Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012 - część II

• Autor wątku Autor wątku calliope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Drodzy aplikanci, prawnicy:)

Mam parę pytań na które nie mogę/nie chce mi się znaleźć odpowiedzi. ( mam chwilowe obrzydzenie do sięgania do aktów prawnych :) )
Czy mógłby ktoś mi podać podstawę prawną, jaką mam podać we wniosku do krk?
Do kiedy muszę znaleźć patona zakładając, że nie chcę skorzystać z opcji wyznaczenia przez dziekana?
Ile trzeba czekać na uchwałę o wyniku z egz?
Czy do wniosku o wpis na listę aplikantów muszę jeszcze raz załączyć dyplom ukończenia studiów prawniczych?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

:) konkluzja
conajmniej 2-3 miesiace nauki takiej po 4h dziennie
na koniec testy testy i jeszcze raz testy

czy ktoś wie do kiedy można złożyć wniosek w warszawie żeby zobaczyć test i go przeliczyć....

Witam.
Czy ktoś może wie do kiedy można w Warszawie składać wniosek o wpis na listę aplikantów adwokackich? Wiem, że posiedzenie ORA w tej sprawie ma się odbyć 24 października, ale zapewne termin składania wniosków upływa wcześniej. Pytam, bo odbierając dyplom będę musiał oddać legitymacje studencką, a jeszcze przez najbliższy tydzień chciałbym mieć możliwość korzystania z jej dobrodziejstw ;-) W ubiegłym roku na stronie ORA podano dla odmiany datę do której można składać wnioski, a nie było mowy o dacie posiedzenia, więc nie mam punktu odniesienia. Jeżeli ktoś już się orientował, to z góry dzięki za odpowiedź.

Myślę że będzie podana ta informacja w uchwale na którą z niecierpliwością czekam :D

Btw. ktoś już ją dostał?

Moim zdaniem do podważenia jest pytanie nr 88:

"Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami, państwowa osoba prawna:
A. może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa,
B. nie może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości, nawet na rzecz Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego,
C. może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości na rzecz jednostki samorządu terytorialnego."

zgodnie z kluczem odpowiedzi poprawna była odpowiedź A. Natomiast zgodnie z ustawą poprawne są dwie odpowiedzi A oraz C ponieważ: art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2010 r. Nr 102, poz. 651, z poźn. zm.) stanowi : Państwowa lub samorządowa osoba prawna może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości odpowiednio na rzecz Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego.

W związku z tym uważam, że dwie odpowiedzi w tym pytaniu były poprawne ponieważ jeżeli ktoś odpowiedział C to jest to zgodne z obowiązującym stanem prawnym i może wnosić odwołanie o uznanie jego odpowiedzi za również właściwa. Zresztą jak dla mnie powinni cale to pytanie unieważnić i z automatu każdemu podnieść oczko do góry, przecież test miał być jednokrotnego wyboru ...

Ostatnia edycja:
Państwowa osoba prawna może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa.
Natomiast:
Samorządowa osoba prawna może zrzec się własności lub użytkowania wieczystego nieruchomości na rzecz jednostki samorządu terytorialnego.

Strasznie wkurzające, co? - nie zdać 1 czy 2 punktami przy takim zapieprzu i obszerności materiału... Będę szukać czegokolwiek, czego można się doczepić.

heh test był prosty naprawdę jak ktoś miał średnią powyżej 4.0 i uczył się 2-3 miesiące to nie mógł mieć poniżej 100.

Średnią? A co to ma wspólnego?

PS. Jak ktoś miał wolne i mógł się uczyć cały dzień, to 3 tygi i NIE mógł nie zdać.

Zresztą, czy uczymy się od zera?

Witam. Czy wie ktoś do kiedy należy składac wniosek o wpis na listę aplikantów w ORA Lublin? czy do kogos dotarła już uchwała?

zan77 napisał:
Witam. Czy wie ktoś do kiedy należy składac wniosek o wpis na listę aplikantów w ORA Lublin? czy do kogos dotarła już uchwała?

Ja również czekam niecierpliwie na decyzję z Lubelskiej ORA. Chyba jeszcze nikt nie dostał.

P.V.Maro napisał:
Średnią? A co to ma wspólnego?

PS. Jak ktoś miał wolne i mógł się uczyć cały dzień, to 3 tygi i NIE mógł nie zdać.

Zresztą, czy uczymy się od zera?

Bo masz wtedy domniemanie, że ktoś się uczył na studiach. Tylko 2 osoby na ~40 ( z rożnych uczelni głownie warszawskich), która miały średnią poniżej 4.0 nie dostały się na aplikację w tym roku.

Oczywiście z tych które znam.

Ostatnia edycja:
Może próba była za mała? Dość szczegółowe wnioski wysnułeś. Moim zdaniem, zbyt daleko idące. Wierzę, że kto zdeterminowany mógł nawet od zera przygotować się w 3 tygodnie. Wystarczyło przerobienie kodeksów i konsty, a resztę można było spoko nastrzelać. Tak mi się zdaje.

Niem czy tu moge si e zapytać?
Do tych co si edostali ORA Lublin- jaki jest teraz kolejny etap? coś zgłaszam czy jak? czekam na uchwałe ORA? ma ktoś jakieś info na ten temat? mam tam dzwonic do nich?
pozdrawiam

jasio87 napisał:
Niem czy tu moge si e zapytać?
Do tych co si edostali ORA Lublin- jaki jest teraz kolejny etap? coś zgłaszam czy jak? czekam na uchwałe ORA? ma ktoś jakieś info na ten temat? mam tam dzwonic do nich?
pozdrawiam

teraz czekamy na listonosza a potem wniosek + wszystkie dokumenty

Powrót