Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przy oddawaniu testów dopytywaliśmy i dostaliśmy info: "proszę sprawdzać od godziny 9"

A propos sytuacji z 99 punktami. Jak wygląda odwoływanie sie? Robił to ktoś kiedyś? Udało sie komuś? Sama nie mam jeszcze wyników i pewnie jeszcze troche poczekam, poszlo mi nie za dobrze, ale rozważam różne sytuacje.

Jurysprudensja napisał:
A propos sytuacji z 99 punktami. Jak wygląda odwoływanie sie? Robił to ktoś kiedyś? Udało sie komuś? Sama nie mam jeszcze wyników i pewnie jeszcze troche poczekam, poszlo mi nie za dobrze, ale rozważam różne sytuacje.

szkoda czasu na odwołanie :) czytałam gdzieś w internecie, że na kilkadziesiąt odwołań w zeszłym roku nie uwzględnili żadnego i prawidłowo uważam. sto to sto -nie mniej, nie więcej. dura lex, sed lex ;)

odwołania jedynie opłaca się pisać w przypadku egzaminu zawodowego.

Propo odwołań - z jednej strony przyszłego, dobrego prawnika powinna cechować nieustępliwość i zasada " jak nie drzwiami, to oknem", ale... Trzeba mieć jeszcze jakieś podstawy prawne do odwołania. Gdybym był w sytuacji, że dostanę 98 - 99 punktów, to najpierw zacząłbym od wglądu w swoją kartę odpowiedzi.

LawMore85 napisał:
Propo odwołań - z jednej strony przyszłego, dobrego prawnika powinna cechować nieustępliwość i zasada " jak nie drzwiami, to oknem", ale... Trzeba mieć jeszcze jakieś podstawy prawne do odwołania. Gdybym był w sytuacji, że dostanę 98 - 99 punktów, to najpierw zacząłbym od wglądu w swoją kartę odpowiedzi.

Dokładnie o takie rzeczowe odwolanie mi chodzi. Wiadomo, że nie wypada nawet startować z jakimś bełkotem, no ale w przypadku jednego punktu a nuż coś się znajdzie. A jak wygląda taki wgląd do karty?

Witajcie. Czy ktoś się orientuje gdzie można sprawdzić wyniki dla okręgu Katowice? Będą na stronie OIRP Katowice? Czy może na koncie elektronicznym, które służyło nam w celu rejestracji?

Jurysprudensja napisał:
Dokładnie o takie rzeczowe odwolanie mi chodzi. Wiadomo, że nie wypada nawet startować z jakimś bełkotem, no ale w przypadku jednego punktu a nuż coś się znajdzie. A jak wygląda taki wgląd do karty?

Nie wiem, ale na pewno dowiesz się więcej dzwoniąc lub idąc do właściwej ORA/OIRP :-)

Jurysprudensja napisał:

Kartę warto przejrzeć bo zawsze może się zdarzyć błąd - z tego co pamiętam karty można było przejrzeć we właściwej OIRP w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników - czyli w terminie wniesienia odwołania do MS.

Jeśli okazałoby się, że na karcie odpowiedzi jest poprawnie zaznaczona odpowiedź, a komisja nie doliczyła tego punktu, to sprawa jest jasna. Ale pytanie, czy takie sytuacje się zdarzały? Z tego co wiem, to każda praca jest sprawdzana przez minimum dwie osoby.

Widzieliście, że RP wstawiła wstępne statystyki wyników z Warszawy? A ja np. ciągle nie mam ze swojej komisji wyników...

nnen napisał:
Widzieliście, że RP wstawiła wstępne statystyki wyników z Warszawy? A ja np. ciągle nie mam ze swojej komisji wyników...

Ja też nie mam....byłam w KE1

"Zgadzam się z luloo2, że dedukcja i logika to klucz do zdania tego egzaminu"

Tak niestety nie jest. Dedukcja potrzebuje materiału - trzeba znać i rozumieć przynajmniej podstawowy korpus norm zasad z danej ustawy, aby móc sensownie dedukować. Co złe na wejściu - to złe na wyjściu. Robienie wielu testów może dać pewną wiedzę, ale najpewniejsza wiedza to z samych źródeł. Nie macie prawdziwej wiedzy = błąd materialny rozumowania, nie stosujecie poprawnych form rozumowania = błąd formalny, brak wynikania.

nnen napisał:
Ja bylam w KE2 i widzę na RP już procent zdawalności i przez to jak głupia odświeżam stronę :(

Haha robię to samo ;-) chociaż wiem że za rok kolejne podejście....ale chce już to mieć za sobą

Czy ktoś widzi wyniki z Poznania ? Wchodzę na stronę główna na konto i nic nie ma :/

Luc777 napisał:
"Zgadzam się z luloo2, że dedukcja i logika to klucz do zdania tego egzaminu"

Tak niestety nie jest. Dedukcja potrzebuje materiału - trzeba znać i rozumieć przynajmniej podstawowy korpus norm zasad z danej ustawy, aby móc sensownie dedukować. Co złe na wejściu - to złe na wyjściu. Robienie wielu testów może dać pewną wiedzę, ale najpewniejsza wiedza to z samych źródeł. Nie macie prawdziwej wiedzy = błąd materialny rozumowania, nie stosujecie poprawnych form rozumowania = błąd formalny, brak wynikania.
Bronię się! 😁blednie przypisano mi autorstwo posta, którego nie jestem przecież autorem. Podtrzymuje to, co napisałeś. Mniej więcej o to mi chodziło odpowiadając Zielonemu. Aha, to ze test był trudny również podtrzymuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót