Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
medellin napisał:
Zadziwiło mnie, ile osób w trakcie egzaminu wychodziło do toalety. Bez dowodów trudno oskarżać o cokolwiek, ale hurtowe wychodzenie do WC, rozpoczęte już po kilku minutach od rozdania testów jest co najmniej podejrzane...

Mowa o teście w Warszawie.

To prawda;) u mnie tez tak bylo. Ja wylecialam na chwile do toalety i sama sie zdziwilam bo wyszlam bez zadnego czlonka
Komisji i nawet przez moment pomyslalam, ze spokojnie
Moglam miec ze soba telefon i szybko poszukac- ale ja jestem honorowa ;) jesli to prawda z tym telefonem to
Troche slabo

-Sporządzić i odwołać testament może tylko osoba mająca pełną zdolność do czynności prawnych
- Nie może być świadkiem przy sporządzaniu testamentu kto nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych
- Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu z rodzicami, rodzeństwem i zstępnymi rodzeństwa spadkodawcy, wynosi połowę spadku.

Jaka byla ppoprawna odpowiedz przy drugim pytaniu Prawo o stowarzyszeniach? Cos o egzekucji, kto ponosi odpowiedzialnosc?

medellin napisał:
Zadziwiło mnie, ile osób w trakcie egzaminu wychodziło do toalety. Bez dowodów trudno oskarżać o cokolwiek, ale hurtowe wychodzenie do WC, rozpoczęte już po kilku minutach od rozdania testów jest co najmniej podejrzane...

Mowa o teście w Warszawie.

Nieźle....a ja się zastanawiałam dlaczego taki ruch do WC ..... no cóż...skoro nie potrafią poradzić sobie z egzaminem na aplikację to raczej długo na aplikacji się nie utrzymają....

hrbtk napisał:
Jaka byla ppoprawna odpowiedz przy drugim pytaniu Prawo o stowarzyszeniach? Cos o egzekucji, kto ponosi odpowiedzialnosc?
Nie pamiętam dokładnie pytania, ale chyba chodziło o to:

gdy egzekucja z majątku stowarzyszenia zwykłego okaże się bezskuteczna,
każdy członek odpowiada za zobowiązania stowarzyszenia zwykłego bez ograniczeń całym swoim majątkiem solidarnie z pozostałymi członkami oraz ze stowarzyszeniem.

- chyba było o nadzorze nad działalnością sądów w zakresie orzekania - sprawuje SN
-naruszenie prawa konkurencji - odpowiedzialność
-kto nie wydaje aktów prawa miejscowego
- jeżeli nie można ustalić właściwości miejscowej, jeżeli dobrze pamiętam to chodziło o SN

A ja jak o 10.30 chciałam wyjść do toalety to mnie puścić nie chcieli...

luloo2 napisał:
Nie pamiętam dokładnie pytania, ale chyba chodziło o to:

gdy egzekucja z majątku stowarzyszenia zwykłego okaże się bezskuteczna,
każdy członek odpowiada za zobowiązania stowarzyszenia zwykłego bez ograniczeń całym swoim majątkiem solidarnie z pozostałymi członkami oraz ze stowarzyszeniem.

- chyba było o nadzorze nad działalnością sądów w zakresie orzekania - sprawuje SN
-naruszenie prawa konkurencji - odpowiedzialność
-kto nie wydaje aktów prawa miejscowego
- jeżeli nie można ustalić właściwości miejscowej, jeżeli dobrze pamiętam to chodziło o SN

No świetnie.. tam było kto NIE wydaje aktów pr miejscowego ? Czyli zle przeczytałam pytanie.

Pytanie było tak skonstruowane - kto nie może wydać, jeżeli było inaczej niech mnie ktoś poprawi (pytanie, gdzie chyba trzecią odpowiedzią były terenowe org. adm. rządowej).

Z kk przypomniało mi się, że było o zatarciu skazania.

na internecie piszą ze test był prosty na ora opole sa już wyniki zdało 15 na 26

1.tożsamość pokrzywdzonego art. 12 kk
2. Granice odpowiedzialności art. 20 kk
3. Obrona konieczna a wtargnięcie do domu art.25 kk
4.środek karny a loterie art.41c kk
5.okres próby-od kiedy art. 67 kk
6.zmiana środka zabezpieczajacego art. 93b kk
7.zniewaga-oskarżenie prywatne art.216 kk
8 równoczesne zatarcie skazań art. 108 kk
9. Określenie odległości przy zakazie zbliżania

Hej, moze sprobujemy wspolnymi siłami odtworzyc wszystkie pytania?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót