Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy ktoś korzystał może z aplikacji na komórkę do nauki na egzamin? Nie ma zbyt wielkiego wyboru (znalazłam jakieś dwie - zostań aplikantem i aplikacja adwokacka, pierwsza nie ma jeszcze ocen, a druga była aktualizowana dwa lata temu, więc pewnie odpowiedzi nie są zawsze aktualne).

BasiaK1992 napisał:
Czy ktoś korzystał może z aplikacji na komórkę do nauki na egzamin? Nie ma zbyt wielkiego wyboru (znalazłam jakieś dwie - zostań aplikantem i aplikacja adwokacka, pierwsza nie ma jeszcze ocen, a druga była aktualizowana dwa lata temu, więc pewnie odpowiedzi nie są zawsze aktualne).
Na telefonie spokojnie ogarniesz arslege. Sam tak robiłem i wszystko działalo jak należy

1. Czy uczycie się cz. szczególnej KK? Z tego co przeglądam testy to w ciągu ostatnich lat zdarzyło się jedno lub dwa pytania z tej częsci.
2. Czy czytacie TFUE? O ile TUE jest do przerobienia to TFUE objętościowo jest beznadziejne...

Bez załączników/protokołów jest jak najbardziej do przerobienia:) raptem jakies 150 stron..

K.L.O napisał:
1. Czy uczycie się cz. szczególnej KK? Z tego co przeglądam testy to w ciągu ostatnich lat zdarzyło się jedno lub dwa pytania z tej częsci.
2. Czy czytacie TFUE? O ile TUE jest do przerobienia to TFUE objętościowo jest beznadziejne...

Dobra rada starszej koleżanki - nie uczyć się cz. szczegółowej z KK. Szczegółową część za to trzeba przejść z ustawy o narkomanii.

Unię zrobić tylko ze Stepaniuka i nie tracić czasu i energii na czytanie traktatów.

Dzisiaj, na początku drogi, wydaje się że to jest "tylko 150 stron", a pod koniec zacznie się wszystko mieszać. Na tym egzaminie (jak i potem na aplikacji) trzeba postawić na efektywność, inaczej można zginąć.

Jest w tym sporo racji ale trudno przy tylu ustawach znaleźć drogę do tej efektywności :( już mi się wiele miesza a tez nie przerabiam wszystkiego.

Już się tak tym konkursem nie podniecajcie:) Konkurs sprawdza przede wszystkim umiejętność rozwiązywania testów a nie wiedzę prawniczą :) Są tylko trzy opcje do wyboru. Można dojść do poprawnej odpowiedzi drogą eliminacji tych odpowiedzi, które są na 100% błędne.

alexandra0001 napisał:
Jest w tym sporo racji ale trudno przy tylu ustawach znaleźć drogę do tej efektywności :( już mi się wiele miesza a tez nie przerabiam wszystkiego.

Przykro mi, ale to oznacza, że uczysz się w zły sposób. Efektywność to jest pierwsze czym powinnaś się zająć, bo jeśli zaczęłaś się uczyć ponad 4 miesiące przed egzaminem i już mieszają ci się zagadnienia, to jesteś na najlepszej drodze do zmarnowania 1000 zł przeznaczonych na egzamin.

Chciałam podziękować osobom, które udzieliły rad - m.in. rozwiązanie z przysłowiowym zegarkiem w ręku testu. Niby proste, ale trzeba na to wpaść. Odnośnie opłat za egzamin - do 2 tyg. przed egzaminem można zrezygnować, zwrot 2/3 opłaty (czytałam o tym jakiś czas temu) - taka informacja dla osób, którym w ostatniej chwili coś wypadnie i nie podejdą do egzaminu. Użytkownik PrawoManiak kolejny raz skazuje czytających i wypowiadających się na forum na czytanie postów, których nazwanie bezsensownymi będzie bardzo subtelne.

e-azy napisał:
Użytkownik PrawoManiak kolejny raz skazuje czytających i wypowiadających się na forum na czytanie postów, których nazwanie bezsensownymi będzie bardzo subtelne.

Och i ach :)

Dzisiejsze info:

Informuję, ze w Dzienniku Ustaw w dniu 08-06-2018 r. pod poz. 1104 opublikowano ustawę z dnia 13 kwietnia 2018 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw (w tym KPC i ustawy o postepowaniu egzekucyjnym w administracji).
Zmiana dot. m.in. terminów przedawnienia roszczeń oraz przedawnienia roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd.

Ustawa z dnia 13 kwietnia 2018 r - Dziennik Ustaw

Najbliższe zmiany:
* Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
Najbliższe zmiany: 2018-06-14
Art. 96
*Prawo o ustroju sądów powszechnych
Najbliższe zmiany: 2018-06-16
Art. 106i, Art. 106k

Jak idzie Wam nauka?
Osoby przerabiające Ars Lege -> ile pytań na 100 lub 150 udało Wam się przerobić do tej pory? :)

Witam,
Czy ktoś się orientuje od kiedy rusza internetowa rejestracja na egzamin na stronie Okręgowej Rady Adwokackiej??
Proszę o odpowiedź, niegdzie nie mogę znaleźć informacji:rolleyes:

Mi nauka bardzo mozolnie a wiem że w okresie wakacji będzie jeszcze gorzej może zastój jakiś nawet mnie dopadnie. Czytam robię notatki rozwiązuje testy na inną metodę skuteczniejszą szybszą nie mogę wpaść. Praca dom dzieciaki a czas bardzo szybko ucieka

Tegoroczny wykaz jest łatwiejszy do opanowania od tych z lat ubiegłych. Jest sporo niewielkich objętościowo ustaw. :) skupiajmy się na pozytywach

Ja chyba odpuszczam w tym roku...zakupilam ze 3 mce temu Stepaniuka i nawet go nie otworzylam, a do września coraz mniej czasu.
Niestety praca po 10h w korpo plus 2 malych dzieci skutecznie mi utrudniaja jakąkolwiek mobilizację, a wieczorem mam ochote paść na poduszkę i przespac ciurkiem 8h( chyba pierwszy raz od 4 lat)...
Powodzenia wszystkim zdającym i owocnej nauki!!!

kulaunogi napisał:
Ja chyba odpuszczam w tym roku...zakupilam ze 3 mce temu Stepaniuka i nawet go nie otworzylam, a do września coraz mniej czasu.
Niestety praca po 10h w korpo plus 2 malych dzieci skutecznie mi utrudniaja jakąkolwiek mobilizację, a wieczorem mam ochote paść na poduszkę i przespac ciurkiem 8h( chyba pierwszy raz od 4 lat)...
Powodzenia wszystkim zdającym i owocnej nauki!!!

no ja mam ten sam problem, może nie pracuje po 10h ale 8h. 2 dzieciaków w domu i inne obowiązki. Ciężko się zmobilizować ale po troszku co dzień coś robię. No i w dobie kryzysu też mówię sobie "koniec nie dam rady", ale za mną karne i administracyjne i już zaczęłam cywilne, do końca czerwca skończyć planuję kc i krio i drobniejsze ustawy potem planuję kpc i handlowe (co istotniejsze )potem konstytucja i korporacyjne ustawy, nie wiem czy to dobra droga i czy skuteczna, zobaczymy ile zdążę do końca września .

Ja też zdaję bo bardzo długiej przerwie. Mam 2 dzieci a za chwilkę będzie 3. Mam bardzo mało czasu na cokolwiek ale stwierdziłam że co by nie było to tym razem podejdę do egzaminu. Tak jak alexandra0001 napisała...powolutku, trochę tego trochę tego i powoli idę do przodu. Co z tego będzie zobaczymy. Czasami robię same testy, czasami czytam ustawę a potem testy. Zależy ile mam czasu i siły :-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót