Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wiem, że takie pytania to do Min.Spr. ale jak myślicie - jest sens przygotowywać się z części szczególnych ? KK, KKS, K.Wykr ?

były kiedykolwiek pytania z cz. szczeg ?

pozdrawiam

Cytując samą siebie (zawsze prawie o tym marzyłam ;) ) :

Przepis prawny:
To tak, z własnych obserwacji:
1. k.k. > pytania tylko z cz. ogólnej
2. k.k.s. > pytania tylko z cz. ogólnej
3. k.w. > pytania tylko z cz. ogólnej
4. k.p.c. > pytania prawie wyłącznie do art. 424(12)
5. k.p.k. > pytania bez cz. międzynarodowej i kosztów
6. k.s.h. > w zasadzie można sobie odpuścić łączenie się i przekształcanie spółek

Tyle na razie sama odkryłam, ale jak mówisz adiku86... Takie pytania tylko do MS.

haha, jestem ufnym człowiekiem i pójdę za Twoim przykładem, jak zaważy to o moim być albo nie być w Palestrze i stanie na "nie być" to będę miał do Ciebie pretensje. Pozdrawiam

Niniejszym zastrzegam, że nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek udostępnione przeze mnie informacje. Mają one charakter czysto poglądowy i ocenny i jako takie, stanowią jedynie wyraz moich domniemań niepopartych żadną wiedzą w zakresie planowanych pytań testowych na Egzaminie wstępnym na aplikacje adwokacką i radcowską w 2012 r. Korzystanie z w/w informacji odbywa się na odpowiedzialność kandydatów, bowiem pełny zakres wiedzy wymaganej na egzaminie został opublikowanie na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości i jako jedyny słuszny wykaz, powinien być podstawą przyswajania wiedzy.

Cheers ;) :D

jeśli to Was pocieszy, ja LEŃ I RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ, odrzuciłem część szczególną z ustaw karnych. :] Myślę, że trzeba być konkretnym komisyjnym chamem, żeby dać ludziom coś, czego nawet adwokaci nie nauczą się na pamięć.

adik86, jak można mieć do kogoś pretensję, że się samemu wszystkiego nie nauczyło he he. Choćby nawet były 2 pyt z części szczególnej np. kpk (choć bardzo w to wątpię) to i tak ma się aż 33,3 % szansy że się dobrze trafi, zaznaczy ;-)

wolterka napisał:
adik86, jak można mieć do kogoś pretensję, że się samemu wszystkiego nie nauczyło he he. Choćby nawet były 2 pyt z części szczególnej np. kpk (choć bardzo w to wątpię) to i tak ma się aż 33,3 % szansy że się dobrze trafi, zaznaczy ;-)

Część szczególna kpk? ;]

Ha ha tak faktycznie kk rozpędziłam się, ale to pewnie dlatego że czytam aktualnie ,,moje ulubione" kpk ;-)

hehe, przeczytałem Twój post i właśnie się zastanawiałem gdzie jest część szczególna w kpk :D - myślałem, że coś znowu przeoczyłem

A jakie testy rozwiązujecie do egazminu tzn. jakie ksiazki albo tesy on-line

W pracy Stepaniuk-pdf i ArsLege. Mam tez Sprawnika,ale brakuje mi tam opcji jaka jest w AL by zrobic test z zakresu węższego niz cała ustawa.

A czy ktoś korzysta z "Aplikacja od ogółu do szczegółu"? Zastanawiam się nad materiałami do powtórek, bo testy testami, ale czasem zmęczenie materiału daje o sobie znać i człowiek chce do ręki chwycić coś pisanego bardziej prozą ;) Jeśli więc ktoś korzysta, niech da znać, jak z dokładnością tego opracowania jeśli chodzi o takie ustawy jak kc czy kpc :)

kalafiorro napisał:
A czy ktoś korzysta z "Aplikacja od ogółu do szczegółu"? QUOTE]

Szczerze moge ja polecic, czytam ja po kazdej ustawie i przed samym egzaminem zamierzam. Szybko sie czyta wiec nie wiem czy to jej plus czy minus i naprawde ma bardzo duzo szczegołów. To sa moje spostrzezenia na podstawie KC, KPC i Hipoteki. Napewno z tego zrobie ubezpieczenie i UE ...

Ostatnio szukalem testow on-line i znalazlem strone zostanaplikantem.pl
Niby nic wiecej niz inne testy ale mozna tam rozwiazywac testy z lat ubieglych jak na pravniku ale ze stanem prawnym na dzien egazminu. Zaje opcja :)

Chcę złożyć papiery do Opola i Wrocławia ... Proszę o pomoc, czy jest taka opcja ?

maestrod napisał:
Chcę złożyć papiery do Opola i Wrocławia ... Proszę o pomoc, czy jest taka opcja ?

To pytanie już było. Egzaminy wszędzie są w jednym czasie (29 września, godzina 11:00), więc na pewno zdawać możesz tylko w jednym miejscu. Z kolei przeniesienie do innej izby jest długotrwałe i może skutkować opóźnieniem rozpoczęcia aplikacji o rok (obie izby muszą wydać odpowiednie uchwały w odpowiedniej kolejności i musisz znaleźć patrona - możesz nie zdążyć w 3 miesiące).

Przeszkód formalnych nie dostrzegam, ale:
1. koszt każdego egzaminu w tym roku to 750 zł (składasz oryginał polecenia przelewu),
2. jeśli jednego nie opłacisz (np. wydrukowanie dowodu z internetu), Ministerstwo Sprawiedliwości może Cię ścignąć - mają ewidencję osób podchodzących - będą mieli dwa razy Twoją osobę i tylko jedną osobę z wpłatą - konsekwencje chyba znasz, znając kc, kpc i prawo o adwokaturze,
3. i tak podejdziesz tylko do jednego z nich.

Zatem formalnie możesz (opłacając podwójnie), praktycznie. Po co?

korzystam z książki od ogółu do szczegółu, ale to tylko w ramach powtórki tego co wyczytałem z kodeksu. Sama książka, jest wg. mnie nie wystarczającym materiałem do nauki. Jeśli chodzi o poboczne ustawki to myślę, że jest OK. A nie korzysta nikt z 3 tomowego testu lexis nexis? Szczerze powiedziawszy ja sam zastanawiam się, czy nie lepszym zakupem byłby BECK.

Ja korzystam ze Stepaniuka i z lexis nexis. Po tym co do tej pory zrobilam to stwierdzam ze ten pierwszy jest bardziej szczegolowy, ale za to w lexis nexis jest troche pytan konstruowanych tak jak na egzaminie czyli nie zywcem z kodeksu ( ale nie wiem czy testy te sa warte tych 300 zl...)

Co do ksiazki "Aplikacja od ogolu..." to do powtorek imo dobra. Jednak nie jest zbyt dokladnie napisana, czesto pominiete sa zwroty typu "tylko". Czasami tez autorka poprzestaje na wymienieniu tylki kilku przeslanek albo podaje je malo precyzyjnie. Jednak jak ktos uczy sie z ustaw to wychwyci to :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót