Egzekucja alimentów i ich brak

• Autor wątku Autor wątku BakuBak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BakuBak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zacznę od tego że posiadam alimenty od obojga rodziców (400 i 300). Sprawa teraz się komplikuje, gdyż ojciec miał wysoki dług bo nie płacił, pieniądze były wypłacane z funduszu. Teraz gdy sprzedał mieszkanie pieniądze zajął komornik, porozdzielał na jakieś sądy, sobie wziął i coś jeszcze chyba, i jakaś kwota wpada na konto moje i brata. Gdy chciałem wziąć papiery o nieskuteczności wyegzekwowania alimentów do funduszu nie chcieli mi wydać, gdyż dłużnik (ojciec) nie ma już zadłużenia. Brat za to wziął takie zaświadczenie wcześniej i rodzą się teraz pytania:
1. Czy brat ma złożyć papiery do MOPSu? Przyznają mu świadczenie, czy nie?
2. Kazano mi przyjść w listopadzie po terminie wpłaty alimentów, jeżeli nie wpłynął to rozpoczną jakieś działania. Nie będzie problemu z tym, że aby otrzymywać alimenty z funduszu trzeba złożyć dokumenty do xx października? Czy to już nie będzie taka procedura?
3. Teraz rozpocząłem studia i za wrzesień nie otrzymałem alimentów, bo potrzebne było zaświadczenie o pobieraniu nauki. Czy mogę otrzymać alimenty za tamten miesiąc?

jeśli za wrzesień,pazdziernik i listopad nie otrzymasz alimentów to komornik powienien wystawic ci zaświadcznie o bezskutecznej egzekucji i FA powienien wypłacic ci aliementy razem z tymi zaległymi (od wrzesnia)

Może źle napisałem, za wrzesień nie dostałem, ale podobno za październik jeszcze będą z FA. Czyli mam po prostu czekać na następny miesiąc i gdy pieniądze nie wpłynął to iść do komornika aby rozpoczęli egzekucję?

Powrót