Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a ja uważam że warto przerobić z komorniczej i notarialnej pytania z kodeksów sama przerabiałam w tamtym roku

Cześć! Mam pytanie, może głupie ale zaryzykuje haha co wpisaliście w ewnar jak jest rubryka zawód wykonywany ? I dodatkowe zajecie? Księgowa ? Prawnik? Opiekunka ?

• ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa,
  • ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa,
  • ustawa z dnia 8 marca 2013 r. o terminach zapłaty w transakcjach handlowych,
  • ustawa z dnia 30 listopada 2016 r. o organizacji i trybie postępowania przed Trybunałem Konstytucyjnym,
  • ustawa z dnia 15 grudnia 2016 r. o Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej,
  • ustawa z dnia 21 kwietnia 2017 r. o roszczeniach o naprawienie szkody wyrządzonej przez naruszenie prawa konkurencji,
  • ustawa z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców,
  • ustawa z dnia 6 marca 2018 r. o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorców.
wyszła mi taka lista ustaw, których nie było rok wcześniej. Wydaje mi się, że na te nowe warto zwrócić uwagę.
Coś ominęłam albo wpisałam niepotrzebnie?

Ostatnia edycja:
1. Ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczacych pracowników
2. Ustawa o zwalczaniu sporów zbiorowych
- chyba jeszcze te są nowe

Nie było pytań z tych ustaw w 2017. Nie było również pytań z SN oraz planowania i zagospodarowania przestrzennego. Natomiast te ustawy które wymienił Staś (piszę skrótowo) 1 - była w latach 2010-2014 i 2016, a 2-ga - była tylko raz, w 2016 (jedno pytanie). W sumie to możemy postawić tarota, powróżyć z fusów - rosyjska ruletka.

Został mi cywil i karne, mam nadzieję, że zdążę bo czas leci nieubłagalnie...

Ostatnia edycja:
e-azy napisał:
Nie było pytań z tych ustaw w 2017. Nie było również pytań z SN oraz planowania i zagospodarowania przestrzennego. Natomiast te ustawy które wymienił Staś (piszę skrótowo) 1 - była w latach 2010-2014 i 2016, a 2-ga - była tylko raz, w 2016 (jedno pytanie). W sumie to możemy postawić tarota, powróżyć z fusów - rosyjska ruletka.

Został mi cywil i karne, mam nadzieję, że zdążę bo czas leci nieubłagalnie...
Tylko cywil i karne? Wow!
A do tarota dorzucam przeczucie :-D Rzadko mnie myli, he he 8):D
Stąd ta lista :)

Nom :) w tym tyg. zrobiłam "zagospodarowanie", kpa mi szybko poszło. Wcześniej pisałam, że jednak do kilku ustaw nie zaglądam (właśnie z uwagi na statystyki). :) może jestem naiwna, ale też nikt nie ma interesu w tym, by większość na wstępnym odpadła. Dopiero potem, jak sądzę, zaczyna się jazda bez trzymanki:)

Hej 😉 jest z nami ktoś kto podchodzi do aplikacji w Kielcach? Wiecie czy ewnar obowiązuje na tym terytorium?:what:

Ale na tej mapce nie ma Warszawy, a Ewnar obowiązuje :)

Hej, czy jest tu ktoś kto startuje do Kielc na aplikacje radcowską? Mam parę pytań :)

Ja z kolei mam pytanie do osób które już są lub wybierają się na aplikację radcowską do Warszawy :)

cz199 napisał:
Hej, czy jest tu ktoś kto startuje do Kielc na aplikacje radcowską? Mam parę pytań :)

Cześć. Ja się wybieram na radcowską w Kielcach. Może będę potrafiła odpowiedzieć na Twoje pytanie :)

K.L.O napisał:
Ja z kolei mam pytanie do osób które już są lub wybierają się na aplikację radcowską do Warszawy :)

Ja zdaję na aplikację w Warszawie....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót