Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ustawa z dnia 11.01.2018 o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia udziału obywateli w procesie wybierania, funkcjonowania i kontrolowania niektórych organów publicznych (Dz. U. 2018 poz. 130).

Dzięki i po to są te fora ;p ! o jej tam jest jeszcze trochę innych ciekawych zmian ;/ ale tj jeszcze całej ustawy nie mamy ogłoszonego? właśnie przepisy będzie się stosować dopiero po wyborach więc ja do czasu wyborów zaznaczałabym przepisy dotychczas obowiązujące mimo tego że weszło to w życie, czytałaś art 15 str 40? i stąd te nieścisłości moim zdaniem

Ostatnia edycja:
Czyli jednak warto chyba założyć nowy wątek z dyskusją na temat nowelizacji...
Gdzie na bieżąco będziemy informować o wszystkich nowelach które wejdą do dnia 29 września z ustaw które obowiązują na egzamin.

alexandra0001 napisał:
Zgadzam się z e-azy, myślę, że każdy z nas ma na tyle kultury żeby nie komentować predyspozycji innych. Ja podchodzę raz 2 :) brakło 5 pkt Wracając do tematu ja już jestem po części karnej i administracyjnej. Rozwiązuje testy i robię notatki, ale przed kolejną częścią planuję cywila potrzebuję przerwy i to nie 1 czy 2 dni ale z tydzień dlatego wychodzę z założenia, że trzeba naukę trochę wcześniej zaczynać nie byłabym wstanie 3-4m. non stop muszę robić przerwy, w czasie przerw powtarzam tylko swoje notatki bo dot. zagadnień które muszę zapamiętać. Mam też problem z motywacją praca i rodzina, często jestem zmęczona i idę po prostu spać, a na drugi dzień zła, że nic nie zrobiłam ale po troszeczku i idzie jak widać do przodu. Ponawiam pyt. ile trwa kadencja rady gminy (pow, woj) w testach na ars lege jest to5 lat, najlepiej że ich ustawa też ma 5 lat. przecież 4?

3) art. 16 otrzymuje brzmienie:
,, Art. 16. Kadencja rady gminy trwa 5 lat licząc od dnia wyboru. "

Pytanie w szczególności do tych, którzy podchodzili już do wstępnego - skąd pobrać aktualne wzory dokumentów m. in. kwestionariusz osobowy?

Pewnie tak ja niestety nie mam dostępu, a Wy kupujecie jakieś dostępy np na jakiś czas czy warto czy nie? ja kwestionariusz osobowy ściągałam z mojej OIRP.

Po co, przecież zaktualizowane ustawy są w necie :D (btw. podawałam m.in. w linku ustawy o samorządzie powiatowym).

Ostatnia edycja:
idz do jakiejś czytelni na wydział prawa przed egzaminem i sobie podświetl w lexie w ustawach co nowego, nie ma sensu na tym etapie płacić albo ściągnij z sejmu na czarno pogrubione masz zmiany

dzięki dziewczyny, i jak wam idą przygotowania coś słaba ta aktywność rozkręci się po egzaminie hihihihi wtedy nie nadążę czytać. Jaki sposób macie na handlowe, w tamtym roku poległam a było ok 10 pytań z tej materii

Skoro było 10 pytań to mnie zmotywowałaś do wzięcia się za ksh. Przyznaję, że jest to u mnie na topie jeżeli chodzi o nielubianą ustawę

no niestety, i nie przygotowana byłam. słabo tez wypadło u mnie administracyjne.

sposób na handlowe? robienie własnorecznych skryptów a następnie wkuwanie = 100% gwarancji sukcesu :)

PrawoManiak napisał:
sposób na handlowe? robienie własnorecznych skryptów a następnie wkuwanie = 100% gwarancji sukcesu :)

100% gwarancji nie daje chyba żaden ze sposobów, może wszystkie razem uskuteczniane. Jesteś już na aplikacji?

Ja mam w planie zwracanie szczególnej uwagi na te części z aktów prawnych, z których pada najwięcej pytań w poszczególnych latach.

wierzcie mi, że kurs to tylko i wyłącznie "wyciągalnia" pieniędzy. Systematyczna nauka ustaw + testy (w miarę usystematyzowany sposób) to podstawa do zdania tego egzaminu. Sam zdawałem po 12 latach od zakończenia studiów i udało się za pierwszym razem. 5 miesięcy - jeżeli ma się rodzinę i pracę to nie jest za wiele. Musicie przewidywać rożne wypadki losowe (sam miałem sytuację, w której na dzień przed egzaminem syn złapał gorączkę i zamiast skupić się na ostatniej prostej na powtórce to bawiłem się w alchemika :)).

Polecam też zrobić sobie "próbny" egzamin w wersji papierowej z zegarkiem. 150 minut to dość dużo czasu, ale lepiej sobie zrobić dwie takie próby aby wiedzieć jak to mniej więcej działa.

I nie olewajcie "małych" ustaw - to z pozoru dość dużo łatwych punktów (pytania są często z pierwszych, ogólnych części ustaw szczegółowych).

I ostatnia rada - obowiązkowo przerobić testy z poprzednich lat.

ps. Ten egzamin wstępny to fraszka przed tym co jest na samych zajęciach :).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót