnake26 napisał:

Możesz dać potwierdzenie wykonanego przelewu jako wydruk ze swojego bankowego konta internetowego.

Życiorys to życiorys, CV to CV.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót