Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
sorry ale jeżeli ktos zdaje po raz piaty to musi być z ta osoba coś nie tak...
Wystarczy miec 100 pkt na 150....nie ma limitu przyjec...poprawcie mnie jeżeli się mylę

Myślę, że dla każdego z nas, planujących przystąpić do egzaminu na aplikację w tym roku, pewną zmorą jest możliwość nowelizacji. Proponuję zatem informować w tym miejscu o planowanych nowelach w ustawach które są do nauczenia. Ja np. zakupiłem teksty ustaw do egzaminu (z Becka, taki zestaw w II tomach) z tym że tam jest stan prawny na luty 2018... i teraz własnie zastanawiam sie czy były od tamtej pory jakieś nowele...

Hej!:) Jestem tu nowa. W tym roku planuję podejść do egzaminu na aplikację. Też zastanawiam się jak zacząć się uczyć... chyba zacznę czytać ustawę pozniej będę z danego tematu rozwiązywać testy. Chcę kupić pakiet na ars lege i Stepaniuka. Mam takie pytanie, jaki macie pakiet?Ten, który obecnie jest za 189 zł(dostęp na 6 mc)? Zastanawiałam się nad kursem przygotowawczym w Gdańsku ale nie wiem czy to nie strata pieniędzy...

Sprzedam po kosztach materiały do nauki na wstępny, w tym m.in. Testy stepaniuka z 2017.

K.L.O napisał:
Myślę, że dla każdego z nas, planujących przystąpić do egzaminu na aplikację w tym roku, pewną zmorą jest możliwość nowelizacji. Proponuję zatem informować w tym miejscu o planowanych nowelach w ustawach które są do nauczenia. Ja np. zakupiłem teksty ustaw do egzaminu (z Becka, taki zestaw w II tomach) z tym że tam jest stan prawny na luty 2018... i teraz własnie zastanawiam sie czy były od tamtej pory jakieś nowele...

Uwazam, że to super pomysł, mam nadzieje, za kpc nie znowelizujà przed egz. :(

Jak Wam idzie nauka? ja zaczynam po raz 2 czytać kc I biore sie za testy zobaczymy ile zapamietałam ;) pozniej kpc i karne...testy stepaniuka uczylam sie2 lata temu z arslege I moim zdaniem sa zebym proste, ludzie mowia, za pytania sie powtarzaja w 80% ja zrobilam mnostwo pytan ponad 10 000 tys I powtorzylo sie 1 :DDD takze podstawà jest czytanie ustaw, testy sa wyłácznie skromnym dodatkiem

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moja koleżanka, która podchodziła rok temu bazowała tylko na testach. Nie czytała kodeksów i ustaw tylko robiła non stop testy i zdała... Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale u niej się opłaciło. Ja mam zamiar czytać ustawę i z tego zakresu robić test, ustawa test, ustawa test i zobaczymy 29 września co z tego wyjdzie :). Póki co pracuję na pełen etat, praca pochłania mnóstwo mojej energii i jak wracam do domu nie mam siły usiąść porządnie :(

To samo u mnie dlatego juz zaczelam czytac, ja nie dość, że praca po 9/10h codziennie + podyplomôwka to jeszcze 8 lat po studiach wiec niektore ustawy bede przerabiala od poczatku

PrawoManiak napisał:
sorry ale jeżeli ktos zdaje po raz piaty to musi być z ta osoba coś nie tak...
Wystarczy miec 100 pkt na 150....nie ma limitu przyjec...poprawcie mnie jeżeli się mylę
nikt nie musi Cię poprawiać, ponieważ zasady się nie zmieniły.Natomiast Twoje intro było zbędne - jedni w końcu dotrą do celu, a inni podejmą nieudaną próbę i dadzą sobie spokój. Dobrze, żebyś nie był na tym forum trollem?(sort of :confused:), ponieważ nie chcemy oceniać siebie nawzajem, a wspomagać się idąc do celu :):)

kicek196 napisał:
Hej!:) Jestem tu nowa. W tym roku planuję podejść do egzaminu na aplikację. Też zastanawiam się jak zacząć się uczyć... chyba zacznę czytać ustawę pozniej będę z danego tematu rozwiązywać testy. Chcę kupić pakiet na ars lege i Stepaniuka. Mam takie pytanie, jaki macie pakiet?Ten, który obecnie jest za 189 zł(dostęp na 6 mc)? Zastanawiałam się nad kursem przygotowawczym w Gdańsku ale nie wiem czy to nie strata pieniędzy...
Ja kupiłam w lutym Stepaniuka wtedy była premiera.

Ostatnia edycja:
ja się nie zrażam tylko próbuję dalej ,głupotą byłoby gdybym po tylu latach nie podeszła raz jeszcze, tym bardziej że za każdym razem brakuje mi 2, 3 punktów. Jak Wam po pracy udaje się zmobilizować,żeby siąść nad ustawami i książkami tych parę godzin?

Zgadzam się z e-azy, myślę, że każdy z nas ma na tyle kultury żeby nie komentować predyspozycji innych. Ja podchodzę raz 2 :) brakło 5 pkt Wracając do tematu ja już jestem po części karnej i administracyjnej. Rozwiązuje testy i robię notatki, ale przed kolejną częścią planuję cywila potrzebuję przerwy i to nie 1 czy 2 dni ale z tydzień dlatego wychodzę z założenia, że trzeba naukę trochę wcześniej zaczynać nie byłabym wstanie 3-4m. non stop muszę robić przerwy, w czasie przerw powtarzam tylko swoje notatki bo dot. zagadnień które muszę zapamiętać. Mam też problem z motywacją praca i rodzina, często jestem zmęczona i idę po prostu spać, a na drugi dzień zła, że nic nie zrobiłam ale po troszeczku i idzie jak widać do przodu. Ponawiam pyt. ile trwa kadencja rady gminy (pow, woj) w testach na ars lege jest to5 lat, najlepiej że ich ustawa też ma 5 lat. przecież 4?

Ostatnia edycja:
alexandra0001 napisał:
Zgadzam się z e-azy, myślę, że każdy z nas ma na tyle kultury żeby nie komentować predyspozycji innych. Ja podchodzę raz 2 :) brakło 5 pkt Wracając do tematu ja już jestem po części karnej i administracyjnej. Rozwiązuje testy i robię notatki, ale przed kolejną częścią planuję cywila potrzebuję przerwy i to nie 1 czy 2 dni ale z tydzień dlatego wychodzę z założenia, że trzeba naukę trochę wcześniej zaczynać nie byłabym wstanie 3-4m. non stop muszę robić przerwy, w czasie przerw powtarzam tylko swoje notatki bo dot. zagadnień które muszę zapamiętać. Mam też problem z motywacją praca i rodzina, często jestem zmęczona i idę po prostu spać, a na drugi dzień zła, że nic nie zrobiłam ale po troszeczku i idzie jak widać do przodu. Ponawiam pyt. ile trwa kadencja rady gminy (pow, woj) w testach na ars lege jest to5 lat, najlepiej że ich ustawa też ma 5 lat. przecież 4?

5 lat od dnia wyboru 😉

ok, ostatnie wybory 16. 11. 2014 kolejne listopad lub październik bo chyba jeszcze daty nie ma 2018 i jak tu wychodzi te 5 lat? nijak - a nowelizacja ustawy przewidziana dopiero po tych wyborach z tego co się orientuję, czy już jest nowelizacja i pytania będą padać z nowego tekstu bo się pogubiłam

Ostatnia edycja:
alexandra0001 napisał:
Super duzo udalo ci sie przrrobic jam dotad. Zzdroszcze.

i żeby się na tym nie skończyło bo wiem że w okresie od czerwca do sierpnia bardzo ciężko się zmobilizować. Wracając do ustawy o samorządzie nie mogę jej znaleźć w dzienniku urzędowym z 2018 roku pod poz 130 nie wiem o co chodzi powiat też ma 4 lata a województwo ma tj z 2018 i już jest 5 lat ;/ w tym akcie a na pewno do tej pory było 4

alexandra0001 napisał:
ok, ostatnie wybory 16. 11. 2014 kolejne listopad lub październik bo chyba jeszcze daty nie ma 2018 i jak tu wychodzi te 5 lat? nijak - a nowelizacja ustawy przewidziana dopiero po tych wyborach z tego co się orientuję, czy już jest nowelizacja i pytania będą padać z nowego tekstu bo się pogubiłam

Stan prawny na dzień egzaminu (czyli nawet jak jest "wersja oczekująca" i wejdzie w życie po 29.09 to nas nie obowiązuje).

Powiat też 5 lat - art. 9 ust. 2.

Ostatnia edycja:
w heliosz z 2017 r. też jest 4 lata aktualnej wersji książki nie posiadam jeszcze

Mam 9. wydanie (z 2018 r.) i tam również jest 4 lata, ale to jest błąd - trwała 4 lata jeszcze w 2017 r. ale ustawa została znowelizowana. Trwa 5 lat.

a możesz mi podać namiary na akt który to zmienił nie ustawę a akt zmieniający ustawę o sam gminnym dokładnie art 16? nie mogę tego nigdzie znaleźć i od kiedy obowiązuje następne wybory 2023?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót