Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ASzopa napisał:
A ja mam ocenę bogów czyli 99 pkt i nie wiem czy się smiać czy płakać...

Najpierw zadzwoń do ORA celem ustalenia spotkania i sprawdzenia testu. Policz sobie pkt bo może się pomylili.

Jak faktycznie masz 99 to szukasz w tych 51 pytaniach takiego, które możesz podważyć. Lexpolonica lub Legalis i lecisz po komentarzach innej opcji nie masz. Lepiej poświęcić 2 tygodnie na doszukanie się błędu w teście niż czekać kolejny rok. Zwracaj uwagę na błędy w pytaniach, wszelkie niejasności itp a nie na same odpowiedzi.

Witam , tez mam 99 pkt :( .To najgorszy wynik , bo niby blisko , a jednak bardzo daleko .Przegladalam pytania i niestety chyba przyjdzie nam podejsc za rok .Gratuluje tym co zdali .

Wniosek o wpis składa się po otrzymaniu uchwały ORA - dostaniesz pocztą uchwałę z pouczeniem. Do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie o niekaralności (ważne jest miesiąc).

Może znajdziecie ze 2 pytania z błędami

matikb87 napisał:
Najpierw zadzwoń do ORA celem ustalenia spotkania i sprawdzenia testu. Policz sobie pkt bo może się pomylili.

Jak faktycznie masz 99 to szukasz w tych 51 pytaniach takiego, które możesz podważyć. Lexpolonica lub Legalis i lecisz po komentarzach innej opcji nie masz. Lepiej poświęcić 2 tygodnie na doszukanie się błędu w teście niż czekać kolejny rok. Zwracaj uwagę na błędy w pytaniach, wszelkie niejasności itp a nie na same odpowiedzi.

Dzięki. Już dzwoniłam do ORA. Muszę złożyć wniosek do piątku i wtedy w pon dadzą mi kserokopię karty odpowiedzi. Zobaczymy. Tyle jeszcze mogę zrobić tzn. sprawdzić czy ktoś się nie pomylił, a potem pomyślę nad odwołaniem, ale jeśli nie będzie się na czym zaczepić to nie robię z siebie wariata tylko spróbuję za rok.
W każdym razie dziękuję :)

Jeden pkt to nie jest dużo, warto szukać i próbować.

Znam 2 osoby, którym się udało.

Lepiej poszukać bo nigdy nie wiadomo jaki test będzie za rok.

Witam , niestety w moim przypadku szanowna komisja poprawnie przeliczyla pkt :( , choc liczylam na ich blad :( . Jezeli ktos wpadnie na jakikolwiek pomysl , ktore pytanie jest wadliwe , bardzo prosze o informacje .

matikb87 napisał:
Wniosek o wpis składa się po otrzymaniu uchwały ORA - dostaniesz pocztą uchwałę z pouczeniem. Do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie o niekaralności (ważne jest miesiąc).

Może znajdziecie ze 2 pytania z błędami

Rozumiem, ale na stronie ORA napisali, że wnioski o wpis na listę aplikantów będą rozpatrywane na posiedzeniu 24 października. To nie wiem czy czekać na uchwałę czy wysyłać dokumenty na własną rękę. Coś nie gra.

jak dla mnie poniższe pytanie jest niejasno sformuowane:

101. Zgodnie z Kodeksem pracy, jeżeli zachodziła konieczność zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy i pracodawca w tym celu zatrudnił innego pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności, okres wypowiedzenia tej umowy wynosi:
A. 3 dni robocze,
B. 7 dni roboczych,
C. 14 dni roboczych.

edit: który wątek dotyczący błędów w końcu jest aktualny???

Oczywiscie ja rowniez jestem za , ale co dalej ? Slyszalam , ze to walka z wiatrakami i tylko przedluzamy swoje nadzieje :( . Osobiscie nikogo nie znam komu by sie udalo , ale pocieszyla mnie wypowiedz matikb76 , dzieki . Co dokladnie Twoi znajomi zawarli w odwolaniu ?

Sprawdzalam dokladnie pyt. 32 , niestety jest ok :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z tego co wiem to z niektórych ORA już otrzymali listy;)

K.J.Kali napisał:
Oczywiscie ja rowniez jestem za , ale co dalej ? Slyszalam , ze to walka z wiatrakami i tylko przedluzamy swoje nadzieje :( . Osobiscie nikogo nie znam komu by sie udalo , ale pocieszyla mnie wypowiedz matikb76 , dzieki . Co dokladnie Twoi znajomi zawarli w odwolaniu ?

Udało im się w 2008 roku.

Nie wiem musicie myśleć nad jakimś uzasadnieniem bo szansę macie.

W tamtym roku koleżanka z grupy ze studiów się odwoływała i niestety jej się nie udało.

Myślcie może coś wam się uda, trzeba przeanalizować każde słowo pytania

dla mnie kontrowersyjne pytania:

144. Zgodnie z ustawą o radcach prawnych, skarga do sądu administracyjnego od ostatecznej decyzji Ministra Sprawiedliwości, wydanej w wyniku odwołania od uchwały Prezydium Krajowej Rady Radców Prawnych, w sprawie zawieszenia prawa do wykonywania zawodu, służy:
A. dziekanowi rady okręgowej izby radców prawnych,
B. Prezydium Krajowej Rady Radców Prawnych,
C. Prezesowi Krajowej Rady Radców Prawnych.

139. Zgodnie z ustawą – Prawo o ustroju sądów powszechnych, organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej działalności prezesa sądu apelacyjnego jest:
A. Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego,
B. Krajowa Rada Sądownictwa,
C. kolegium sądu apelacyjnego.

112. Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, w sprawach ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego o znaczeniu powiatowym i*gminnym, decyzje wydaje:
A. marszałek województwa,
B. wojewoda,
C. wójt, burmistrz albo prezydent miasta.

Szukajcie może coś znajdziecie. Ja mam prawowstręt po nauce i nie bardzo mi się chce główkować nad tym

Ostatnią edycję dokonał moderator:
słuchajcie, rozumiem, że próbujemy podważyć pytanie, na które nie udzieliliśmy poprawnej odpowiedzi.
Jak na razie wszystkie propozycje to pytania, na które udzielilam dobrej odpowiedzi. Będę się zastanawiać jak zobaczę test i będę wiedziała co miałam źle. Na razie też mam prawowstręt :)

95. Zgodnie z Kodeksem spółek handlowych, w spółce jawnej:
A. nie można powierzyć prowadzenia spraw spółki osobom trzecim z wyłączeniem wspólników,
B. nie można powierzyć prowadzenia spraw spółki osobom trzecim z wyłączeniem wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej,
C. można powierzyć prowadzenie spraw spółki osobom trzecim z wyłączeniem wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.

Tutaj bym się przyczepił do sformułowania - w spółce jawnej

Art 37 i 38 ksh - w pyt powinno być w umowie spółki jawnej

Umowa to nie spółka:D

no dobra ale jak sobie to całe "odwołanie" wyobrażacie? ja wlaśnie średnio... choć niesamowicie mi zależy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót