egzekucja a solidarna zapłata

• Autor wątku Autor wątku asia1990t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia1990t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji komorniczej powodem było zdarzenie drogowe pożyczonym samochodem który nie posiadał ubezpieczenia OC (samochód który prowadzadziłam uszkodził płot osobie prywatnej której wypłacił UFG za szkodę).
Właściciel pojazdu jak i ja jesteśmy zobowiązani do zapłaty solidarnie wierzycielowi Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu taką decyzję podjął sąd eklektronicznie w Lublinie . Czy mogę coś zrobić aby komornik ściągał od właściciela pojazdu wierzytelność
i jeżeli można by opóźnic wyrok wykonawczy o trochę czasu bo to dużo pieniędzy ( 1900 zł).
Właściciel pojazdu nie poczuwa się do odpowiedzialności prawdopodobnie kary za brak Oc też nie uiścił.
Bardzo proszę was o pomoc .

asia1990t napisał:
Czy mogę coś zrobić aby komornik ściągał od właściciela pojazdu wierzytelność
Możesz poprosić wierzyciela. Szanse zapewne zerowe.
asia1990t napisał:
bo to dużo pieniędzy ( 1900 zł)
Szczerze ?
Ciesz się gdyż to "groszowe" sprawy.
asia1990t napisał:
Właściciel pojazdu nie poczuwa się do odpowiedzialności
Ty się poczuwasz ?
Wszak Ty nie sprawdziłaś czy pojazd ma aktualne oc, Ty wyrządziłaś szkodę. Napiszę tak, przy odpowiedniej postawie właściciela pojazdu i tak będziesz odpowiadała w pełni za powstałą szkodę. Zapłać, całkiem niedroga nauczka na przyszłość.
Jedyne co można doradzić, to ewentualne rozłożenie płatności na raty, nic więcej. Przykro mi.

Dodam, iż powinnaś się cieszyć, że nie wyrządziłaś szkody na osobie i nie jesteś zobowiązana wypłacać dożywotniej renty. Albo ciesz się, że nie skasowałaś pojazdem bez polisy innego pojazdu wartego pół miliona złotych i że to tylko płot. Ludzie nie zdają sobie sprawy, czym grozi "zabawa" bez OC. Podobnie, jak nie są świadomi, że OC nie obowiązuje, gdy prowadzą pojazd bez uprawnień (prawo jazdy) lub pod wpływem...

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za pomoc . Z tymi ratami to bardzo dobry pomysł .

Nie chciałbym Cię dobijać, jednak pamiętaj o tym, że właściciel pojazdu również może domagać się od Ciebie naprawy pojazdu którym wyrządziłaś szkodę :(

Domagać się nie będzie bo jechałam na czarno robiću niego tym samochodem .

asia1990t napisał:
Domagać się nie będzie bo jechałam na czarno robiću niego tym samochodem .

Jedno nie wyklucza drugiego. Domagać się ma prawo.

Powrót