Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ola_z napisał:
Jak Was czytam to uświadamiam sobie, że jestem daleko za Wami...

a najgorzej u mnie z powtórkami, bo nie ma na nie czasu i np tak jak dwa tygodnie temu robiłam Konstytucje to dzis robiąc z niej testy polowy nie pamietam...

i jak widzę, że komuś tam został np kpk ksh itp to zastanawiam się co ja tu jeszczę robię :(

Stas1752 napisał:
Ola uwierz mi ze mam identycznie wczoraj powtarzałam konstytucję która robiłam miesiąc temu połowy nie pamiętałam... I tego się boję najbardziej - że na egzaminie coś będzie dzwoniło ale nie wiadomo w którym kościele....

Ja mam niestety podobnie, mam wrażenie, że nie pamiętam już tego, czego uczyłam się dwa tygodnie temu :mad: Ale mamy jeszcze prawie 4 tygodnie więc trzeba wziąć się ostro do pracy i będzie dobrze ;)

Ja od 26.08 robię powtórkę z Heliosza plus do zeszytu wypisuję sobie rzeczy które ciężej jest mi zapamiętać :)

Przy pracy 8h myślę że w ten ostatni miesiąc powtórzę wszystko i ruszę na koniec (może około 20) Stepaniuka :)

Przed egzaminem obowiązkowo piątek wolny żeby głowa odpoczęła :)

juustyna napisał:
Liyah, zrobiłaś wszystko czy jakieś ustawy odpuściłaś całkowicie?

Traktaty i cz. szczególną KK, adwokatów, radców, ustawy z admina (na tym od 2 lat pracuję), rozwiązywanie stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, świadczenia pieniężne w razie choroby i macierzyństwa i CEIDG zrobiłam tylko z Heliosza. Nawet nie zagłębiałam się w UE. Tak to przeczytałam wszystko ale naprawdę - można pozapominać - szczególnie terminy...

Generalnie w Helioszuz 2018 r. moim zdaniem jest błąd.
Na stronie 99 napisali, że jeżeli wysokość odsetek od sumy pieniężnej nie jest określona to należą się odsetki ustawowe w wysokości równej sumie stopy referencyjnej NBP i "3.5" (powinno być moim zdaniem na podstawie art. 481. § 2KC "5,5") punktów procentowych. To samo w helioszu powtórzono na 107 stronie ale tam już jest 5,5 więc uwaga.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie do osób, które są na początku nauki- jak planujecie dziennie ogarnianie tematu? Jako przykładowo- trzepanie testów, albo nauka z Heliosz, a potem trzepanie testów? Ja próbuje wyrobic 100 stron dziennie ze Stepaniuka plus potem do tego wszystkiego testy na ars lege oraz na powtórkę Heliosz. Jak wiemy, mało czasu, wiec człowiek łapie się każdej rady. Co dobicie aby szybko ogarnąć materiał, potem go ładnie powtórzyć, a na koniec utrwalić? :D bo mnie tu chyba zjada stresik.

Ja robię dany akt prawny z heliosza ew z tej książki wydawnictwa od.nowa i porem dany materiał przerabiam w testach stepaniuka, ars lege nie tykam skoro przerabiam testy Becka i tyle w temacie, uczenie z ustaw i kodeksów odpuściłam ponieważ po przerobieniu całej ustawy polowe szczegółów zapominałam. W każdym bądź razie priorytetem są dla mnie testy stepaniuka i tak już od paru tygodni

Ola Z- ile tak dziennie jesteś w stanie przerobic? Robisz ustalony limit czy ile tylko dasz radę? Jednak widzę mimo wszystko, ze nauke ładnie rozlozylas, na pare tygodni :D

Pegaz Z napisał:
Mam pytanie do osób, które są na początku nauki- jak planujecie dziennie ogarnianie tematu? Jako przykładowo- trzepanie testów, albo nauka z Heliosz, a potem trzepanie testów? Ja próbuje wyrobic 100 stron dziennie ze Stepaniuka plus potem do tego wszystkiego testy na ars lege oraz na powtórkę Heliosz. Jak wiemy, mało czasu, wiec człowiek łapie się każdej rady. Co dobicie aby szybko ogarnąć materiał, potem go ładnie powtórzyć, a na koniec utrwalić? :D bo mnie tu chyba zjada stresik.

Ja do tej pory najpierw czytałam ustawę, potem robiłam testy ze Stepaniuka na zmianę z Ars Lege, ale zdecydowanie lepiej pracuje mi się ze Stepaniukiem więc Ars Lege poszło chwilowo w odstawkę ;) Na koniec planowałam dokładnie przeczytać Heliosz + powtórzyć pytania ze Stepaniuka, z którymi miałam problem w trakcie ich przerabiania. Jeśli czas pozwoli, to wieczorami może wrócę do robienia jeszcze Ars Lege dla spokoju sumienia, ale czasu coraz mniej..

ma ktoś do sprzedania książkę Stepaniuka wyd 10, 2018 r ?:)

Ciężko powiedzieć - po prostu jak nie jestem zmęczona to zrobie więcej np w weekend, zrobiłam tak : wydrukowałam wykaz aktów powykreslalam te najmniej punktowane a resztę czytam z tych streszczeń, jak już naprawdę nie będę mieć czasu to spróbuje jechać chociaz samym stepaniukiem z reszta te testy przedstawiają materiał danego aktu prawnego praktycznie paragraf po paragrafie tylko mnie osobiście łatwiej się uczy tych testów mając już jakieś pojęcie w temacie

Ostatnia edycja:
E-azy - to założenie, a wiesz jak wychodzi. Poza tym ja jestem w ostrym tyle, ludzie maja już wszystko poprzerabiane, a ja tak naprawdę dopiero z większością przepisów się zapoznaję. No trzeba liczyć na masę szczęścia na tym egzaminie, żeby dzwoniło w odpowiednim kościele i pytania podpasowały :D Ja nawet próbuje strzelać co będzie i jak ktoś wyżej zauważył, warto zwrócić uwagę na nowelizację. Wg mnie bankowo możemy się spodziewać pytania o przedawnienie - chodzi o zmianę z 10 lat na 6 lat :D

Idąc tropem strzelania co będzie - ja np przerabiać dziś będę ustawy w tym roku będą po raz pierwszy 😁

Pegaz Z napisał:
E-azy - to założenie, a wiesz jak wychodzi. Poza tym ja jestem w ostrym tyle, ludzie maja już wszystko poprzerabiane, a ja tak naprawdę dopiero z większością przepisów się zapoznaję. No trzeba liczyć na masę szczęścia na tym egzaminie, żeby dzwoniło w odpowiednim kościele i pytania podpasowały :D Ja nawet próbuje strzelać co będzie i jak ktoś wyżej zauważył, warto zwrócić uwagę na nowelizację. Wg mnie bankowo możemy się spodziewać pytania o przedawnienie - chodzi o zmianę z 10 lat na 6 lat :D

a do tego dodałabym nowelizację z KPA i tak modne ostatnio zmiany w ustawie o SN.

Też tak macie, że robicie te testy raczej na wyczucie? Niby w miarę mi wychodzą testy z Arslege, ale opieram się raczej na skojarzeniach niż na dokładnym znaniu przepisu. Trochę mnie to martwi przed egzaminem.

A mnie martwi to ze uczę się czegoś za tydzień staram się przypomnieć sobie przypomnieć dany test i już mam z nim problem mimo ze tydzień wcześniej wychodził idealnie... i tak jest za każdym razem - uczę się nowego - zapominam stare. To jest bez sensu i już poważnie straciłam nadzieje na cokolwiek

Głowa do góry Ola :) wszyscy z tym mamy podobnie, ale nie poddajmy się. Jeszcze 3 tyg do wielkiego dnia, musi być dobrze. Nad czym dziś siedzicie?Ja robię testy z cywila i powtarzać będę karne i administracyjne;)

Też mam wrażenie, że bardziej rozwiązuję testy "w duchu ustawy", a nie ze względu na to, że pamiętam przepisy. Ja dzisiaj siedzę nad postępowaniem karnym...rozwiązuję testy ze Stepaniuka i doczytuję z kodeksu.

Dokładnie Ola głowa do góry, myślę że duża większość z nas ma identycznie :) Ja dzisiaj siedzę nad handlowym robię z ustawy wszystkie osobowe a z kapitałowych robię z ustawy tylko zoo a akcyjna że Stepaniuka. Podziały łączenia odpuszczam a wy jak? Też to odpuszczacie czy robicie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót